Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dragomirești, în procesiune la Ocna Mureș. Vezi imagini din timpul evenimentului

YouTube video

Publicat

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dragomirești, găsită în jarul incendiului provocat de austrieci în timpul ocupației și considerată ca fiind făcătoare de minuni, a fost adusă vineri seara la Ocna Mureș. Primul lăcaş de cult la care credincioșii s-au închinat la aceasta a fost Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a parohiei din Războieni. Icoana a rămas, pentru închinare, până luni dimineaţa, în zona Ocna Mureş.

Timp de două zile, icoana a fost dusă pe la toate parohiile din Ocna Mureș, dar și din localitățile aparținătoare. Sute de credincioși s-au închinat și rugat acesteia, pe timp de zi, dar și noaptea. Icoana a fost adusă de protosinghelul Sofronie Perța, starețul Mănăstirii Dragomirești.

După noaptea petrecută la Războieni, sâmbătă dimineață, icoana Maicii Domnului a fost adusă în Ocna Mureș, într-o mașină condusă de viceprimarul orașului, Paul Podariu. Timp de câteva minute, aceasta a fost oprită la intrarea în oraș, unde au așteptat-o un grup de credincioși. Preoții prezenți au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile lui Dumnezeu, dar și pentru venirea ploilor.

Icoana și-a continuat apoi parcursul, ajungând la biserica „Sfântul Apostol Andrei”, în jurul orei 8.00. Acolo o așteptau aproximativ 150 de credincioși altărui de părintele paroh Cornel Marcu. După primirea icoanei, credincioșii au intrat în biserică, pentru a săvârși Sfânta Liturghie. La slujbă au participat și primarul orașului, Silviu Vințeler.

Credincioșii și preoții au mers apoi, pe jos, în procesiune, până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, unde icoana Maicii Domnului era așteptată de aproximativ 100 de credincioși împreună cu părintele Petru Curșeu care se afla în mijlocul acestora.

Procesiunea a continuat, alaiul urcând la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie”, unde era așteptată de câteva zeci de credincioși. În timpul Paraclisului, numărul acestora a crescut constant, credincioșii din cartierul „Uioara”, dorind să se închine și ei. Câteva ore mai târziu, icoana trecea pragul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”. Părintele Ioan Botoș o aștepta împreună cu credincioșii parohiei sale. Icoana a rămas aici pe timpul slujbei Vecerniei, dar și pe mai târziu. Spre finalul zilei, programul procesiunii a fost puțin grăbit, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Cartierul Soda primind icoana mai devreme de ora prevăzută. Părintele Vasile Armanca, împreună cu alți preoți din zonă au slujit Paraclisul Maicii Domnului, începând cu ora 22.00. După încheierea slujbei, în jurul orei 23.00, în biserică se mai aflau aproximativ 70 de oameni.

Rugăciunea la icoana Fecioarei Maria a continuat până la începutul slujbei de duminică, credincioșii având un răgaz de rugăciune și nevoință. Ora 9.00 a marcat începutul slujbei Utreniei și a Liturghiei în continuare, săvârșite de protosinghelul Sofronie Perța și părintele Vasile Armanca. Cei aproximativ 150 de credincioși care au participat au putut să se închine icoanei imediat după finalul Sfintei Liturghii.

După ora 14.00, icoana a fost dusă la Micoșlaca, la Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” unde o așteptau un grup de săteni îmbrăcați în costume tradiționale. Următoarele opriri au fost biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Cistei, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ciunga, căminul de bătrâni din Ciunga și biserica ortodoxă din Noșlac.

În jurul orei 21.00, icoana a ajuns din nou la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din oraș, unde credincioșii i-au înălțat din nou rugăciuni întreaga noapte. Luni dimineața, icoana a plecat înapoi la Mănăstirea Dragomirești din județul Maramureș, în prezența viceprimarului orașului, Paul Podariu. Aceasta a fost a doua vizită a icoanei în Ocna Mureș, după cea de acum zece ani.

Sute de credincioși, cu necazuri și probleme, s-au închinat cu credință Maicii Domnului în aceste două zile. Bucuria oamenilor la venirea icoanei, împletită cu lacrimile care le marcau necazurile era greu de descris în cuvinte. Sugestive pentru felul în care a fost primită icoana în zonă sunt cuvintele unei femei aflată la a 72-a vară: „Am acasă doi copii bolnavi care mă bat și am venit la Maica Domnului să mă rog pentru ei. M-am pregătit ca pentru Paști”. Și cuvintele ei se amestecau în lacrimi.

YouTube video

YouTube video

Serafim ARMANCA

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate