Actualitate
FOTO-VIDEO: Ziua Porților Deschise la situl arheologic „Palatul Guvernatorului Daciei Romane de la Apulum”
Situl arheologic „Palatul Guvernatorului Daciei Romane de la Apulum” și-a deschis porțile, miercuri, pentru a-și prezenta impresionantele descoperiri, vizitatorilor. Este vorba despre zona îngrădită de pe strada Munteniei (perpendiculară pe Bulevardul Ferdinand I), unde de ani de zile, trecătorii se întrebau ce se mai întâmplă cu săpăturile începute, abandonate, cu vestigiile descoperite, iar apoi reacoperite cu pământ și vegetație. Acolo se găsea sediul oficial al administrației provinciale romane, Palatul Guvernatorului Daciei Romane, în urmă cu aproape 2000 de ani.
Astăzi, în sit sunt vizibile trei puncte în care arheologii au săpat, în diferite perioade și care reprezintă părți ale complexului Palatului Guvernatorului. La fața locului, arheologul Viorica Rusu-Bolindeț, coordonatoarea lucrărilor de pe șantier, a explicat vizitatorilor ce reprezintă și de când datează pietrele, platformele și zidurile descoperite în gropile excavate. Cu ajutorul unui arsenal de unelte specifice, arheologii au scos la lumină încăperi de secol II și III, locuite de romani și dotate cu sistemul special de încălzire cu podele duble și cuptoare.
De asemenea, în timpul săpăturilor, au fost descoperite o mulțime de obiecte și artefacte: o statuetă din marmură, de 30 cm, reprezentând-o pe zeița Diana (aflată în prezent într-un laborator de restaurare), inscripții în cinstea împăraților sau a divinităților, cărămizi inscripționate cu numele sau simbolurile Legiunii a XIII-a Gemina, monede, ștampile, torțe, tăvi, vase de ceramică glazurată și chiar scoici folosite, cel mai probabil, ca obiecte de podoabă, dar și urme lăsate de animale pe cărămizile aflate încă în stadiul de lut, cum este cea din fotografie, ce reprezintă o copită de ied sau capră.
Vizitatorii, o clasă de elevi de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, alături de prof. Daniela Cetean, au avut ocazia să asiste și la o scurtă lecție de arheologie, ținută de Viorica Rusu-Bolindeț. Aceasta a explicat cum, echipați cu rașchete, lopeți, târnăcoape, mături, șpacluri și chiar bisturie, arheologii numerotează fiecare descoperire cu numere de context, le înregistrează în fișe de context și observații, le atașează bilețele cu informațiile esențiale, le întipăresc pe hârtie milimetrică sub formă de desen tehnic, iar în final le imprimă în publicații de specialitate, proceduri fără de care descoperirile nu au valoare științifică.
În viitorul apropiat, vestigiile vor fi acoperite cu folie cu bule și pământ pentru conservare, la fel cum s-a întâmplat și cu cea mai întinsă dintre gropile excavate, din același motiv. Acestea nu vor rămâne acoperite pentru prea mult timp, întrucât arheologul Viorica Rusu-Bolindeț și-a propus să aducă la realizare, cu sprijinul autorităților locale și centrale, un plan grandios: o reconstrucție a complexului Palatului Guvernatorului Daciei Romane, cu clădiri și acces vizual la vestigii, ansamblu vizitabil de către turiști și iubitori ai istoriei vechi. Cel mai optimist termen de realizare a acestui plan ar fi anul 2020, în cadrul proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană”.
Vă invităm să vizionați o galerie foto-video de la prezentarea sitului arheologic:
FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA, Adina E. CURTA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Vois
duminică, 27.01.2013 at 20:24
Nu se intampla nimic cu locul acesta, dimpotriva, se degradeaza tinandu-l neacoperit, dar asa de tare ne place sa ne vedem la televizor…!