Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO:„Să ştii mai multe, să fii mai bun!”: Muzică tradiţională, pictură şi meşteşuguri pentru elevii Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia

Publicat

În cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba (ATMA) și Asociația Română pentru Cultură au desfășurat, marți, la Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, activități cultural-tradiționale pentru elevii acestei instituției de învățământ. Tinerii au asistat la o prezentare despre muzica tradițională, prezentarea portul tradițional, ateliere de pictură, de olărit, dar și altele.

Mai multe clase din ciclul gimnazial și liceal au asistat la o prezentare despre muzica tradițională românească vocal-instrumentală, realizată de profesorii Alexandru Pal, Cristian Șușman și Ștefan Petriman. Astfel, elevii acestei instituții școlare au putut urmări fragmente din cântece străvechi românești interpretate la vioară, acordeon și nai, precum și descrierea acestor instrumente tradiționale. Surpriza pentru cei prezenți a fost interpreta Bianca Șușman, elevă în clasa a VI-a, la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, care i-a impresionat prin calitățile vocale, dar și prin talentul său de a cânta la vioară. Ca un adevărat artist, Bianca Șușman și-a prezentat mai întâi străvechiul port tradițional, moștenit de la străbunicii ei, pe care-l poartă cu mândrie în orice spectacol folcloric și care îi însoțește cântecele ei. Bianca a demonstrat elevilor prezenți că prin perseverență, pasiune, dragoste pentru frumos și multă muncă se poate ajunge la performanță.

Din cele peste 70 de diplome obținute la diverse concursuri, Bianca le-a arătat celor prezenți cele mai importante diplome ale ei, printre care și cele obținute la diferite olimpiade şcolare și concursuri naționale de folclor, cea mai semnificativă fiind Muguri de Tezaur, oferită de Marioara Murărescu, realizatoarea TVR a emisiunii Tezaur Folcloric.

De asemenea, clasele primare din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” au avut parte și ele de multe surprize. Pe parcursul orelor, cei mici au participat la activități de pictură, sub îndrumarea doamnei profesor Ioana Raica, care le-a vorbit despre frumusețea de a picta, precum și despre câteva tehnici simple în arta picturii, specifice vârstei lor. Tema aleasă și primită cu mult entuziasm de cei mici a fost flori de primăvară.

O altă clasă de liceeni, din cadrul acestui colegiu a participat la Căminul pentru Persoane Vârstnice, unde este amenajat atelierul de olărit, iar, îndrumați de doamna profesor Lucia Bratu, elevii au descoperit tainele olăritului, unii dintre chiar reușind să realizeze diferite obiecte din lut. Tot acolo, elevii împreună cu câțiva vârstnici, în cadrul unei întâlniri între generații au vizionat filmul Portul tradițional din Pănade, realizat anul trecut prin proiectul cultural „Reconstituirea portului tradițional din Pănade – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, implementat de Asociația ATMA, prin finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și Consiliul Județean Alba.

Întreaga activitate cultural-tradițională desfășurată marți, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, se înscrie în cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, specific acestei săptămâni în toate unitățile de învățământ din țară. Pe parcursul acestui an, cele două asociații, ATMA și Asociația Română pentru Cultură, vor desfășura o serie de activități de acest gen și în alte școli din oraș și județ, pentru promovarea culturii tradiționale românești.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax