Eveniment
FOTO – VIDEO| PREMIERĂ în România la Festivalul Cetăților Dacice: Bătălie între daci şi romani, pe timp de noapte. Decebal incinerat pe rug
Prima reconstituire pe timp de noapte a unei lupte daco – romane a avut loc sâmbătă seara, începând cu ora 22.00 pe dealul Măgulice din Ighiu. A fost o premieră în România, iar pentru acest moment a fost necesar de aproximativ 180 de daci și romani. La Festivalul Cetăților Dacice de la Ighiu s-a dat bătălia finală între daci și romani pentru cucerirea Castrului Apoulon, pe care în prima parte a luptei din timpul zilei soldații romani au reușit să pună stăpânire. După lupte duse între ei, dacii au reușit să își recucerească așezarea. Seara a fost încheiată de arderea pe rug a lui Decebal. Localnici, dar și turiști care au venit să vadă acest moment unic la Ighiu au făcut „galerie” dacilor și romanilor în timpul bătăliei finale.
Atacul asupra Cetății Apoulon a început la ora 22.00 pe Dealul Măgulice din Ighiu. S-au provocat cinci legiuni și triburi dacice. În urma mai multor confruntări, dacii au reușit să își recucerească cetatea. Însă Decebal a pornit să caute ajutoare, dar a fost prins de soldaţii romani. Ca să nu fie omorât de ei, acesta s-a sinucis, iar apoi a fost decapitat. Capul lui a fost dus de romani lui Traian.
Trupele de reenactment din România, Polonia și Bulgaria, prezente la festival, precum Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Goths’ Village Association of Maslomecz, Barbarii din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii Apoulonului, Sarmis au reconstituit prima luptă pe timp de noapte. Bătălia finală de sâmbătă seara a fost o premieră pentru România, cât și pentru festivalurile de acest gen.
Un alt moment important al serii a fost arderea pe rug a lui Decebal. După ce a fost decapitat de romani, iar capul a fost dus lui Traian, corpul lui a fost incinerat pe rugul pregătit pe Dealul Măgulice. Nimfele Daciei de la Zalău au făcut un dans ceremonial, în „cinstea” incinerării lui Decebal. Dacii s-au adunat în jurul rugului, și au bătut cu săbiile în scuturi, un motiv de bucurie că Decebal nu a suferit la moarte.
Festivalul Cetăților Dacice continuă și duminică cu parada luptătorilor și a trupelor de reenactment, întreceri dacice și spectacol de muzică populară:
Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu
Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment
Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier
Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment
Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii
Ora 18:30 Demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Ștefan
Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare
Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News