Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO | Noaptea Muzeelor la Aiud: Sute de elevi au luat cu asalt sălile Muzeului de Științe ale Naturii

Publicat

Sute de elevi din Aiud și comunele apropiate au luat cu asalt sălile Muzeului de Științe ale Naturii din municipiu pentru a petrece o noapte la muzeu. Considerat ca fiind cel mai vechi muzeu de gen din România, primele sale exponate datând din periaoda anilor 1650-1700, muzeul aiudean a găzduit, cu ocazia evenimentului european „Noaptea Muzeelor” o interesantă expoziție etnografică.

Organizată de cele două muzee ale municipiului Aiud în colaborare cu Primăria Comunei Livezile și prezentată, la deschidere, într-un mod original de către gazde, acestea fiind îmbrăcate în costume tradiționale specifice zonei, expoziția a avut un ghidaj permanent făcut de un grup de elevi de la școlile din oraș care primit o diplomă ce le atesta faptul că au fost „Muzeograf pentru o zi”.

Noua expoziție tematică din noaptea muzeelor, având ca tilu „Mărturii ale activității materiale și artistice din comuna Livezile” a cuprins un număt de câteva zeci de obiecte de uz casnic și îmbrăcăminte specifice comunei, care au fost împrumutate de către comunitatea și primăria comunei.

Deși prezentată într-un cadru impropriu, dat fiind că sala de expoziție a Muzelui de Istorie din municipiu, locul pretabil, unde de obicei se organizează astfel de expoziții ocazionale, nu mai este funcțională ea suferind unele lucrări de consolidare și intervenție rapidă finanțate de Ministerul Culturii, expoziția organizată de colectivul muzeelor aiudene, împreună exponatele din patrimoniul muzeal, a stârnit interesul sutelor de elevi și părinți, vizitatorii fiind plăcut surprinși de originalitatea și valoarea obiectelor prezentate.

Aranjată în așa fel încât să redea atmosfera unui interior de casă țărănească, expoziția va putea fi vizitată până în data de 24 mai, dată la care obiectele etnografice își vor relua locul în expoziția permanentă a comunei Livezile.

În plus de vizitarea sălilor muzeului aiudean și a expoziției etnografice, la inițiativa lucrătorilor celor două muzee elevilor și copiilor prezenți li s-a dat ocazia să-și manifeste îndemânarea și talentul în cadrul unui atelier în care au fost confecționați câțiva zeci de „magneți pentru frigider”, cu care copii vor decora frigiderele familiilor lor.

Dorel Lazăr

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax