Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GALERIE FOTO: Templul zeului Mithras, cercetat la Alba Iulia de studenți arheologi de la Universitatea Princeton


Publicat

Tineri arheologi din Statele Unite ale Americii și din Cluj-Napoca cercetează una dintre cele mai promițătoare descoperiri de pe teritoriul anticului Apulum. Este vorba despre un templu dedicat zeului Mithras, un cult oriental elitist, foarte puțin cunoscut, care va putea dezvălui informații despre viața religioasă de la Apulum, din Dacia, și chiar din Imperiul Roman.

Mithraeumul, templul dedicat zeului Mithras, se situează în apropierea Cetății Alba Carolina, lângă fostul sediu al „Proiect Alba” și a fost descoperit în anul 2008, pe teren privat. Proprietarul terenului intenționa să constuiască un hotel, însă descoperirile arheologice l-au împiedicat să obțină avizul de descărcare. Tot atunci, din cauza lipsei de finanțare, cercetările s-au oprit.

La momentul respectiv, reprezentanţii muzeului anunţau că templul, datând cel mai probabil din prima jumătate a secolului al II-lea d. Hr., era foarte bine conservat. S-au păstrat ziduri, s-au descoperit două altare şi inscripţii dedicate lui Mithras și celor doi “însoţitori” ai săi: Cauto și Cautopatis. Acum a ieșit la iveală o parte din cel ce-al treilea altar (foto).

La cinci ani de la primele descoperiri, săpăturile arheologice au fost reluate, printr-un parteneriat între Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Universitatea Princeton, din Statele Unite ale Americii, intermediat de arheologul Mariana Egri. Astfel, la Alba Iulia a sosit o echipă formată din arheologul Matthew McCarthy și șapte studenți, cărora li s-au alăturat specialiști și studenți arheologi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„În 2008, începeam o cercetare arheologică preventivă pentru descărcare arheologică în vederea construirii unui hotel. La acea dată nu aveam cunoștință despre existența acestui important obiectiv arheologic și am început cercetarea pe latura de sud, cu câteva casete. Am găsit două complexe romane, dar și două complexe medievale. Într-o fântână, era chiar un schelet. Atunci a fost descoperit și acest important obiectiv, Mithraeum nr. 3 de pe teritoriul orașului Apulum. La acea dată, i-am propus investitorului să degajăm toată suprafața, însă el nemaiavând resurse financiare, s-au stopat lucrările, iar avizul de descprcare arheologică nu a fost acordat. Am căutat atunci surse financiare sau un eventual proiect care să definitiveze cercetarea arheologică și să punem și în valoare acest obiectiv în cadrul hotelului ce se va construi aici”, a epxlicat directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii, Constantin Inel.

Proiectul de cercetare arheologică este finanțat integral de universitatea americană, iar pentru prima parte, ce se desfășoară pe parcursul lunii iulie, s-au alocat 15.000 de dolari. Proiectul este structurat în mai multe etape, iar finanțarea este asigurată pentru următoarele două sezoane. Proiectul are și scopul de a pregăti studenți. Anul acesta aici lucrează studenți americani, studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar probabil, de anul viitor, vor fi incluși și studenți de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

„Principalul scop al proiectului este să investigăm acest Mithraeum. Este un templu, un sanctuar dedicat zeului Mithras, un cult oriental. Acest sanctuar este primul investigat după metode moderne, complexe, interdisciplinare, din România. Se cunosc și alte temple de acest gen în  România, în Dacia, dar niciunul nu a fost cercetat, cu excepția celui de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Apulum este cel mai important sit roman din Dacia, cu sediul guvernatorului. Era de așteptat să avem sanctuare de o asemenea importanță. Acest sanctuar era foarte aproape de sediul regiunii, era cel care deservea militarii. Avem speranțe că vom descoperi lucruri foarte interesante. Avem deja trei altare și o cantitate semnificativă de material arheologic. Deocamdată suntem în stadiul de recuperare și înregistrare a informației. Sperăm să investigăm și zona înconjurătoare și să încadrăm acest sit în contextul orașului roman Apulum”, a spus arheologul Mariana Egri.

„Mithraismul este o religie fondată în secolul I e. n., rivală creștinismului. Este o religie a misterelor, o religie care le promite informații secrete celor care participă. Multe dintre secretele ei nu au fost înregistrate. Astfele pentru a înțelege mai bine această provocare la adresa creștinismului, trebuie să începem prin cercetări arheologice. De aceea este foarte important să investigăm acest sit cu echipamente moderne. Sper să ajute la crearea unei imagini mai ample a cultului lui Mithras, din Imperiul Roman și de aici din Dacia”, a explicat arheologul Matthew McCarthy.

Din puținele informații care au putut fi descoperite până acum în alte temple dedicate zeului Mithras, ritualurile mithraice constau, în principal, într-o cină la care participau toți adepții și în timpul căreia se făceau ritualuri inițiatice, pentru aducerea de noi practicanți. Se aduceau ofrande zeului și se făceau sacrificii.

Mithras este considerat zeul luminii, al sincerităţii şi al loialităţii în mitologia persană.  Potrivit unor legende, acesta s-a născut dintr-o piatră sau dintr-o peșteră în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ținut au venit să i se închine. El s-a luptat cu soarele și a capturat taurul divin, din al cărui sânge au apărut toate plantele și animalele folositoare omului. Era o divinitate de prim rang în Iranul arhaic. Îi erau consacrate ca simbol și emblemă crizantemele, trandafirii și era zeul suprem al oștirilor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Liberalizarea pieței de energie: Sute de sesizări transmise de consumatori în legătură cu servicii prestate. Precizări ANPC

Publicat

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a primit, de la începutul lunii ianuarie până în prezent, 298 de sesizări cu privire la nemulţumirile consumatorilor legate de serviciile prestate pe piaţa liberă de energie, a declarat vineri, directorul general al ANPC, Paul Anghel, într-o conferinţă privind liberalizarea pieţei de energie.

„Sunt 298 de sesizări cu privire la nemulţumiri ale consumatorilor români, de la 1 ianuarie până azi, legate de serviciile prestate de această piaţă liberă, fie că vorbim de întârzieri la semnarea contractelor, fie că vorbim de întârzieri de a li se trimite forma contractului sau actele adiţionale, sau nemulţumiri legate de preţul pe KWh sau pe metru cub”, a spus Anghel.

Vezi și Sfaturi pentru încheierea contractelor de energie electrică. Cum trebuie analizate ofertele furnizorilor

El a subliniat că, din perspectiva informării consumatorilor, atât Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, cât şi ANPC au făcut publice informaţii cu privire la posibilitatea consumatorilor de alege unul sau altul dintre furnizori şi că, din perspectiva supravegherii pieţei, împreună cu ANRE, în perioada următoare va fi demarat un control amplu legat, inclusiv, de clauzele abuzive din contractele existente la noii furnizori de energie electrică şi gaze naturale.

„Acolo unde vom constata că sunt clauze care creează dezechilibre semnificative între drepturi şi obligaţii le vom trimite instanţelor judecătoreşti să se pronunţe asupra caracterului abuziv sau, pe cale, amiabilă vom discuta cu reprezentanţii operatorilor economici pentru a modifica acele clauze”, a subliniat Paul Anghel, precizând că acele 298 de reclamaţii dau teme pentru controalele pe care instituţia le face pentru supravegherea pieţei la nivel naţional.

Acesta a mai menţionat că ANPC a postat mesaje de informare pe site-ul instituţiei, pe Facebook şi pe celelalte canale de comunicare şi că, în urma discuţiilor cu ministrul energiei, Virgil Popescu, cu conducerea Consiliului Concurenţei şi a ANRE s-a constatat că sunt anumit societăţi care nu informau corect consumatorii cu privire la posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică sau de gaze.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Publicat

Poliția Alba atenţionează cetăţenii cu privire înşelăciunile comise prin metodele ”ACCIDENTUL” si ”SARS COV 2”. Doua persoane din Alba Iulia au fost abordate de escroci, iar una dintre ele a fost înşelată cu o importantă sumă de bani.

Potrivit IPJ Alba, vineri, 26 februarie 2021, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de un bărbat din municipiu, cu privire la faptul că bunica sa a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic şi care i-a spus că nepotul ei a suferit un accident rutier și are nevoie urgentă de operație.

Escrocul i-a solicitat femeii, în vârstă de 75 de ani, din Alba Iulia, toți banii pe care-i are în casă. Victima i-a comunicat apelantului adresa de domiciliu, iar la scurt timp, la uşa ei s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat 1000 de euro și 500 de lei.

Tot vineri, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către un bărbat din municipiu cu privire la faptul ca a fost victima unei tentative de înșelăciune. De această data, escrocii au spus că fiul bărbatului, care este plecat în Spania, a fost infectat cu SARS COV 2 si are nevoie de ventilator mecanic.

Bărbatul a întrerupt discuția și a anunțat poliția.

În ambele cazuri semnalate, poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă cetăţenilor:

  • să nu dea curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că ar avea calităţi oficiale;
  • să verifice, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia relatată este reală;
  • să nu efectueze niciun transfer bancar şi să nu înmâneze bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa lor;
  • să sune la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau să se adreseze, imediat, unităţii de poliţie pe raza căreia locuiesc şi să spună despre ce este vorba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Războiul dintre Primăria Alba Iulia și STP: Consilierii Locali l-au mandatat pe Gabriel Pleșa pentru a semna noul contract

Publicat

”Războiul” dintre Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP, a ajuns vineri, 26 februarie pe masa consilierilor locali. 

Consilieri locali au votat pentru acordarea mandatului către Gabriel Pleșa pentru a semna noul contract cu STP, contract de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate.

Consilierii locali din PSD s-au abținut, consilierii din USR o parte au votat împotrivă sau s-au abținut, cei din PLUS pentru, consilierul independent s-a abținut și el, iar consilierii PNL au votat pentru cu 11 voturi.

La ședință a fost prezent și noul președinte al AIDA TL, Iancu Popa, primarul din Sântimbru care a intrat într-o discuție mai aprinsă cu primarul Gabriel Pleșa.

CITEȘTE ȘI: Comunicat de presă: STP face public bugetul contractului cu AIDA-TL. DOCUMENTE (P)

De asemenea, consilierii locali nu au fost deacord cu hotărârea de aprobarea încheierii unui contract de asistență juridică cu un Cabinet/Societate de avocatură, în vederea acordării consultanței, asistenței și reprezentării juridice în litigiile cu Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport local cu privire la delegarea de gestiune a serviciului de transport public local de călători prin curse regulate în arealul AIDA – TL.

Pentru au votat consilierii locali din partea USR PLUS alături de independentul Victor Paul Florea. Împotriva au votat cei din PNL.

CITEȘTE ȘI: Reacția primarului din Alba Iulia, după ce STP a anunțat că suspendă gratuitățile pentru pensionari și elevi: ”Este regretabil”

Reamintim că de mai bine de două săptamâni între Primăria Alba Iulia, AIDA TL și STP se desfășoară un ”război” pentru semnarea noului contract de gestiune a transportului public în Alba Iulia și restul localităților care fac parte din AIDA TL. Primăria Alba Iulia a rămas singura primărie care nu a semnat încă contactul.

Scandalul a culminat cu retragerea gratuităților pentru pensionari, elevi și studenți pe rutele din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Vânt puternic, ninsori la munte până în luni, 1 Martie. Vremea se răcește

Publicat

vant

Meteorologii au emis vineri o informare de vreme rea, valabilă de sâmbătă dimineața până luni, la amiază.

Potrivit ANM, este vizat intervalul 27 februarie, ora 6.00 – 1 martie, ora 12.00.

Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (26/27 februarie) vântul se va intensifica treptat, la început în nord-est și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (27 februarie) în cea mai mare parte a țării.

Duminică (28 februarie) și luni (1 martie) intensificări temporare ale vântului vor mai fi îndeosebi în regiunile estice și în zona de munte.

Se vor înregistra viteze la rafală, în general, de 45-55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali se vor depăși 80-90 km/h.

La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, vor fi intervale în care va ninge, iar în estul teritoriului, îndeosebi din a doua parte a nopții de duminică spre luni (28 februarie/1 martie), și pe parcursul zilei de luni (1 martie) vor predomina ninsorile.

Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate