Connect with us

Actualitate

FOTO-VIDEO: „Viaţă cotidiană în Primul Război Mondial”: Documente din perioada 1915-1918, expuse la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

20161129_125230La Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc marți, 29 noiembrie, vernisajul expoziţiei „Până la facerea acestei cărţi sunt sănătos … Viaţă cotidiană în Primul Război Mondial”. Expoziția își propune să surprindă viaţa celor din spatele frontului.

Printre exponate se numără calendare populare tipărite între anii 1915-1918, circulare bisericeşti care transmiteau ordonanţele guvernului referitoare la măsurile necesare în vreme de război (raţionalizarea hranei, interzicerea consumului de carne, transformarea şcolilor în spitale), ziare şi reviste apărute la Braşov, Sibiu, Blaj şi Orăştie, dar şi câteva scrisori scrise de soldaţii aflaţi în spitale.

„Sunt piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii, piese care reflectă cam cum se trăia în spatele frontului. Este vorba despre circulare bisericești, pentru că preotul este cel care transmitea defapt tot ce însemna ordonanță dată de Guvern sau tot ce însemna măsură luată de autoritățile din imperiu legate de alimentație, de recolte, de creșterea animalelor, de școală, de învățător, de mobilizarea de pe front. Se simte războiul în aceste circulare, pentru că sunt o serie de restricții”, a explicat muzeograful Ioana Rustoiu.

YouTube video

„Preoții sunt nevoiți să țină slujba mai de dimineață, să fie mai dese rugăciunile pentru soldați, să lase oamenii să lucreze și în sărbătorile mai mici, apoi și sâmbăta seara și duminica, pentru că se simte penuria de alimente. Tot așa, preotul este nevoit să renunțe la cantori – care sunt mobilizați, sunt nevoiți să facă școală cu copiii pentru că învățătorii se duc pe front. Tot preotul este cel care ține statistica soldaților, tot preotul este nevoit să facă cuvântări moralizatoare referitoare la ce să facă acasă cei rămași. Sunt o serie de restricții legate de consumul de pâine și am expus asemenea circulare”, a mai precizat Ioana Rustoiu.

Potrivit acesteia, presa din orașe se transformă în jurnal de război, dar printre ele scapă și reclame, la ace de cusut, la vopsea de păr sau creme de înfrumusețare.

Expoziţia a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba și Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Ofelia Stînan are 20 de ani de experiență în presa locală și regională. A absolvit Facultatea de Ştiințe Politice și Administrative, secția Jurnalism. A intrat în echipa Alba24 din anul 2010. vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement