Actualitate
FOTO-VIDEO | „Târziu, la capătul speranței”: De la poeme tip popas, până la versuri dedicate mamei, în noul volum al poetului Dumitru Mălin
Joi seara, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, poetul Dumitru Mălin și-a lansat, în prezența prietenilor, cel mai nou volum de versuri, al doisprezecelea la număr, „Târziu la capătul speranței”. Cei prezenți la eveniment au avut ocazia să afle mai multe despre ceea ce înseamnă poezia pentru Dumitru Mălin. Iar cei care au știut cum să descrie mai bine versurile autorului au fost scriitorul timișorean Ion Marin Almăjan, criticul literar Diana Câmpen și Cristina Smadea, de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”.
Scriitorul timișorean a spus în cadrul prezentării lui Dumitru Mălin că din „el poezia curge”, iar faptul că îl cunoaște de atâția ani, în care l-a ajutat să își lanseze și alte volume de versuri l-a determinat să spună că „Târziu, la capătul speranței” este o carte de maturitate a poetului.
În ochii scriitorului Ion Marin Almăjan volumul începe cu poeme care scot în evidență „mărturisiri ale destinului său, ale trecerii timpului, ale regretelor că acest timp se scurge, iar vârstele se adună”.
Pentru un „trubadur de secol nou”, cum îl numește pe poet Almăjan, a doua parte a cărții este dedicată Evelor „care le-a inventat în mintea și în sufletul lui și care i-au încărcat viața de bucurie, de vis și firește de plăcere”. Poemele de la finalul volumului, spune scriitorul timișorean, sunt dedicate mamei.
Diana Câmpan a spus că prima parte a volumului de versuri „Târziu, la capătul speranței” reprezintă„gazda unor poeme de tip popas. Sunt poemele în care Dumitru Mălin adastă asupra unor fragmente din propriul său suflet”.
Poemele din prima parte sunt descrise de Diana Câmpan ca o „îngemănare, nu neapărat a unor simple aduceri aminte, ci a unor gesturi de consfințire într-o ordine estetică și etică a unor fragmente destinale pe care poetul nu vrea să lase trecute cu vederea”.
„Chiar mi se pare cel mai izbutit dintre volumele de până acum, pentru că mi s-a părut că este volumul prin care poetul nu se sfiește să facă niște reverențe fundamentale. Mie mi s-a părut această carte o carte a reverențelor fundamentale, este gestul acela nobil al unui poet care știe să facă plecăciunile de cuviință în fața unor repere fundamentale ale propriului destin”, a precizat aceasta.
În final, Dumitru Mălin a spus că poeziile pe care le scrie „nu sunt geniale, sunt doar plăcute și ajung la sufletul oamenilor”, care își acordă timp să îi citească versurile.
Spectatorii s-au putut bucura și de două momente artistice de muzică folk oferite de Daniel Avram și Felicia Pop.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News