Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: S-a deschis Târgul Meșterilor Populari la Alba Iulia. Vezi ce minunății poți găsi în „Lada de Zestre” și la ce prețuri


Publicat

Lemnari, iconari, cojocari, sticlari, opincari, pălărieri, cusătoare și țesătoare din toată țara s-au adunat în Piața Cetății de la Alba Iulia, unde, timp de trei zile își vor expune produsele tradiționale, ecologice și unicat, la Târgul Meșterilor Populari. Piațeta s-a transformat într-un sat tradițional, în care oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, dar și muzică populară.

La marginea târgului, a fost amenajată o casă tradițională românească, realizată cu sprijinul familiei Nicolae și Marinela Comșa, cu acoperiș de paie, preșuri pe jos, mobilier tradițional și, desigur, o masă încărcată de plăcinte și păhărele cu țuică.

Inaugurarea târgului a avut loc vineri la ora 10.00, în prezența autorităților locale și județene, dar și a Varvarei Buzilă, directorarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și a Mioarei Pop, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

După un scurt recital al tulnicăreselor și rugăciunea „Tatăl nostru”, organizatoarea evenimentului, Petruța Pop, i-a prezentat pe toți participanții la târg: meșteșugari ai lemnului, țesături, cusături, cojocărit, olărit, ceramică, sticlărie, iconari, împletituri, artizanat și producători culinari tradiționali.

Iată cine sunt aceștia, ce mărfuri au adus la Alba Iulia și la ce prețuri:

Emil Roșca din județul Mureș a adus o mulțime de sticluțe umplute cu țuică și sculpturi din lemn, la prețuri între 50 și 150 lei, în funcție de modelul sculpturii. Eusebiu Iacinschi din Botoșani vinde obiecte de ceramică, la prețuri între 3 și 150 lei. Mărioara Cândea din Loman a adus cașcaval tradițional, la prețuri între 8 și 15 lei, în funcție de gramaj. Cașcavalul se poate gusta.

Alexandru Perța Cuza din Hunedoara a adus o extraordinară colecție de obiecte sculptate în lemn, al căror preț este negociabil. Olivia Tima din Alba Iulia vinde ii și prosoape cusute și țesute de ea însăși. Marian Lungu din Bacău are de vânzare cojoace și obiecte vestimentare la prețuri negociabile, cuprinse între 7 și 600 lei.  Grigore Covrig din județul Mureș vinde blănuri de miel la prețuri între 40 și 50 de lei  și cojoace la prețuri între 250 și 700 lei.

Rafila Moldovan din județul Mureș vinde ii și cătrințe cusute de ea însăși la prețuri între 250 și 400 lei. Marinela Suciu din Alba Iulia a venit la târg cu o colecție de icoane pe lemn cu aur, la prețuri între 50 și 500 de euro, în funcție de dimensiune. Viorica Hărșan din Reghin, județul Mureș, care vinde lumânări decorative create manual la prețuri între 15 și 35 lei, și bijuterii din mărgele, la prețuri între 30 și 35 lei.

O prezență cu adevărat sonoră la târg este cea a lui Marin Predușel din Teleorman, care prezintă o colecție de cimpoaie, fluiere și ocarine, instrumente tradiționale în zona sa de proveniență, realizate de el însuși. Prețurile acestora variază între 20 și 50 de lei, iar cimpoiul cel mai mare costă 1.000 lei.

Octavian Flaviu Dușa din Alba Iulia își prezintă colecția de ghivece cu mozaic, pe care le vinde la prețuri între 35 și 150 lei.

Și lumea lui Ion Creangă este prezentă la târg, prin Constantin Lungu din Humulești, care prezintă o colecție de figurine, personaje din poveștile lui Ion Creangă, la prețuri între 10 și 25 de lei.

Jorj Dimitriu din București este ceramist și lemnar și prezintă la Alba Iulia obiecte de ceramică realizate fără roată, replici după vase istorice din culturile Cucuteni sau Alba Iulia la prețuri între 10 și 300 lei, rame din lemn, la 400 lei, dar și una realizată după modelul uneia care a aparținut împărătesei Maria Tereza, pe care o vinde la prețul de 1.000 lei.

La una dintre mese, Alexandru Rotar, un sticlar din județul Mureș, lucrează de zor, la realizarea obiectelor din sticlă încinsă. Vaze, pahare cu pai, cruciulițe, figurine, flori sunt doar câteva dintre modelele ce ies din mâinile sticlarului.

La târg se mai găsesc jucării, obiecte de ceramică, vase, pălării și genți din paie, clepsidre la prețuri între 25 și 50 lei.

Din programul evenimentului fac parte și concerte, ateliere, expoziții de artă. Citiți și:

De ASTĂZI: Prima ediție a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre” în Piața Cetății din Alba Iulia. Vezi programul evenimentuluiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Traian Berbeceanu, fostul șef BCCO Alba Iulia, validat în funcția de prefect al Capitalei. De două zile este funcționar public

Publicat

Comisarul Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia și consilier al ministrului Marcel Vela, a fost validat în funcția de prefect al Capitalei. 

Hotărârea de Guvern prin care acesta a fost numit, cu caracter temporar, a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial.

Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern publicată în Monitorul Oficial nr.977.

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că că îl va schimba pe actualul prefect al Capitalei, Gheorghe Cojanu, după declarațiile controversate privind rata de infectare din București, iar unul dintre posibilii înlocuitori este Traian Berbeceanu.

Berbeceanu este „un om corect, integru hotărât” și a demonstrat în actvitatea sa că își duce la îndeplinire obiectivele, a spus Orban.

Pentru a putea fi numit prefect, Traian Berbeceanu a fost angajat marţi ca funcţionar public la grupul deputaţilor PNL, devenind astfel, formal, funcţionar public. Prin acest artificiu a fost rezolvată problema faptului că acesta nu făcea parte din corpul funcţionarilor publici, lucru care era necesar pentru a putea fi numit în poziţia de prefect al Capitalei.

Întrebat dacă este corectă numirea, Berbeceanu fiind funcționar public de doar două zile, Orban a spus că atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile legale nu sunt probleme, mai ales că activitatea fostului șef al BCCO Alba este cunoscută.

Orban a explicat de ce nu l-a demis imediat pe Cojanu.

„Încă de luni m-ați întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunț decizia mea de a schimba prefectul înaintea unei ședințe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, a CMSU, și în condițiile în care trebuiau implementate deciziile din legislație. Astăzi pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la ședința de Guvern vom opera această modificare”, a spus el.

sursa: digi24.ro, spotmedia.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană, somată să introducă vizele pentru americani din cauza românilor, bulgarilor, croaților și ciprioților

Publicat

sua

Eurodeputații din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Grupul popularilor europeni, în care sunt membrii și Mircea Hava, Dan Motreanu și Rareș Bogdan, au votat contra rezoluției.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA. Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca.

Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Momentul istoric în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Imagini în premieră de la NASA

Publicat

NASA a difuzat în premieră imagini cu momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu, aflat la 330 de milioane de kilometri distanță, pentru a colecta mostre de sol de suprafața acestuia.

Este „un moment istoric”, iar bucuria celor care au muncit la proiect este pe măsură.

Imaginile au fost filmate în 20 octombrie 2020 și arată câmpul vizual al camerei SamCam de pe sondă, în timp ce Osiris-Rex se apropie și atinge suprafața asteroidului Bennu.

Datele preliminare arată că brațul de eșantionare a atins suprafața asteroidului timp de aproximativ 6 secunde, după care sonda s-a îndepărtat de suprafață, potrivit NASA.

Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul de infecţii respiratorii acute. Câte persoane s-au vaccinat antigripal

Publicat

Vaccin, gripa

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii – înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 47.636, cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

”Săptămâna 12 – 18 octombrie 2020 (S42/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 47.636, cu 42,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (83.076) şi cu 13,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (42.121)”, precizează joi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În aceeaşi săptămână au fost raportate la nivel naţional 5 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 20 de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut (S 42/2019).

Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, informează INSP.

INSP menţionează că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.

Până la data de 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate