Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Orchestra Medicilor din București, într-un concert caritabil la Alba Iulia. Aplauze la scenă deschisă și atmosferă de vis

Publicat

YouTube video

Albaiulienii au avut parte, joi seară, de un eveniment cu totul și cu totul aparte. Orchestra Medicilor din București, a lăsat sala de operații pentru a concerta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din orașul Marii Uniri. În apropierea Zilei Mondiale a Sănătății, scopul medicilor a fost unul nobil și anume strângerea de fonduri pentru susținerea micuților din două case de tip familial din Alba Iulia. Astfel că, sutele de melomani prezenți la concert, nu s-au arătat insensibili la suferințele copiilor de lângă noi și, la finalul spectacolului, au depus sume consistente de bani, în urnele special amenajate de reprezentanții Primăriei.

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost plină joi seara, când, sute de albaiulieni, iubitori de muzică clasică, s-au strâns pentru a lua parte la un eveniment inedit. Solista Cristina Anghelescu, împreună cu Orchestra Medicilor din Bucureşti, dirijată de Iosif Ion Prunner  au adus „Mica Serenadă” a lui Mozart şi „Anotimpurile” lui Vivaldi, într-un anotimp al sunetului cum nu s-a mai auzit la Alba Iulia. Totul, într-un eveniment cu dublă valenţă: celebrarea uneia dintre cele mai nobile profesii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii şi un act de caritate pentru susţinerea micuţilor din asezămintele „Sfânta Maria” şi „Sfânta Ana” din Alba Iulia. Interpretarea Orchestrei a fost una de excepție, iar soliștii s-au bucurat de o ploaie de aplauze la scenă deschisă.

Deși am putea spune că au visat cu ochii deschiși și au fost purtați pe „aripile muzicii” de operele lui Mozart și a lui Vivaldi, albaiulienii nu au uitat totuși de faptul că au datoria morală de a-și ajuta semenii. Astfel că, la sfârșitul evenimentului la care a fost prezent și primarul Alba Iuliei, Mircea Hava, dar și reprezentanți ai autorităților locale, aceștia au depus sume consistente de bani ăn urnele special amenajate. Mii de lei au fost strânse pentru ajutorarea copiilor din casele de tip familial „Sfânta Maria” și „Sfânta Ana” din Alba Iulia.

Orchestra Medicilor din Bucureşti a luat fiinţă în toamna anului 1954, iniţiatorul şi fondatorul acesteia fiind doctorul Ermil Nichifor. Repertoriul ales judicios, s-a orientat mai ales spre opere ale preclasicilor şi clasicilor, scoţând la lumină frumuseţi uneori uitate, alteori inedite ale paginilor vechi, purtând semnăturile Corelli, Vivaldi, Cimarosa, Respiggi, Rameau, Purcell, Pergolese, Bach, Telemann, Haendel, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann etc., alături de creaţii ale compozitorilor români, înaintaşi sau contemporani, ca Enescu, Castaldi, Toduta, Berger, Marbe etc.

Ca o încurajare, dar în acelaşi timp şi ca o recunoaştere a valorii şi a evoluţiei sale ascendente, Orchestra Medicilor, aflată încă de la înfiinţare sub înaltul patronaj al Filarmonicii „George Enescu”, s-a bucurat în permanenţă de sprijinul şi colaborarea activă a conducerii şi colectivului prestigioasei instituţii.

Ultimii 20 ani de activitate ai orchestrei sunt ani de mari realizări artistice cu abordarea curajoasă a unui repertoriu diversificat . Alături de discipolii doctorului Nichifor, ajunsi veterani, (prof. dr. Mircea Penescu – concert maestru şi preşedintele Fundaţiei Medicina şi Muzica, prof. Călin Giurcăneanu – şeful partidei de violoncel co-preşedinte FMM, dr. Adrian Nistor, dr. Mircea Cotolan etc.) are loc un influx de medici tinerii la fel de pasionaţi (Laurenţiu Daşcă, Bogdan Popescu, Alexandru Cornea, Maria Marckvart, Cristina Isar,Eugenia Agarici etc.). Mulţi dintre membrii Orchestrei Medicilor Bucuresti sunt cooptati în Orchestra Mondială a Medicilor.

În fiecare an, Orchestra Medicilor susţine între 6-8 concerte, majoritatea pe scena Atheneului Roman, Alba Iulia fiind una dintre puţinele destinaţii din afara Bucureştiului.

Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucuresti la clasa prof. Ştefan Gheorghiu şi în prezent este solista Formaţiilor Muzicale Radio. Este cîstigătoarea concursurilor internationale `Jean Sibelius` – Helsinki 1990, `Alberto Curci` – Napoli 1983, `Dr. Luis Sigall` – Viña del Mar 1985 – Chile si Andria 1991.

Evenimentul a purtat marca Primăriei Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax