Actualitate
GALERIE FOTO: Expoziție de păsări și animale mici din rase exotice, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud
O mulțime de păsări și animale din Asia și America au invadat municipiul Aiud. La centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud s-a deschis, sâmbătă, o expoziție de păsări şi animale mici, eveniment organizat de instituția culturală aiudean în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici din municipiu. Expoziția rămâne deschisă vizitatorilor doar până duminică inclusiv, iar intrarea este liberă.
Viceprimarul orașului Aiud, inginerul Liviu Octavian Rusu, înițiatorul acestei ecțiuni, el însuși un pasionat crescător de păsări, ne-a spus că la acest eveniment sunt expuse mai multe păsări şi animale crescute cu pasiune de către cetățeni din municipiul Aiud și din satele aparținătoarea, din rase originale din Asia, America și Germania.
Expoziţia de păsări şi animale mici va putea fi vizitată doar două zile, deci astăzi sâmbătă 9 martie și duminică 10 martie, o a doua ediție urmând a fi organizată, de această dată cu o participare mult mai largă, dacă se poate internațională, în anul următor.
„Sperăm ca această expoziţie să aibă parte de succes mai ales în rândul copiilor care de obicei sunt cei mai interesați de pasări și animele de telie mică. Aceasta este prima expoziție după mai bine de opt ani de întrerupere. Dacă reușim anul viitor vom organiza o a doua ediție la care vom invita crescători de păsări din orașele înfrățite cu municipiul nostru” ne-a declarat viceprimarul Liviu Octavian Rusu.
Acesta și-a mai exprimat intenția de a propune asociației ca în cadrul viitoarei expoziți să se acorde și premii prin tombolă, premiii constând în găini, porumbei şi iepuri.
În expoziția deschisă sâmbătă au fost expuse peste 150 de păsări și iepuri făcând parte din aproximativ 20 de rase diferite.
Au putut fi admirate găini liliput, pitice americane, sau interesanta „Mii de flori” originală din Estul Asiei, cât și găini de talie mare, adevărate uriașe raportate de piticele enumerate mai devreme. Este vorba despre găini aparținând rasei grele de carne Brahma sau Cochinchina, care pot ajunge la o greutate de aproape cinci sau șase kilograme.
Pe lângă găini, vizitatorii au putut admira o serie întreagă de porumbei din rase recunoscute ca fiind valoroase. În cutiile special amenajate în sala de expoziție au putut fi văzuți porumbeii din rasele: Voltari, Cap Maur, Capucin, Jucători de Galați, Rostov Tremurător, Pescăruș Chinez, Turturele Răzătoare, precum și prepelița japoneză.
Această primă expoziție, din șirul pe care viceprimarul municipiului Aiud îl dorește lung și devenit o tradiție nu s-a bucurat de o diversitate mare de animale mici, lucru pe care organizatorii promit că îl vor remedia până la următoarea ediție. A avut însă un număr semnificativ de iepuri de rasă de talie mare, ce ajung la greutăți de peste 5 kilograme, printre care cele mai interesante prezențe au fost: Uriașul german, iepurele Neozeelandez, Californian, Fluture german, Berbec German și Marele Alb.
Inițiatorul acestei expoziții a fost inginerul Liviu Octavian Rusu, care a reușit ca în doar o săptămână să aduce și alți nouă pasionați crescători de păsări și animale vmici din Aiud și din împrejurimi, crescători care alcătuiesc nucleul asociației aiudene: Dumitru Chisăliță, Vasile Gociu, Octavian Cristea, Pavel Hațegan, Adrian Mureșan, Adrian Avram, Florin Stan, Valentin Cofariu și Sergiu Câmpean din comuna Rădești.
Potrivit celor ce au expus, creşterea de păsări şi animale mici de rasă nu reprezintă o afacere pentru cei care se ocupă de asta, ci mai mult un hobby, care presupune şi cheltuieli pe măsură.
„Pentru iepuri, de exemplu, anual trebuie luate noi exemplare pentru împrospătarea sângelui pentru că nu se pot împrechea dacă sunt rude. De altfel, aceste animale suferă cel mai mult de pe urma căldurii vara şi au nevoie de ventilaţie specială, care să le ofere aer proaspăt. Cheltuielile ajung în funcție de rasă până la 700 – 800 de euro pe an“, ne-a declarat unul dintre expozanți.
Alţii nici nu vor să mai calculeze. „Cresc păsări de când mă ştiu. Am fost cu ele la competiţii și expoziții. Tot ce ştiu este că investiţiile încep din luna decembrie, odată cu recoltarea ouălor pe care le punem apoi la incubator. Până în februarie scoatem puii, care, la rândul lor, trebuie crescuţi la căldură. Se adaugă apoi şi tratamentul, care începe din prima zi de viaţă a puilor cu vaccinul pentru «boala mare», apoi la nouă zile se face cel pentru pestă şi la 14 zile cel pentru burseta infecţioasă. Urmează tratamentele pentru bronşită, laringotraheită infecţioasă. Ocazional, se aplică vitaminizare şi antibiotice”, ne-a explicat Vasile G, unul dintre cei mai reprezentativi expozanți.
Municipalitatea aiudeană a hotărât să „se laude” cu păsările și animalele cetățenilor care sunt pasionați de creșterea acestora. Potrivit declarațiilor viceprimarului Liviu Octavian Rusu, în zona pieţei agroalimentare, pe strada Protopop Iosif Pop, în fiecare ultimă duminică din lună, membrii asociației vor putea expune păsările și animalele mici în scopul comercializării.
„Pentru aceasta voi iniția un Proiect de Hotărâre prin care vom schimba regulamentul de organizare a pieței municipiului” a declarat viceprimarul Liviu Octavian Rusu.
Dorel LAZĂR
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News