Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: S-a deschis Târgul Meșterilor Populari la Alba Iulia. Vezi ce minunății poți găsi în „Lada de Zestre” și la ce prețuri

YouTube video

Publicat

Lemnari, iconari, cojocari, sticlari, opincari, pălărieri, cusătoare și țesătoare din toată țara s-au adunat în Piața Cetății de la Alba Iulia, unde, timp de trei zile își vor expune produsele tradiționale, ecologice și unicat, la Târgul Meșterilor Populari. Piațeta s-a transformat într-un sat tradițional, în care oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, dar și muzică populară.

La marginea târgului, a fost amenajată o casă tradițională românească, realizată cu sprijinul familiei Nicolae și Marinela Comșa, cu acoperiș de paie, preșuri pe jos, mobilier tradițional și, desigur, o masă încărcată de plăcinte și păhărele cu țuică.

Inaugurarea târgului a avut loc vineri la ora 10.00, în prezența autorităților locale și județene, dar și a Varvarei Buzilă, directorarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău și a Mioarei Pop, directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

După un scurt recital al tulnicăreselor și rugăciunea „Tatăl nostru”, organizatoarea evenimentului, Petruța Pop, i-a prezentat pe toți participanții la târg: meșteșugari ai lemnului, țesături, cusături, cojocărit, olărit, ceramică, sticlărie, iconari, împletituri, artizanat și producători culinari tradiționali.

Iată cine sunt aceștia, ce mărfuri au adus la Alba Iulia și la ce prețuri:

Emil Roșca din județul Mureș a adus o mulțime de sticluțe umplute cu țuică și sculpturi din lemn, la prețuri între 50 și 150 lei, în funcție de modelul sculpturii. Eusebiu Iacinschi din Botoșani vinde obiecte de ceramică, la prețuri între 3 și 150 lei. Mărioara Cândea din Loman a adus cașcaval tradițional, la prețuri între 8 și 15 lei, în funcție de gramaj. Cașcavalul se poate gusta.

Alexandru Perța Cuza din Hunedoara a adus o extraordinară colecție de obiecte sculptate în lemn, al căror preț este negociabil. Olivia Tima din Alba Iulia vinde ii și prosoape cusute și țesute de ea însăși. Marian Lungu din Bacău are de vânzare cojoace și obiecte vestimentare la prețuri negociabile, cuprinse între 7 și 600 lei.  Grigore Covrig din județul Mureș vinde blănuri de miel la prețuri între 40 și 50 de lei  și cojoace la prețuri între 250 și 700 lei.

Rafila Moldovan din județul Mureș vinde ii și cătrințe cusute de ea însăși la prețuri între 250 și 400 lei. Marinela Suciu din Alba Iulia a venit la târg cu o colecție de icoane pe lemn cu aur, la prețuri între 50 și 500 de euro, în funcție de dimensiune. Viorica Hărșan din Reghin, județul Mureș, care vinde lumânări decorative create manual la prețuri între 15 și 35 lei, și bijuterii din mărgele, la prețuri între 30 și 35 lei.

O prezență cu adevărat sonoră la târg este cea a lui Marin Predușel din Teleorman, care prezintă o colecție de cimpoaie, fluiere și ocarine, instrumente tradiționale în zona sa de proveniență, realizate de el însuși. Prețurile acestora variază între 20 și 50 de lei, iar cimpoiul cel mai mare costă 1.000 lei.

YouTube video

Octavian Flaviu Dușa din Alba Iulia își prezintă colecția de ghivece cu mozaic, pe care le vinde la prețuri între 35 și 150 lei.

Și lumea lui Ion Creangă este prezentă la târg, prin Constantin Lungu din Humulești, care prezintă o colecție de figurine, personaje din poveștile lui Ion Creangă, la prețuri între 10 și 25 de lei.

Jorj Dimitriu din București este ceramist și lemnar și prezintă la Alba Iulia obiecte de ceramică realizate fără roată, replici după vase istorice din culturile Cucuteni sau Alba Iulia la prețuri între 10 și 300 lei, rame din lemn, la 400 lei, dar și una realizată după modelul uneia care a aparținut împărătesei Maria Tereza, pe care o vinde la prețul de 1.000 lei.

La una dintre mese, Alexandru Rotar, un sticlar din județul Mureș, lucrează de zor, la realizarea obiectelor din sticlă încinsă. Vaze, pahare cu pai, cruciulițe, figurine, flori sunt doar câteva dintre modelele ce ies din mâinile sticlarului.

La târg se mai găsesc jucării, obiecte de ceramică, vase, pălării și genți din paie, clepsidre la prețuri între 25 și 50 lei.

Din programul evenimentului fac parte și concerte, ateliere, expoziții de artă. Citiți și:

De ASTĂZI: Prima ediție a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre” în Piața Cetății din Alba Iulia. Vezi programul evenimentului

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate