Connect with us
Advertisement

Eveniment

GALERIE FOTO: Templul zeului Mithras, cercetat la Alba Iulia de studenți arheologi de la Universitatea Princeton

YouTube video

Publicat

Tineri arheologi din Statele Unite ale Americii și din Cluj-Napoca cercetează una dintre cele mai promițătoare descoperiri de pe teritoriul anticului Apulum. Este vorba despre un templu dedicat zeului Mithras, un cult oriental elitist, foarte puțin cunoscut, care va putea dezvălui informații despre viața religioasă de la Apulum, din Dacia, și chiar din Imperiul Roman.

Mithraeumul, templul dedicat zeului Mithras, se situează în apropierea Cetății Alba Carolina, lângă fostul sediu al „Proiect Alba” și a fost descoperit în anul 2008, pe teren privat. Proprietarul terenului intenționa să constuiască un hotel, însă descoperirile arheologice l-au împiedicat să obțină avizul de descărcare. Tot atunci, din cauza lipsei de finanțare, cercetările s-au oprit.

La momentul respectiv, reprezentanţii muzeului anunţau că templul, datând cel mai probabil din prima jumătate a secolului al II-lea d. Hr., era foarte bine conservat. S-au păstrat ziduri, s-au descoperit două altare şi inscripţii dedicate lui Mithras și celor doi “însoţitori” ai săi: Cauto și Cautopatis. Acum a ieșit la iveală o parte din cel ce-al treilea altar (foto).

La cinci ani de la primele descoperiri, săpăturile arheologice au fost reluate, printr-un parteneriat între Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Universitatea Princeton, din Statele Unite ale Americii, intermediat de arheologul Mariana Egri. Astfel, la Alba Iulia a sosit o echipă formată din arheologul Matthew McCarthy și șapte studenți, cărora li s-au alăturat specialiști și studenți arheologi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„În 2008, începeam o cercetare arheologică preventivă pentru descărcare arheologică în vederea construirii unui hotel. La acea dată nu aveam cunoștință despre existența acestui important obiectiv arheologic și am început cercetarea pe latura de sud, cu câteva casete. Am găsit două complexe romane, dar și două complexe medievale. Într-o fântână, era chiar un schelet. Atunci a fost descoperit și acest important obiectiv, Mithraeum nr. 3 de pe teritoriul orașului Apulum. La acea dată, i-am propus investitorului să degajăm toată suprafața, însă el nemaiavând resurse financiare, s-au stopat lucrările, iar avizul de descprcare arheologică nu a fost acordat. Am căutat atunci surse financiare sau un eventual proiect care să definitiveze cercetarea arheologică și să punem și în valoare acest obiectiv în cadrul hotelului ce se va construi aici”, a epxlicat directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii, Constantin Inel.

Proiectul de cercetare arheologică este finanțat integral de universitatea americană, iar pentru prima parte, ce se desfășoară pe parcursul lunii iulie, s-au alocat 15.000 de dolari. Proiectul este structurat în mai multe etape, iar finanțarea este asigurată pentru următoarele două sezoane. Proiectul are și scopul de a pregăti studenți. Anul acesta aici lucrează studenți americani, studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar probabil, de anul viitor, vor fi incluși și studenți de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

„Principalul scop al proiectului este să investigăm acest Mithraeum. Este un templu, un sanctuar dedicat zeului Mithras, un cult oriental. Acest sanctuar este primul investigat după metode moderne, complexe, interdisciplinare, din România. Se cunosc și alte temple de acest gen în  România, în Dacia, dar niciunul nu a fost cercetat, cu excepția celui de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Apulum este cel mai important sit roman din Dacia, cu sediul guvernatorului. Era de așteptat să avem sanctuare de o asemenea importanță. Acest sanctuar era foarte aproape de sediul regiunii, era cel care deservea militarii. Avem speranțe că vom descoperi lucruri foarte interesante. Avem deja trei altare și o cantitate semnificativă de material arheologic. Deocamdată suntem în stadiul de recuperare și înregistrare a informației. Sperăm să investigăm și zona înconjurătoare și să încadrăm acest sit în contextul orașului roman Apulum”, a spus arheologul Mariana Egri.

„Mithraismul este o religie fondată în secolul I e. n., rivală creștinismului. Este o religie a misterelor, o religie care le promite informații secrete celor care participă. Multe dintre secretele ei nu au fost înregistrate. Astfele pentru a înțelege mai bine această provocare la adresa creștinismului, trebuie să începem prin cercetări arheologice. De aceea este foarte important să investigăm acest sit cu echipamente moderne. Sper să ajute la crearea unei imagini mai ample a cultului lui Mithras, din Imperiul Roman și de aici din Dacia”, a explicat arheologul Matthew McCarthy.

Din puținele informații care au putut fi descoperite până acum în alte temple dedicate zeului Mithras, ritualurile mithraice constau, în principal, într-o cină la care participau toți adepții și în timpul căreia se făceau ritualuri inițiatice, pentru aducerea de noi practicanți. Se aduceau ofrande zeului și se făceau sacrificii.

Mithras este considerat zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană.  Potrivit unor legende, acesta s-a născut dintr-o piatră sau dintr-o peșteră în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ținut au venit să i se închine. El s-a luptat cu soarele și a capturat taurul divin, din al cărui sânge au apărut toate plantele și animalele folositoare omului. Era o divinitate de prim rang în Iranul arhaic. Îi erau consacrate ca simbol și emblemă crizantemele, trandafirii și era zeul suprem al oștirilor.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement