Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Zonă de agrement cu spații verzi, alei și loc de joacă pentru copii, într-o comună din Alba. Cum va arăta

Publicat

Primăria Galda de Jos vrea să amenajeze o zonă de agrement cu spații verzi, alei pietonale și spații de joacă în nisip, pe un teren de 2.450 mp aflat lângă creșa din localitate. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat recent luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului, pentru proiectul „Amenajare spațiu de agrement în zona Văii Gălzii, localitatea Galda de Jos”.

Potrivit memoriului tehnic, terenul pe care urmează să fie amenajat spațiul de agrement are o suprafață de 2.450 mp. Acesta are o formă neregulată, în formă de „L”. Accesul la parcelă se face din drumul comunal modernizat, terenul având și o deschidere pe latura vestică la un alt drum comunal, nemodernizat.

Amplasamentul se află la o distanță de aproximativ un kilometru de Primăria comunei Galda de Jos.

Zona de agrement propusă este o zonă verde, de petrecere a timpului liber, adresată locuitorilor comunei, turiștilor și în special copiilor, ținând cont că în imediata vecinătate se găsește o creșă construită recent. Dorința autorităților locale a fost de a valorifica această zonă prin amenajare cu spații verzi și alei care să evidențieze și o porțiune din principala apă curgătoare care străbate comuna – Valea Gălzii.

Accesul pietonal se va face din strada Principală, legătura dintre drumul de acces și spațiul de agrement urmând să fie realizată o alee pavată cu dale din beton în două culor (antracit și alb-crem).

Se vor amplasa următoarele echipamente de joacă:

  • Ansamblu de joacă în formă de vaporaş, cu trei tobogane: clasic, spiralat şi curbat, o căţărătoare şi un abac.

Este prevăzut cu scară de acces şi scară de legătură, dotat cu două elice pentru verificarea vitezei vântului, iar punctul de observare este decorat cu acoperiş în formă de delfin, totul colorat în nuanţe de albastru marin.

  • Balansoar cu scaune în formă de șa, viu colorat.
  • Hinta combinată, cu șase elemente de susținere din lemn și grinzi din oțel, cu trei leagăne, două alăturate de formă dreptunghiulară, suspendate în lanțuri și unul rotund, cuib, suspendat în cordeline.

  • Carusel de formă circulară, cu podea antiderapantă, cu mânere înalte, dispuse pe circumferință, cu punct de susținere la mijloc.

De asemenea, în zonă se vor amplasa bănci și coșuri de gunoi.

Terenul va fi ocupat în procent de aproximativ 29% de spații verzi. Pe această suprafață va fi plantat gazon natural, iarbă decorativă, plante cățărătoare și bulbi.

Se va planta vegetație specifică zonei și anume:

  • Mesteacăn (Betula pendula) – 8 buc. Aceștia se vor planta de-a lungul limitei vestice a amplasamentului amenajându-se o zonă numită ”Pădurea Fermecată”.
  • Sălci plângătoare (Salix caprea pendula) – 2 buc. Acestea se vor planta între ”Piața Vacanței” și ”Portul navigatorilor” care flanchează accesul înspre prima zona dotată cu echipamente de joacă (Portul navigatorilor), unde sunt amplasate hinte, balansoare și caruseluri.
  • Bulbi din specia ”Allumi” Giganteum – 15 buc. Aceștia se plantează pe latura estică în fața zidului din zona numită ”Insula” împreună cu vegetația ornamentală și plante cățărătoare. Se mai plantează între zona ”Piața vacanței” și ”Portul navigatorilor” conform planului de situație.

  • Plante cățărătoare – Iedera (Hedera Helix) din specia arbust târâtor sau agățător – 8 buc. Acestea se plantează pe latura estica în fața zidului din zona numită ”Insula” împreună cu vegetația ornamentală și bulbi. Se mai plantează în zona ”Corabia Piraților” în fața zidului amplasat pe limita de proprietate înspre Valea Gălzii.
  • Tufe iarbă decorativă – Arrhenatherum bulbosum variegatum, planta erbacee – 100 buc. Acestea se plantează pe latura sudică a amplasamentului, pe limita dinspre Valea Gălzii, pe latura nordică pe limita dinspre vecinatatea cu creșa, de-a lungul ”Plajei comorilor”, care face legătura dintre ”Corabia Piraților” și ”Insula”, pe latura de est a parcelei între zidul ce susține plantele cățărătoare și banca fixă din beton șlefuit (60 buc). Se mai plantează între zona ”Piața vacanței” și ”Portul navigatorilor” (40 buc.).
  • Plantație de gazon pe suprafața de 861,8 mp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement