Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Recital de muzică clasică în aer liber la Râpa Roşie. Moment din programul Taberei Internaţionale de Artă Plastică „Arttrad” 2015

Publicat

foto_facebook_Florin Muntean În acest weekend, cei care au participat la Tabăra Internaţională de Artă Plastică Arttrad 2015 au avut ocazia să asculte un recital în aer liber, într-un cadru deosebit de pitoresc, la Râpa Roşie, lângă Sebeş. Momente cu muzică clasică au fost oferite de Celestial Cvartet.

Cele patru tinere care formează grupul Celestial au completat atmosfera evenimentului, cu acorduri din piese cunoscute.

Tabara internaţională de Artă Plastică, “Arttrad” este la prima ediţie şi au fost invitaţi artisti plastici din Bulgaria, Republica Moldova şi România.

Aceştia participă la spectacole, excursii, vizite la Cetatea Câlnic, la iconarii de la Laz, pe Transalpina.

La Râpa Roşie a avut loc şi un atelier de pictură.

Evenimentul se desfăşoară până în 18 august, iar la final va fi organizată o expoziţie le Centrul “Lucian Blaga” din Sebeş.

Tabăra este organizată de Asociatia Arttrad ,,Valea Frumoasei ”cu sprijinul Primăriei Sebeş, Consiliului Local Sebeş şi Centrului cultural “Lucian Blaga” din Sebeş.

Râpa Roșie este o arie protejată de interes național aflată la circa trei kilometri de Sebeş, cu o suprafață de 10 hectare. Rezervația complexă Râpa Roșie cuprinde formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant, precum și o floră particulară, cu multe elemente rare și endemice.

Vizibilă de la mare distanță, Râpa Roșie se întinde pe o lungime de 800 m și are înălțimi ce variază între 50 și 125 m (300 – 425 m altitudine absolută).

Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriașe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane și piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele). Formațiunea s-a format prin eroziunea produsă de un torent în depozitele sedimentare de vârstă miocen inferioară (după unii geologi, oligocenă) constituite cu precădere din alternanțe de argile roșii cu gresii cenușii și roșii, ce se dezagregă ușor în nisipuri. Apar, de asemenea, intercalații de microconglomerate, care în urma spălării liantului argilos se transformă în pietrișuri și argile, ce se acumulează la baza versantului.

Apele de șiroire au săpat cute adânci, dând naștere unor superbe coloane numite ,„piramide coafate”. Datorită pantei mari și a lipsei vegetației, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, contraforturi și piramide de pământ, care împreună cu culoarea roșie și violacee îi dau un aspect impresionant.

Citeşte şi La pas printre frumuseţile judeţului Alba: Spectacol şi culoare la Râpa Roşie. Legenda banilor de la Gaura Hoţilor

sursa foto: Facebook, Florin Muntean

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement