Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Titlul „Doctor Honoris Causa”, acordat scriitorului și ambasadorului Ion Brad, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și-a pus din nou straiele de sărbătoare, vineri, odată cu acordarea titlului de Doctor „Honoris Causa” scriitorului și diplomatului Ion Brad. La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, ai Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, Universității „1 Decembrie 1918”, apropiați ai scriitorului, dar și oameni de cultură din întreaga țară.

Înaltul titlu academic i-a fost acordat scriitorului și ambasadorului Ion Brad, de către rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, prof. univ. dr. Daniel Breaz, în cadrul ceremoniei desfășurate în Sala Senatului a Palatului Apor din Alba Iulia.

Într-un cadru festiv, scriitorul Ion Buzași a citit Laudatio în onoarea decernării titlului de „Honoris Causa” lui Ion Brad, personalitate marcantă în domeniul literaturii românești, laureat al premiilor Transilvania (1999), Opera Omnia (Sibiu, 2008), al Premiului Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cele patru anotimpuri” (1972) și al Academiei Române pentru volumul „Cu timpul meu” și deținător al diplomei de onoare, oferită de Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Ion Brad s-a născut în anul 1929, în satul Pănade din județul Alba și a debutat 18 ani mai târziu, cu poemul „Te-am visat”, apărut în revista ,Gând tineresc” a elevilor din Alba Iulia. Opera sa, ce cuprinde proză, teatru, traduceri, memorialistică, dar și poezie, care, după cum spunea Ion Buzași, „a evoluat de la evocarea satului tradițional, în linia lui Octavian Goga, la o poezie meditativă, a neliniștii, concentrată în ultimii ani chiar pe ideea sfârșitului”. Cât privește romanele sale, acestea „se înscriu în dramele colective sau individuale, însă, cu toate acestea, prozatorul Ion Brad nu poate fi despărțit de poetul Ion Brad, el întorcându-se mereu în opera sa, la rădăcinile sale”.

De-a lungul anilor, Ion Brad s-a remarcat și ca redactor al revistei „Almanah Literar”, „Scânteia Tineretului”, „Luceafărul” și al „Gazetei Literare”. Este numit secretar al Filialei din Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru ca, în 1990, să înființeze și să conducă editura „Demiurg”. Activității sale literare i se adaugă și cea politică, Ion Brad fiind între anii 1973-1982, ambasador al României la Atena (Grecia) și ambasador cu însărcinări speciale în Ministerul Afacerilor Externe, între anii 1983-1984. De asemenea, Ion Brad a fost numit director al teatrului „Constantin Nottara” (1984-1990), renumit prin actorii și regizorii săi George Constantin, Alexandru Repan, Ion Dichiseanu, Emil Hossu, Mircea Diaconu, Gilda Marinescu, Lucia Mureșan, Dana Dogaru, Dam Micu, Alexandru Dabija și alții.

La sfârșitul ceremonialului de acordare a titlului „Honoris Causa”, Ion Brad a ținut să le mulțumească celor care s-au gândit la activitatea lui de-a lungul anilor, dar și celor prezenți la eveniment, oferindu-le, în semn de respect, penultima sa carte apărută, descrisă de el însuși ca fiind „cea mai frumoasă carte de proză a mea”, ce evocă Sfântul Munte Athos, așa cum a fost el perceput de către scriitor de-a lungul anilor petrecuți în Grecia.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. un el

    vineri, 29.11.2013 at 20:43

    ***** de la biblioteca….Margineanu….si compania….sacii fara fund ai culturiii albaiulene???!!! Cati bani au ,,mancat’ s-ar fi contruit un PALAT AL CULTURII…vz. Valcea…Cluj….etc…..
    FELICITARI DOMNULE DANIEL BREAZ!
    FELICITARI DISTINSEI DIANEI CAMPAN!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate