Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO:„Să ştii mai multe, să fii mai bun!”: Muzică tradiţională, pictură şi meşteşuguri pentru elevii Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia


Publicat

În cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (ATMA) și Asociația Română pentru Cultură au desfășurat, marți, la Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, activități cultural-tradiționale pentru elevii acestei instituției de învățământ. Tinerii au asistat la o prezentare despre muzica tradițională, prezentarea portul tradițional, ateliere de pictură, de olărit, dar și altele.

Mai multe clase din ciclul gimnazial și liceal au asistat la o prezentare despre muzica tradițională românească vocal-instrumentală, realizată de profesorii Alexandru Pal, Cristian Șușman și Ștefan Petriman. Astfel, elevii acestei instituții școlare au putut urmări fragmente din cântece străvechi românești interpretate la vioară, acordeon și nai, precum și descrierea acestor instrumente tradiționale. Surpriza pentru cei prezenți a fost interpreta Bianca Șușman, elevă în clasa a VI-a, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, care i-a impresionat prin calitățile vocale, dar și prin talentul său de a cânta la vioară. Ca un adevărat artist, Bianca Șușman și-a prezentat mai întâi străvechiul port tradițional, moștenit de la străbunicii ei, pe care-l poartă cu mândrie în orice spectacol folcloric și care îi însoțește cântecele ei. Bianca a demonstrat elevilor prezenți că prin perseverență, pasiune, dragoste pentru frumos și multă muncă se poate ajunge la performanță.

Din cele peste 70 de diplome obținute la diverse concursuri, Bianca le-a arătat celor prezenți cele mai importante diplome ale ei, printre care și cele obținute la diferite olimpiade şcolare și concursuri naționale de folclor, cea mai semnificativă fiind Muguri de Tezaur, oferită de Marioara Murărescu, realizatoarea TVR a emisiunii Tezaur Folcloric.

De asemenea, clasele primare din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” au avut parte și ele de multe surprize. Pe parcursul orelor, cei mici au participat la activități de pictură, sub îndrumarea doamnei profesor Ioana Raica, care le-a vorbit despre frumusețea de a picta, precum și despre câteva tehnici simple în arta picturii, specifice vârstei lor. Tema aleasă și primită cu mult entuziasm de cei mici a fost flori de primăvară.

O altă clasă de liceeni, din cadrul acestui colegiu a participat la Căminul pentru Persoane Vârstnice, unde este amenajat atelierul de olărit, iar, îndrumați de doamna profesor Lucia Bratu, elevii au descoperit tainele olăritului, unii dintre chiar reușind să realizeze diferite obiecte din lut. Tot acolo, elevii împreună cu câțiva vârstnici, în cadrul unei întâlniri între generații au vizionat filmul Portul tradițional din Pănade, realizat anul trecut prin proiectul cultural „Reconstituirea portului tradițional din Pănade – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, implementat de Asociația ATMA, prin finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Alba.

Întreaga activitate cultural-tradițională desfășurată marți, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, se înscrie în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, specific acestei săptămâni în toate unitățile de învățământ din țară. Pe parcursul acestui an, cele două asociații, ATMA și Asociația Română pentru Cultură, vor desfășura o serie de activități de acest gen și în alte școli din oraș și județ, pentru promovarea culturii tradiționale românești.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

REZULTATE PARȚIALE în localitățile din Alba: Peste jumătate din județ , câștigat de PNL. LISTA

Publicat

După numărătoarea paralelă a PNL, liberalii și-au asigurat fotolii de primari în peste jumătate din localitățile din Alba. 

După ultimele informații, PNL a câștigat la:

Abrud – la o mică diferență (circa 20 de voturi)

Aiud (în 8 secții de votare din cele 24, Oana Badea a obținut dublu față de următorul clasat)

Blaj – Citește și Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Sebeș – Citește și Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Almașu Mare

Avram Iancu

Cenade

Cetatea de Baltă

Crăciunelu de Jos

Cut

Doștat

Hopârta

Jidvei

Livezile

Lopadea Nouă

Meteș

Mihalț

Mirăslău

Noșlac

Ocna Mureș

Ohaba

Pianu

Poșaga

Rădești

Sălciua

Sâncel

Șibot

Șona

Vadu Moților

Localități în care au câștigat candidații altor partide:

Câlnic – independent

Cricău – ALDE

Vidra – PSD

Lupșa – USR

Material în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Gheorghe Valentin Rotar RECONFIRMĂ la BLAJ. 78% procentul obținut la alegeri, după numărătoarea paralelă

Publicat

Gheorghe Valentin Rotar câștigă un nou mandat la Primăria Blaj cu un scor de invidiat. Potrivit numărătorii paralelel a PNL, din cele 17 secții, Rotar ar fi obținut un procent de 78 %, fiind cel mai mare scor obținut de acesta în cele patru serii de alegeri locale pe care le-a avut. De asemenea, Gheorghe Valentin Rotar este și cel mai bine cotat primar din Alba. 

Cel mai mare scor înregistrat de Gheorghe Rotar într-o secție de votare de pe raza municipiului Blaj a fost de 89%.

Media obținută la alegeri de Rotar, în cele trei alegeri locale anterioare (2016, 2012, 2008), a fost de 77 %.

La Consiliul Local, echipa PNL a primarului Gheorghe Valentin Rotar a obținut anul acesta 73 %.

Primarul din Blaj este la cel de-al patrulea mandat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT Numărătoarea paralelă a USR PLUS Alba. Gabriel Pleșa preia conducerea DETAȘAT. Informații în timp real

Publicat

g

Liberalii au început numărătoarea paralelă a voturilor din secțiile din municipiul Alba Iulia. 

Informațiile sunt colectate în timp real de la reprezentanții PNL din secțiile de votare. 

Alba24 vă prezintă rezultatele pe măsură ce acestea încep să apară.

UPDATE ora 23:51: La secția de votare nr. 18, Gabriel Pleșa a câștitat 119, iar Voicu Paul 97.

UPDATE ora 23:33: Gabriel Pleșa a câștigat și la Micești. A obținut 238 de voturi, iar Voicu Paul, 104, diferența de 134 de voturi mărind diferența dintre ei.

UPDATE ora 23:27: Gabriel Pleșa a pierdut o secție mare din Oarda de Jos, acolo unde a câștiga Voicu Paul. O altă secție la care a pierdut candidatul USR PLUS este cea de la Școala Nr. 7 din Alba Iulia, unde a votat și Ion Dumitrel, Mircea Hava și Voicu Paul. Mai sunt de numărat 12 secții, iar diferența dintre cei doi este de 446 de voturi în favoarea lui Pleșa.

UPDATE  ora 23:13: Diferența dintre Pleșa și Voicu Paul a crescut la 588 de voturi, în condițiile în care mai sunt 15 secții de numărat.

UPDATE ora 23:05: Potrivit numărătorii paralele a USR PLUS, după numărătoarea voturilor din 32 de secții, Gabriel Pleșa are un avans de 493 de voturi. În aceste condiții, se profilează un dezastru pentru PNL Alba. 

USR a câștigat și voturile din cartierul Partoș. Mai sunt de numărat 17 voturi. Este vorba despre numărătoarea paralelă a USR PLUS. Rezultatul final va fi anunțat de BEJ.

Secția de votare de la Liceul Dionisie Pop Marțian a fost câștigată de USR PLUS.

UPDATE, ora 23:00 – După numărătoarea voturilor din 32 de secții, avansul între Gabriel Pleșa și Voicu Paul este de 493 de voturi, potrivit numărătorii paralele USR PLUS.

UPDATE, ora 22:50 – După numărătoarea voturilor din 26 de secții, Gabriel Pleșa are în continuare 200 de voturi în fața candidatului PNL, Voicu Paul.

UPDATE 22:30: Schimbare de situație. După numărătoarea voturilor din 21 de secții, candidatul USR, Gabriel Pleșa, are 200 de voturi în fața candidatului PNL, Voicu Paul.

Informațiile sunt confirmate și de reprezentanții USR, care confirmă un avantaj după numărarea a aproape jumătate din secții.

Știrea inițială:

Din primele 8 secții (din cele 50 câte sunt în municipiu), diferența dintre candidatul PNL, Voicu Paul și candidatul USR PLUS, Gabriel Pleșa, este de 90 de voturi în favoarea liberalului, au comunicat reprezentanții partidului.

După numărătoarea a încă 4 secții, diferența dintre cei doi s-a redus la 57 de voturi.

Se anunță o luptă strânsă între cei doi candidați, pare a fi concluzia serii la sediul PNL Alba.

Știre în actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dorin Nistor CÂȘTIGĂ încă patru ani la Primăria SEBEȘ. Și-a „zdrobit” toți adversarii

Publicat

dn

Dorin Nistor câștigă un nou fotoliu de primar la Sebeș. După numărătoarea paralelă a PNL în 16 secții de votare din cele 20, media scorului este peste 60% în favoarea lui Nistor. 

În Lancrăm, Dorin Nistor a luat 73%, fiind recordul înregistrat ca și procent.

Cel mai mic procent înregistrat într-o secție de vot este de 59 % în favoarea lui Nistor.

Dorin Nistor a reușit să obțină și majoritatea în Consiliul Local și va „guverna la Sebeș încă 4 ani.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate