Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO|„Târgul Lemnarilor”: Aruncatu cu țapina, ridicatul bușteanului de 400 de kg și crepatu în custură la „Cel mai bun lemnar”

Publicat

YouTube video

Duminică, în cadrul celei de-a XIX- ediții a Târgului Lemnarilor de la Mătișești – Horea, s-a desfășurat concursul național „Cel mai bun lemnar”. Competiția este dedicată tuturor celor care sunt pricepuți să cioplească lemnul, să arunce cu țapina și securea, să se cațare pe un stâlp și să taie cu joagărul. Și se pare de 19 ani încoce, concursul este o tradiție care merge până la a treia generație. Astfel că la proba, aruncatul cu țapina, cu lemnar de 74 de ani a demonstrat că încă mai este în putere. Pe lângă voinicii care și-au dovedit măiestria la probe, cei care au urcat la Mătișești s-au putut plimba cu Hipo taxi moțesc, au jucat alături de ansamblul de cântece și dansuri populare din Horea, Cîmpeni, Neamț, Hunedoara, Alba Iulia. Pentru moți, dat și turiștii care au venit la târg au avut parte de recitaluri de muzică populară ale soliștilor Cornel Borza, Mirela Mănescu, Ancuța Matei, Gabriela Ujică.

Duminică a fost zi de mare sărbătoare în Țara Moților, la a XIX ediție a Târgului Lemnarilor. Muzică populară, hore, balmoș moțesc, parada portului popular, plimbări cu Hipo taxi moțesc și probe de îndemânare la concursul „Cel mai bun lemnar” de astea au avut parte cei care s-au încumetat să vină la Mătișești – Horea.

„Deliciul” târgului, la fel ca în fiecare an, l-a făcut competiția dedicată celor mai buni lemnari din zonă. Cei care s-au înscris la concurs au avut de trecut de cioplitul cu barda, crepatul în custură, încheietori-coadă de rândunică, tăiatul unui buștean cu joagărul și securea, cățăratul pe stâlp, aruncatul cu țapina și securea, dar și de ridicatul unui buștean de 400 de kg. Cum prelucrarea lemnului este o meserie ce se transmite din generație în generație în Țara Moților, la proba încheietorii – coadă de rândunică tată și fiu au arătat că au această îndemânare în „sânge”.

La tăiatul bușteanului cu joagărul, cățăratul pe un stâlp și ridicatul bușteanului de 400 de kg, voinicii și-au pus la „bătaie” puterea și curajul.

YouTube video

Și pentru că este un concurs pentru toate vârstele, un lemnar de 74 de ani din zonă a dovedit că „mânuiește” foarte bine țapina, pe care a împlântat-o într-un stâlp, probă la care unii concurenți mai tineri nu s-au descurcat.

YouTube video

YouTube video

Pentru mulți dintre turiștii care au venit la Târgul Lemnarilor parada portului popular a fost un moment deosebit. Au avut ocazia să vadă costume populare lucrate manual și să se pozeze cu moațele și feciorii care le purtau.

Și pentru că o astfel de sărbătoare nu putea trece fără dans și voie bună, Ansamblul de cântece și dansuri populare „Oglinduța” Răucești, județul Neamț, Ansamblul folcloric al județului Alba, dirijor prof. Alexandru Pal taraful ”Leliță de la Căstău” din Beriu, județul Hunedoara, taraful ”Arieșul” Cîmpeni, taraful ”Moțul” din Horea, Ansamblul 60 Plus Alba Iulia, soliștii de muzică populară Cornel Borza, Mirela Mănescu, Ancuța Matei, Gabriela Ujică au fost cei care i-au ținut pe moți din horă în horă.

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax