Actualitate
FOTO: Violenţa domestică, temă de dezbatere cu studenţii Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia
Peste 90 de studenţi ai Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia au participat la o dezbatere privind prevenirea violenţei în familie. Tinerii au fost informaţi cu privire la prevederile legale şi măsurile de autoprotecţie, în cazul unor conflicte intrafamiliale.
Joi, în amfiteatrul Universităţii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, poliţiştii Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu Liliana Mihacea, preşedinta Asociaţiei Femeilor din Alba şi Cosmina Mariş, inspector de specialitate în cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia au susţinut o sesiune informativ – preventivă adresată studenţilor, având ca temă principală prevenirea violenţei intrafamiliale.
La dezbatere au luat parte peste 90 de studenţi de la mai multe facultăţi ai universităţii, dar şi cadre didactice.
Tinerilor le-a fost prezentat filmul campaniei „Aripi Frânte”, demarată la începutul acestui an, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române împreună cu Asociaţia Necuvinte, care prezintă mărturiile unor victime ale violenţei domestice, ce execută pedepse privative de libertate, în Penitenciarul de Femei Târgşor şi care, din cauza situaţiei de abuz în care s-au aflat, au ajuns să-şi ucidă abuzatorul.
Totodată, le-au fost oferite explicaţii legate de posibilităţile legale, pe care, o potenţială victimă le are pentru a se apăra împotriva agresorului şi modalităţile de a ieşi dintr-o situaţie de abuz, dar şi cu privire la riscul de a deveni mai uşor o victimă a traficului de persoane, în cazul în care violenţa în familie nu este combătută la timp şi în mod corespunzător.
Întâlnirea cu studenţii a avut loc în contextul desfăşurării, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie a campaniei internaţionale „16 zile de Activism Împotriva Violenţei asupra Femeii” al cărei obiectiv este şi acela de a sublinia efectul dăunător pe care violenţa îl are, precum şi faptul că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa asupra femeilor şi fetelor.
Iată câteva dintre sfaturile oferite tinerilor:
Dacă sunteţi în pericol, sunaţi imediat la 112!;
Prezentaţi-vă la Serviciul de Medicină Legală, pentru a obţine un certificat medico-legal, care să ateste leziunile suferite în urma agresiunii;
În cazul în care sunt copii implicaţi, adresaţi-vă Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului;
Solicitaţi ordin de protecţie, dacă este cazul;
Nu vă retrageţi plângerea! Nu vă amăgiţi crezând că nu vă va mai lovi! Copiii trebuie să crească într-un mediu sigur!
Referinţe legale:
Conform Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată şi completată explică la art.26 alin.1 ordinul de protecţie “Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri – obligaţii sau interdicţii:
a) Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate. Întrucât legea nu stabileşte o anumită distanţă, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanţă în ordinul de protecţie.
e) Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu victima;
g) Obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.”
Conform alin. (2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
Violenţa în familie reprezintă agresiunea fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârşită cu intenţie de către un membru al familiei, împotriva altui membru. Ea nu se manifestă izolat, ci se repetă în cazul în care nu se iau măsuri.
Violenţa în familie este prevăzută ca INFRACŢIUNE, în Codul Penal.
Potrivit unui studiu, trei din 10 românce recunosc că au fost agresate fizic, verbal sau sexual de către partenerul lor de viață.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News