Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Obiceiuri străvechi puse în scenă de artiști din Alba și Mureș, în „Casa tradițională” din Piața Cetății

Publicat

YouTube video

Festivalul de tradiții românești „Din lada de zestre” s-a încheiat sâmbătă, 24 august, cu o seară dedicată reconstituirii de obiceiuri populare, „scumpe la vedere” în ziua de azi. Torsul lânii, așa cum se făcea în șezători, țesutul și mai ales „bgilitul” pânzelor pentru haine, treburile de la stână sau „plecatul cătană” sunt câteva scene pe care artiști din județele Alba și Mureș le-au readus la viață în fața a peste 200 de spectatori.

În a doua seară a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre”, casa tradițională din Piața Cetății i-a găzduit pe artiștii din Ansamblul „Urisana” din Urisiu de Sus, județul Mureș, coordonat de Maria Pop, cu obiceiul „Șezătoarea”, Ansamblul „Amintiri din strămoși” din Idicel de Pădure, județul Mureș, instructor Rafila Moldovan prezintă obiceiul „Bgilitul pânzei”, Ansamblul „Mărginenii de pe Valea Frumoasei”, din Căpâlna, județul Alba, coordonat de Antoaneta Mihaiu, prezintă obiceiul „Seara la stână” și Grupul tradițional din Deal, comuna Câlnic, județul Alba, coordonat de Alexandru Bașa, prezintă „De unde cătana pleacă”.

Meșterii populari prezenți la târgul din Piața Cetății au fost premiați de către organizatorii Petruța Pop și Alin Cucui, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Printre aeștia s-au regăsit Emil Roșca din județul Mureș, sculptor în lemn, care a venit la târg cu o colecție de sticluțe umplute cu țuică și figurine, ceramistul Eusebiu Iacinschi, lemnarul Alexandru Perța Cuza din Hunedoara, Ion Ștefan din Deva – realizator de jucării din lemn, țesătoarea Olivia Tima din Alba Iulia, cojocarul Marian Lungu din Bacău, cusătoarea Rafila Moldovan din Mureș, pictorița Marinela Suciu din Alba Iulia, iconarul Nicolae Muntean din Vinerea, cusătoarea și țesătoarea Maria Cucui din Pănade, Daniel Haneș din Vidra, județul Alba, ceramistul Jorj Dimitriu din București, lemnarul Florin Cramariuc din Suceava, Zoltani Dănilă din Sighișoara, Lidia Rusu din Cluj, pictorița Maria Deac din Sebeș.

Târgul meșterilor populari este deschis și duminică, până la ora 18.00.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sebeseanul

    sâmbătă, 24.08.2013 at 23:30

    Era foarte frumos si obiceiul Butii feciorilor din Cut

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax