Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Galeria de evacuare a iazului de decantare de la Valea Şesei va fi închisă. Măsură dispusă de comisia de experți ai MAP

Publicat

poluare deversare steril aries valea sesii Galeria de evacuare a iazului de decantare de la Valea Şesei urmează să fie închisă pentru a evita riscul unei recidive a poluării accidentale de luni, 03 aprilie 2017, de pe râul Arieş, produsă după ce o sondă inversă din sistemul de evacuare a iazului de decantare Valea Şesei a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril. Termenul de realizare a lucrărilor va fi stabilit în funcţie de soluţia propusă de proiectant (în termen de maxim 3 săptămâni), însă nu mai târziu de sfârşitul trimestrului III al anului curent.

Această decizie a fost dispusă în urma analizei comisiei de specialişti formată din experţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), ai Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi reprezentanţi ai mediului academic, care s-a deplasat la faţa locului miercuri, 05 aprilie 2017, din dispoziţia ministrului Apelor şi Pădurilor”, se afirmă într-un comunicat de presă al Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Comisia, condusă secretarul de stat Olimpia Negru, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Alba (Instituţia Prefectului, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu) au constatat, în urma verificărilor în teren, că incidentul nu afectează siguranţa structurală şi stabilitatea barajului iazului de decantare, în condiţiile în care activitatea de depunere a sterilului de flotaţie se realizează la coada iazului. În acest sens, comisia a dispus continuarea depunerii sterilului de flotaţie conform tehnologiei de lucru stabilită de proiectant, cu evitarea aportului de apă suplimentar pe zona de infiltrare.

”Specialiştii au constatat că apele exfiltrate nu au condus la poluarea cu substanţe chimice a cursurilor de apă din aval, înregistrându-se doar o creştere a turbidităţii, fără mortalitate piscicolă, iar incidentul a avut un efect strict local fără a se resimţi în râul Mureş, conform analizelor realizate de către Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş. Până la finalizarea lucrărilor de închidere a galeriei de evacuare, SC Cupru Min SA va raporta evoluţia situaţiei către Comisariatul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, care a fost însărcinat cu monitorizarea lucrărilor. Totodată, ABA Mureş va continua monitorizarea calitativă a apei pe râurile Valea Şesei şi Arieş”, se mai susţine în comunicat.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a discutat miercuri dimineaţă situaţia privind poluarea accidentală de la barajul de decantare administrat de Cupru Min SA Abrud. Concluzia discuţiilor nu este dintre cele mai optimiste. Chiar dacă a fost oprită deversarea accidentală a sterilului, pericolul se menţine în continuare. Reprezentanţii companiei miniere prezenţi la întâlnire au anunţat că problema nu mai poate fi gestionată doar de către Cupru Min. ”Este o problemă pe care nu o mai putem gestiona singuri.

Este o situaţie delicată. Aşteptăm specialişti să vină şi să ne spună cum să rezolvăm”, a spus Mircea Goia, şeful carierelor de la Cupru Min SA. Peste 100 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA. Printr-o veche galerie de evacuare s-a evacuat accidental cantitatea de 6.000 de metri cubi de steril din baraj.

UPDATE: NOTĂ INFORMATIVĂ din 07.04.2017 „Privind situația actuală la iazul de decantare Valea Șesei –  S.C. Cuprumin SA Abrud, jud Alba

În urma verificărilor în teren, din 06 aprilie a.c., a comisiei de specialiști formată din experți ai Ministerulului Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale ”Apele Române”, Administrației Bazinale de Apă Mureș, experti din mediul academic, reprezentanți ai proiectantului Cepromin SA dar și prefectul jud. Alba cât și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale.

Comisia condusă de d-na Olimpia Negru, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor a constatat că fenomenul nu mai era activ, ca urmare a intervențiilor realizate de S.C. Cuprumin SA Abrud prin realizarea unui dop filtrant pe izbuc ( zona de exfiltrații). De asemeni s-au realizat 2(două) baraje filtrante de avarie cu volum de retenție estimate la cca. 100 000 mc. în aval de izbuc. Aceste măsuri au fost întreprinse pentru a reduce riscul unei poluări a apelor râului Arieș în eventualitatea producerii unor incidente similare.
Comisia a dispus o serie de măsuri pe termen scurt și mediu care constau în principal în monitorizarea atât a fenomenului, cât și a efectelor incidentului, dar și găsirea de soluții pentru eliminarea riscului unui incident similar și punerea în aplicare a soluțiilor acceptate/avizate.

Apele cu steril nu au condus la poluarea cu substanțe chimice a cursurilor de apă, în aval înregistrându-se doar creșterea turbidității pe Valea Șesei și râul Arieș. Rezultatele analizelor pentru indicatorii metale, indică încadrarea cursurilor de apă Arieă și Mureș, în limitele corespunzătoare stării bune a corpurilor de apă, deci incidentul de la Valea Șesei nu a modificat calitatea corpului de apă.

În urma monitorizării permanente, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș nu au identificat mortalitate piscicolă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax