Eveniment
FOTO-VIDEO | O nouă descoperire pe șantierul arheologic din Partoș: Sarcofag roman sigilat de la sfârşitul secolului III
La șase luni de la începerea lucrărilor pe șantierul arheologic din cartierul Partoș din Alba Iulia, istoricii au descoperit încă un sarcofag roman, intact și sigilat, datat, din primele informații, de la sfârșitul secolului al III-lea. În timpul lucrărilor de pe șantier, prilejuite de construcția unei stații de epurare, a ieșit la iveală necropola orașului roman Colonia Aurelia Apulensis. Alături de acest sarcofag de adult, au fost găsite încă șase mai mici.
Sarcofagul nou descoperit a fost adus în curtea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, pentru cercetări, împreună cu unul dintre cele șase sarcofage mici.
Cercetătorii Muzeului Național al Unirii au desigilat sarcofagul, iar înauntru a fost găsit scheletul unui bărbat. Cercetările continuă pentru a se stabili dacă în sarcofag se găsește și inventarul funerar, care va intra în patrimoniul Muzeului.
„Ultima descoperire de pe șantierul din partoș este un sarcofag sigilat în care colegii mei și cu mine încercăm să descoperim dacă defunctul are și inventar funerar. Șantierul din Partoș a fost unul dintre cele mai importante situri cercetate în ultima perioadă în Alba Iulia, atât prin descoperirea structurilor clădirilor, a zidurilor, cât și a cantității mari de obiecte mărunte, ce vor intra în patrimoniul muzeului”, a explicat arheologul George Bounegru.
Reamintim că în februarie, o altă descoperire neașteptată și spectaculoasă li s-a arătat arheologilor din Alba Iulia, în timp ce asistau lucrările la construirea stației de epurare a apei, de la ieșire din oraș, în zona Pâclișa, dincolo de calea ferată. Este vorba despre două sarcofage romane, în stare bună, datate aproximativ în secolele II-III. Potrivit reprezentanţilor Muzeului, aceste au fost găsite într-o zonă arheologică în care nu era atestată nicio descoperire, în afara orașului roman, Colonia Aurelia Apulensis.
Citiți și:
Două sarcofage romane au fost descoperite de arheologi în Pâclișa. Vor fi expuse în curtea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia
Vedeți mai jos câteva imagini:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Chirica Marius
joi, 05.09.2013 at 13:17
Fascinant! Intact dupa atatea secole…