Actualitate
Funcționari publici din Turcia, în vizită de studiu în Alba. Vor să cunoască rețetele de succes a 6 instituții din județul nostru
Un grup de 18 funcționari publici din Turcia se vor afla în această perioadă într-o vizită de studiu în județul Alba. Evenimentul face parte dintr-un proiect de sprijin instituţional pentru pregătirea Turciei pentru aderarea la UE şi vizează întărirea capacităţii instituţionale a mai multor structuri publice din Turcia cu atribuţii în administrarea fondurilor europene.
Oaspeții vor să afle de la instituțiile publice și private – societăţi comerciale şi ONG-uri – care sunt cele mai bune soluții de dezvoltare pe bază de proiecte care să asigure creșterea gradului de ocupare şi incluziune socială prin promovarea economiei sociale.
Exemple de succes ale organizațiilor publice și private din Alba
Pentru prezentarea exemplelor de bună practică în colaborarea dintre autorități , ONG-uri, instituții publice și mediul de afaceri au fost alese şase organizații publice și private din Alba: Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Pianu, Asociația „Sprijiniți copiii“, Asociaţia CERESS; SC Tobimar Construct SRL și Asociația „Pakiv România“.
În cursul zilei de miercuri, oaspeții vor vizita Centrul de antreprenoriat social de la Vințu de Jos unde va funcționa o platformă electronică ce va asigura schimbul de date între Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă din regiunile Centru și Vest și va găzdui evenimente și programe pentru persoanele fără un loc de muncă. Centrul aflat în amenajare este înfiinţat printr-un proiect strategic derulat de Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Alba în parteneriat cu SC Tobimar Construct SRL şi finanţat prin POSDRU.
Joi, pe agenda de lucru a delegației este prevăzută o prezentare a unui proiect de integrare socială a romilor din județul Alba, derulat de Asociația „Pakiv România“. Tot în aceeaşi zi, Consiliul Județean Alba va găzdui o prezentare a unui proiect de economie socială, urmată de o deplasare la o întreprindere socială din Sâncrai, lângă Aiud.
Vizita experților turci se va încheia vineri în comuna Pianu, unde oaspeţi vor avea prilejul sa identifice care sunt metodele de bună practică folosite de Asociaţia “Sprijiniţi Copiii” şi administraţia locală în acţiunea în parteneriat public –privat menit să asigure dezvoltare socială comunitară. Drept exemplu de reușită a colaborării dintre Primăria şi Consiliul local Pianu, organizațiile neguvernamentale și mediul de afaceri la Pianu de jos în cadrul unei întâlniri de lucru se vor prezenta partenerii, finanţatorii şi impactul produs în cei 10 de acţiune comună asupra integrării sociale a copiilor cu risc de abandon şcolar, dar şi a persoanelor care trăiesc din agricultura de subzistenţă. Tot aici, se va prezenta şi singurul Centru de evaluare şi certificare de competenţe profesionale din Judeţul Alba, structură a Asociaţiei „Sprijiniţi Copiii”, modul în care partenerii au reuşită să atragă fonduri din Programul Național de Dezvoltare Rurală pentru extinderea serviciilor sociale printr-un proiect integrat finanţat prin Măsura 322. În aceeaşi zi, oaspeții vor vizita și Adăpostul temporar „Casa din munte“ din Strungari, proiect câştigător al Galei Socităţii Civile care asigură în prezent servicii sociale pentru 30 de copii din satele izolate de munte.
Vizita funcționarilor turci în județul Alba este una dintre activităţile unui proiect finanțat din fonduri de preaderare şi implementat de un consorțiu condus de WYG Turcia în parteneriat cu LDK Grecia și Archidata Italia. Expertul social care a făcut posibilă includerea judeţului Alba în planul vizitei de studiu este Maria Ilea, iniţiatoare a numeroase proiecte de economie socială recunoscute ca „modele de bună practică“ atât în ţară, cât şi în străinătate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News