Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ghid de autoprotecţie de la SRI: Cum să navighezi în siguranţă pe Internet. Când şi cum poţi semnala un posibil risc terorist

internet securitate

Publicat

Internet_SecuritySRI a pus la dispoziţia celor interesaţi, pe site-ul propriu, ghid de autoprotecţie, cu recomandări pentru o navigare sigură pe Internet şi informaţii utile pentru a semnala un posibil risc terorist.

Sunt oferite detalii despre protecţia informaţiilor clasificate, sfaturi şi bune practici pentru o navigare sigură pe Internet, când şi cum să te protejezi de acţiunea unor servicii secrete străine şi cum poţi semnala un posibil risc terorist.

La capitolul “Sfaturi şi bune practici pentru o navigare sigură pe Internet”, sunt precizate următoarele recomandări

Foloseşte programe cu licenţă şi evită-le pe cele tip sharing.

Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.

Foloseşte pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări şi asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.

Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere.

Foloseşte o soluţie antivirus actualizată zilnic. Mulţi producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fişiere cu potenţial maliţios.

Setează sistemul de operare astfel încât acesta să afişeze extensiile fişierelor, pentru a observa adevărata lor extensie. Distribuitorii de aplicaţii maliţioase modifică adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii să ruleze fişiere executabile.

Accesează site-uri de încredere. Există o serie de plugin-uri ale browserelor care acordă un calificativ de încredere site-urilor vizitate.

Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu îţi vor cere niciodată să furnizezi sau să verifici informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

Nu deschide ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.

Link-urile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevărata resursă URL ce se ascunde în spatele unui link, ţine pointerul mouse-ului deasupra link-ului şi vei observa, de obicei în partea stângă-jos a ferestrei, link-ul real.

Nu rula programe a căror origine nu poate fi verificată.

Fii întotdeauna sceptic când primeşti o ofertă ce sună foarte tentant. Multe tehnici de phishing încearcă să te păcălească în a oferi date personale.

Prima regulă a navigatului pe Internet este să rămâi cât mai anonim posibil. Aceasta înseamnă să nu faci publice informaţiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărţi de credit). Majoritatea oamenilor şi companiilor credibile nu îţi vor cere să le comunici astfel de date pe Internet.

Gândeşte-te cu atenţie înainte de a-ţi crea o adresă de e-mail sau un nume de utilizator. Experţii web recomandă folosirea unei combinaţii de litere şi cifre şi să nu incluzi detalii care să permită identificarea sexului.

Atunci când te alături comunităţilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cât se poate de discret. Datele personale şi pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva ta. Oricine îţi poate vizualiza profilul de pe reţelele de socializare online, pentru a culege informaţii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ţi provoca diverse neplăceri.

Asigură-te că aplicaţiile Facebook acceptate sunt de încredere.

Evită pe cât posibil căutările riscante, deoarece rezultatele căutărilor voastre ar putea conţine link-uri către site-uri ce găzduiesc conţinut maliţios. Aceste site-uri pot instala aplicaţii maliţioase de tip spyware, viruşi etc. Dacă foloseşti aplicaţii de partajare a fişierelor, este foarte probabil să descarci un virus în loc de fişierul audio sau video pe care doreşti să îl preiei.

Urmăreşte indiciile unor măsuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” în cadrul adreselor web, litera „s” semnificând faptul că datele trimise şi primite către/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodată să nu furnizezi informaţii personale pe un site web ce are adresa web prefixată cu „https://”.

Evită utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.

Dezactivează opţiunea Bluetooth atunci când nu o foloseşti.

În cazul în care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, trebuie să suni la linia telefonică gratuită TELVERDE: 0800800100.

Pentru protecţie, identitatea apelantului este protejată.

Când este bine să suni?

Atunci când observi următoarele situaţii sau persoane care pot genera riscuri teroriste:

– cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive sau precursori, otrăvuri etc.)

– acţiuni prin care se încearcă perturbarea funcţionării unor instituţii/locaţii importante (obiective strategice de importanţă deosebită)

– anumite persoane confecţionează, deţin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste

– prezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locaţii precum misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.

interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la astfel de locuri

– persoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activităţi sunt interzise

– un autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasă

– persoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)

persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens

– ţie sau altora le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.

Mai multe detalii, AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement