Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

GHID de CĂLĂTORIE pentru românii care pleacă în străinătate de Crăciun şi Revelion: Informaţii pentru turişti


Publicat

statiune schi austriaMinisterul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în străinătate în perioada Sărbătorilor de Iarnă şi nu numai, informaţii utile despre reguli şi condiţii valabile în Austria, Germania, Elveţia, Bulgaria, Italia, Franţa şi Ungaria. Limite de viteză, costul vinietelor, numere de urgenţă sau procedură în caz de accident ori limite de produse la vamă sunt câteva dintre datele prezentate în Ghidul de călătorie în străinătate pentru turiştii români.

Vezi și MESAJE DE ANUL NOU 2018: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2018

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţia aplicaţia pentru telefoane mobile inteligente „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați în cazul în care apar situații deosebite, în țara în care se află. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.

AICI, integral ghidul pus la dispoziţie de MAE.

(P)  Căciuli, mănusi și fulare , ghete, bocanci sau geci și jachete pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii de la 900 branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Dunlop, Karrimor, Under Armour,  Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi

Informaţii generale de călătorie:

– încheiaţi o asigurare medicală de călătorie

– procuraţi-vă din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate

– asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului mai facil la anumite servicii medicale; fiecare cetăţean român este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale

– în cazul în care călătoriţi împreună cu un copil minor, încheiaţi, pentru acesta, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie care să includă acoperirea cheltuielilor medicale; dacă urmaţi un tratament medicamentos, luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic; nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente pentru uzul personal.

– dacă vă deplasaţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele şi cantităţile de lichide pe care le puteţi lua în bagajul de mână

– în cazul în care călătoriţi cu o companie low cost, informaţi-vă la compania respectivă în legătură cu numărul şi dimensiunea bagajelor de mână

– dacă doriţi să luaţi cu dumneavoastră echipament de sport (pentru schi, snowboard etc.) este indicat să consultaţi compania de transport pentru a vă asigura care sunt condiţiile generale de transport. În funcţie de dimensiunile/greutatea echipamentului, transportul acestuia poate presupune plata unor cheltuieli suplimentare

– nu lăsaţi la cală obiecte valoroase (telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparat fotografiat/filmat etc.) şi aveţi permanent grijă de bagajele dumneavoastră

– dacă vă deplasaţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra documentelor de călătorie necesare pentru acestea

– atunci când plecaţi la drum cu autoturismul, vă recomandăm să faceţi opriri pentru odihnă

– este indicat să păstraţi documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule

– adaptaţi viteza de deplasare la condiţiile de drum, astfel încât să puteţi opri în siguranţă în caz de necesitate

-este indicat să vă informaţi în prealabil atât cu privire la condiţiile meteorologice, cât şi cu privire la trafic

– întrucât există riscul unor blocaje rutiere pentru perioade mai lungi, provocate de căderi abundente de zăpadă, este recomandat să aveţi în maşină haine groase, hrană şi apă, iar autoturismul să aibă combustibil suficient pentru astfel de cazuri

– în măsura posibilităţilor, evitaţi deplasările pe timp de noapt

În cazul în care doriţi să vă deplasaţi în zone montane:

– echipaţi-vă corespunzător sezonului rece; luaţi cu dumneavoastră echipamentul necesar pentru întreaga durată a călătoriei

– informaţi-vă, în prealabil, în legătură cu prognoza meteo

– documentaţi-vă cu atenţie asupra itinerarului montan pe care doriţi să îl realizaţi

– deplasaţi-vă numai pe trasee marcate

– în cazul în care doriţi să parcurgeţi trasee mai lungi, apelaţi la serviciile unui ghid local

Citește şi MESAJE DE ANUL NOU 2016: SUTE de URĂRI de ANUL NOU pentru cei dragi. SMS cu FELICITĂRI pentru 2016. MESAJE frumoase de REVELION

AUSTRIA

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Austria. Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul federal austriac este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile. Ca particularitate, paşaportul este mult mai bine cunoscut de lucrătorii vamali, poliţişti şi funcţionarii publici locali, comparativ cu actul de identitate.

Cu autoturismul

Vinieta (“Autobahn-Vignette”) poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei.

În prezent, sunt practicate următoarele tarife:

– 8,70 euro – pentru 10 zile;

– 25,30 euro- pentru 2 luni;

– 84,40 euro- pentru un an.

Controlul este asigurat de o structură specializată, denumită ASFINAG.

Vinieta se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă în cuantum de 120 euro, care trebuie achitată pe loc.

Anvelope de iarnă: în perioada 1 noiembrie 2015-15 aprilie 2016 este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Dacă vă deplasaţi în landurile Tirol şi Kärnten, informaţi-vă din timp asupra condiţiile de trafic, întrucât condiţiile meteo nefavorabile conduc deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie.

Starea generală a drumurilor este foarte bună.

În Austria este obligatoriu să circulaţi cu farurile aprinse în timpul deplasării.

Limitele maxime de viteză sunt:

– 50 km/h în localităţi;

– 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;

– 130 km/h pe autostrăzi.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare a acestora constituie contravenţie.

Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Poliţia rutieră a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor.

În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională, însoţită de reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

În caz de accident

Dacă aţi fost implicat într-un accident uşor de circulaţie, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de către societăţile de asigurări. Se vor nota elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident, precum şi ale societăţii sale de asigurare.

Numere de urgenţă:

112 – numărul general de urgenţă

133 – serviciul de urgenţe poliţie;

144 – serviciul de urgenţe salvare;

122 – pompieri;

120 – ÖAMTC – serviciul tehnic de urgenţă (pentru depanare şi accidente auto);

0043-699-117-26-027 – numărul de urgenţă al Ambasadei României la Viena.

În situaţia în care nu vă mai aflaţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare a Ambasadei României în Austria, care vă poate elibera un titlu de călătorie, în baza căruia vă puteţi întoarce în România.

În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie să declaraţi, mai întâi, furtul la poliţia locală, urmând să vă adresaţi Ambasadei României la Viena pentru eliberarea unui titlu de călătorie. Întrucât Austria reprezintă o destinaţie turistică atractivă pentru sezonul de iarnă, cu precădere pentru practicarea sporturilor de iarnă, atragem în mod deosebit atenţia asupra informării, în prealabil, asupra condiţiile meteo şi a stării drumurilor în zonele cele mai frecventate de către turişti şi anume staţiunile: Kitzbuhel, Ischgl, Zell am See, în general cele din zona Alpi şi Tirol, unde autorităţile de resort instituie adesea măsuri speciale de protecţie (cu blocarea totală a rutelor), dat fiind pericolul iminent de avalanşe.

În acest context, atragem atenţia asupra posibilităţilor limitate de intervenţie ale secţiei consulare pentru acest tip de situaţii.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

– ţigări: 200 bucăţi

– 1 litru băuturi alcoolice

– parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

GERMANIA

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Federală Germania. Intrarea în Republica Federală Germania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Cu autoturismul:

Detectoarele de radar: utilizarea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie, organele de poliţie având dreptul de a confisca aceste dispozitive.

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost (tichetele se cumpără fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei).

În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe din Germania au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă (“Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acestei reglementări atrage după sine o pedeapsa cu amendă în valoare de 40 de euro. Centrele de eliberare a plachetelor sunt oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte instituţii autorizate să acorde plachetele, precum şi instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament.

Oraşele în care au fost delimitate zone ecologice sunt: Augsburg, Berlin, Bochum, Bonn, Bottrop, Bremen, Castrop-Rauxel Darmstadt, Dinslaken, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Erfurt, Essen, Frankfurt/Main, Freiberg am Neckar, Freiburg (Breisgau), Gelsenkirchen, Gladbeck, Halle/Saale, Hannover, Heidelberg, Heidenheim, Herne, Herten, Hagen Heilbronn, Herrenberg, Ilsfeld, Ingersheim, Karlsruhe, Köln, Krefeld, Langenfeld.Leipzig, Leonberg, Ludwigsburg, Ludwigsburg Landkreis, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Markgrönningen, Mönchengladbach, Mühlacker, Mülheim an der Ruhr, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Offenbach, Osnabrück, Pfinztal, Pforzheim, Pleidelsheim, Recklinghausen, Remscheid, Reutlingen, Schramberg, Schwäbisch-Gmünd, Siegen, Stuttgart, Tübingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden si Wuppertal.

Limite de viteză:

Autostradă: 130 km/h

Oraş: 50 km/h.

În caz de accident:

În cazul producerii unui accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia Dacă în timpul accidentului au fost rănite persoane , contactaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin, adresaţi-vă partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea Verde.

Numere de urgenţă:

112 – pompieri, salvare, descarcerare

110 – poliţie

În situaţia în care nu vă mai aflaţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Berlin sau a Consulatelor Generale ale României din München şi Bonn, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România.

În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie, mai întâi, să declaraţi furtul la poliţia locală, iar ulterior vă puteţi adresa reprezentanţelor consulare române pentru obţinerea titlului de călătorie.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

– ţigarete: 800 bucăţi

– ţigări: 400 bucăţi

– ţigări de foi: 200 bucăţi

– 1 kg tutun de fumat

– 10 l bauturi spirtoase

– 10l bauturi alcoolice dulci

– 20 l lichior, vermut, 90 l vin (din care maximum 60 l băuturi fermentate), 110 l bere

– 10 kg cafea

Regimul medicamentelor:

Sunt excluse, atât la intrarea cât şi la ieşirea din ţară, drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

BULGARIA

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria. Intrarea în Bulgaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Cu autoturismul:

Vinietă: poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la la poştă. Aceasta se lipeste în mod obligatoriu pe parbrizul autoturismului, iar folia cu codul de bare se păstrează pe toată valabilitatea vinietei.

Preţul vinietei, valabil în 2016 pentru autoturisme, este:

Categoria 1:

Euro 0, I, II: o zi – 21 leva (11 euro); 7 zile: 87 leva (45 euro), o lună 174 leva (89 euro), un an: 1743 leva (891 euro)

Euro III, IV, V, EEV şi peste: o zi – 21 leva (11 euro), 7 zile 67 leva (34 euro), o lună 134 leva (69 euro), un an 1340 leva (685 euro)

Categoria 2:

Euro 0, I, II: o zi 21 leva (11 euro), 7 zile 53 leva (27 euro), o lună 105 leva (54 euro), un an 1050 leva (537 euro)

Euro III, IV, V, EEV şi peste: o zi 21 leva (11 euro), 7 zile 40 leva (21 euro), o lună 80 leva (41 euro), un an 808 leva (413 euro)

Categoria 3: 7 zile 15 leva (8 euro), o lună 30 leva (15 euro), un an 97 leva (50 euro).

Anvelope de iarnă: este recomandat ca autoturismul dumneavoastră să fie dotat cu anvelope de iarnă. Utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens).

Aparate anti-radar: în Bulgaria este interzisă folosirea aparatelor anti-radar.

Limitele de viteză sunt următoarele:

– 50 km/h în localităţi;

– 90 km/h în afara localităţilor;

– 140 km/h pe autostrăzi.

În cazul în care vă este reţinut permisul de conducere, aveţi obligaţia de a vă deplasa la secţie împreună cu ofiţerul de poliţie, unde veţi lua act de condiţiile în care veţi putea reveni în posesia permisului de conducere, precum şi de cuantumul amenzii. Amenda se achită numai la bancă.

Permisul va fi transmis Ambasadei României la Sofia – după expirarea perioadei de suspendare şi plata amenzii contravenţionale – care va remite documentul direcţiei judeţene de poliţie rutieră din România.

Atenţie! Poliţia locală are obligaţia de a asigura un translator de limbă română/limbă de circulaţie internaţională pentru a facilita comunicarea.

În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţie, potrivit legislaţiei locale, puteţi contesta procesul-verbal de contravenţie în termen de 7 zile.

Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şofer în timpul deplasării cu autoturismul, iar folosirea centurii de siguranţă este obligatorie (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi pentru cei din spate).

Este obligatorie, de asemenea, dotarea autoturismului cu triunghi reflectorizant, extinctor, trusă de prim ajutor, vestă reflectorizantă.

Este obligatorie folosirea fazei scurte pe drumurile publice pe întreaga perioadă a deplasării.

Vă recomandăm să încheiaţi o asigurare CASCO pentru autoturism (care să fie valabilă şi pentru furturi).

În caz de accident

În cazul producerii unui accident uşor, reţineţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat, precum şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Completaţi formularul pus la dispoziţie de societatea de asigurări.

Dacă accidentul s-a soldat cu victime, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin, adresaţi-vă partenerului societăţii de asigurări din Bulgaria.

Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurări. Dacă sunteţi membru al ACR (Automobil Clubul Român), puteţi beneficia de asistenţă apelând telefonul de permanenţă al acestei asociaţii (0040 21 222 22 22).

Telefoane utile pentru informaţii în caz de accident:

112 – Serviciul de urgenţe – apelul telefonic este gratuit;

+359 2 91146 – Tractări auto (Serviciu oferit de Uniunea Automobilistilor din Bulgaria)

În cazul în care deveniţi victime ale furturilor de bunuri sau documente de identitate, prezentaţi-vă la secţia de poliţie competentă pentru a declara incidentul şi pentru a obţine un proces-verbal justificativ.

Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct la punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră li se va permite intrarea în România.

Vă informăm că punctul de frontieră bulgaro-elen Makaza- Nimfea a fost deschis traficului rutier numai pentru autoturisme cu masa maximă admisă până la 3500 kg şi 7+1 locuri. Toate celelalte autovehicule care depăşesc 3500 kg şi au mai mult de 7+1 locuri vor fi redirecţionate către alte puncte de frontieră.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

– ţigări: 200 bucăţi

– 1 litru de băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Conform legislaţiei bulgare, la intrarea şi la ieşirea în/din Bulgaria se declară în scris bunurile deţinute, precum şi sumele în leva sau valută, însumând peste 10.000 euro.

De asemenea, se declară bijuteriile din aur, platină şi pietre preţioase care depăşesc greutatea de 60 grame (în total). În cazul metalelor preţioase neprelucrate, limita este de 37 grame.

Bijuteriile şi/sau metalele şi pietrele preţioase care depăşesc limitele precizate mai sus, nedeclarate, se confiscă în folosul statului.

Utilizarea cărţilor de credit

În Bulgaria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat (ATM). Bancomatele eliberează bancnote naţionale.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare, cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare, iar acestea să fie în ambalajul original!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

ELVEŢIA

Cetăţenii români se pot deplasa pe teritoriul Elveţiei în baza cărţii de identitate valabile sau a paşaportului valabil. Atât la intrarea în Elveţia, cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei.

După caz, acestea pot solicita: prezentarea biletului de călătorie; dovada rezervării cazării la hotel; dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărţi de credit pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia; Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.

Cu autoturismul

Vinietă: se procură contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vinieta se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii.

Anvelope de iarnă: este indicat să folosiţi anvelopele de iarnă.

Aparate anti-radar: pe teritoriul Elveţiei deţinerea sau utilizarea aparatelor de detectare a radarului, precum şi a celor anti-radar este interzisă, constituind infracţiune şi se pedepseşte conform legislaţiei fiecărui canton.

Limite legale de viteză:

50 km/h în localităţi

80 km/h în afara localităţii

120 km/h pe autostrăzi

Încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere.

În caz de accident

Indiferent de gravitatea accidentului produs, trebuie anunţată poliţia locală. În caz de accident uşor, completaţi împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

În cazul producerii unui accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie sa părăsească locul producerii acestuia fără autorizaţia poliţiei, exceptând cazurile când este nevoie de ajutor medical sau dacă trebuie apelată poliţia.

Pentru a solicita asistenţă consulară, contactaţi Ambasada României la Berna (+41 763875005). Telefoane de urgenţă:

112- Număr internaţional de urgenţe

118- Pompieri

117- Poliţie

144- Ambulanţă

140- Service de depanare

161.300 MHz (canal E)- Radiocomunicaţie (în caz de avalanşă)

În condiţiile în care nu mai deţineţi un document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Ambasadei României la Berna, care vă poate elibera un titlu de călătorie, acest document permiţându-vă întoarcerea în România.

În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie să declaraţi furtul la poliţia locală, apoi vă puteţi adresa Ambasadei României la Berna pentru a obţine titlul de călătorie.

În cazul în care nu mai deţineţi un document de călătorie şi sunteţi nevoit să vă continuaţi călătoria în străinătate, Ambasada României la Berna vă poate elibera un paşaport temporar în condiţiile prevăzute de lege.

Reglementări vamale:

Regulamentul vamal elveţian conţine prevederi similare cu cele ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Limitele cantitative pentru anumite produse sunt:

– 200 bucăţi ţigări

– 2 litri până la 15 % vol. şi 1 litru peste 15 % vol. băuturi alcoolice

Regimul medicamentelor

Drogurile de orice tip şi substanţele dopante sunt interzise atât la intrarea în Elveţia, cât şi la ieşirea din ţară .

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

FRANŢA

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa. Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Cu autoturismul

Anvelope de iarnă: nu este prevăzută obligativitatea anvelopelor de iarnă, datorită faptului că precipitaţiile sub formă de ninsoare nu sunt considerabile. Precizăm faptul că toate autostrăzile din Franţa sunt supuse unei taxe de autostradă, variabilă în funcţie de distanţă şi de regiune.

Detectoarele radar sau aparatura anti-radar: sunt interzise de legea franceză, posesia acestora pedepsindu-se cu o amendă de până la 1.500 de euro.

Limita de viteză:

– pe autostradă este de 130 km/h,

– în localităţi de 50 de km/h.

Cu avionul

Recomandarea MAE este ca turiştii să se informeze în prealabil dacă a fost anunţată o grevă care poate să afecteze traficul aerian.

În caz de accident

În cazul producerii unui accident sau dacă cetațenii români sunt victimele unui furt, trebuie contactată cea mai apropiată secție de poliție pentru constatarea accidentului și, respectiv, declararea furtului. Recomandăm, de asemenea, cetățenilor români ca în această perioadă să nu dețină asupra lor o sumă importantă de bani lichiziîntrucât fenomenul infracțional se accentuează în perioada sărbătorilor de iarnă.

Dacă nu mai deţineţi documente de identitate, puteţi solicita Ambasadei României la Paris sau unuia dintre oficiile consulare ale României în Franţa (Marsilia, Lyon, Strasbourg) eliberarea unui titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România sau a unui paşaport temporar, în condiţiile prevăzute de lege, pentru a vă putea continua călătoria.

Numere de urgenţă:

17- Poliţie;

18- Pompieri;

15- Serviciul medical;

0033 (0) 6 80 71 37 29- Ambasada României la Paris;

0033 (0) 6 43 62 77 36- Consulatul General al României la Lyon;

0033 (0) 6 10 02 71 64- Consulatul General al României din Marsilia;

0033 (0) 6 27 05 00 22- Consulatul General al României din Strasbourg.

Recomandăm cetăţenilor români ca, în această perioadă, să nu deţină asupra lor o sumă importantă de bani, întrucât fenomenul infracţional se accentuează în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

– ţigări – 200 bucăţi

– 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

În urma atentatelor din 13 noiembrie 2015, autoritățile franceze au instituit starea de urgență pe întreg teritoriul Franței, măsura prelungită de Parlament pentru trei luni. În contextul stării de urgență, autoritățile franceze pot restrânge anumite drepturi și libertăți individuale pentru a asigura securitatea publică (interzicerea manifestațiilor publice, anularea unor evenimente organizate în spații publice, percheziții, etc.). De asemenea, s-au înăsprit controalele de identitate la vamă, ceea ce poate cauza întârzieri ale curselor către Franța. Recomandăm cetățenilor români care călătoresc în Franța în perioada următoare să confirme orarul de zbor cu operatorul aerian si să consulte site-ul misiunii, unde sunt postate și actualizate alertele si recomandările de călătorie.

ITALIA

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia. Intrarea în Italia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Cu autoturismul

Accesul pe autostradă este permis pe baza achitării taxelor specifice. Plata acestora se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

De asemenea, cartea verde este obligatorie.

Atenţie! Informaţie valabilă pentru autocare! – Pentru a putea intra în centrul marilor oraşe din Italia, unde sunt instituite Zone de Trafic Limitat, se plătesc taxe care pot depăşi cuantumul de 500 de euro. În cazul în care trebuie să achitaţi amenzi auto, este necesar să aveţi la dumneavoastră bani lichizi.

Atenţie! Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit/debit sau cec, iar neplata acestora permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului sunt interzise.

Limitele de viteză admise sunt:

– străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră;

– străzi urbane de periferie (circonvallazione – centură) – 70 km/oră;

– drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră;

– drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră;

– autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.000 euro şi suspendarea permisului de conducere. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia pentru persoanele care nu sunt rezidente. Pentru cetățenii români rezidenți este obligatorie efectuarea conversiei în maximum un an de la obținerea reședinței pe teritoriul Italiei. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului.

Atenţie! În primii doi ani de la obţinerea permisului, penalizarea este dublă.

Reţelele italiene de transport public funcţionează în sistemul integrat, care oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o perioadă determinată de timp (60 – 70 minute). În funcţie de fiecare oraş, sunt accesibile atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi cele subterane

Achiziţionarea biletelor de transport se poate face de la chioşcurile de bilete/abonamente aparţinând societăţilor de transport din fiecare oraş sau de la chioşcurile de ziare. În numeroase staţii de metrou se găsesc şi distribuitoare automate, utile în orele de seară şi zile nelucrătoare de sărbătoare.

Pentru mai multe informaţii privind traseele urbane şi interurbane, costul şi valabilitatea biletelor şi a abonamentelor, vă recomandăm consultarea paginilor de internet ale societăţilor de transport

În caz de accident

În situaţia producerii unui accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în timpul accidentului au fost rănite persoane, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin, adresaţi-vă partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea Verde! Se recomandă acordarea unei atenţii deosebite pentru rubricile care se completează prin simpla bifare.

Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Numere de urgenţă:

112 – Carabinierii;

113 – Serviciul de urgenţe al poliţiei

1518 – Serviciul de informaţii trafic (viaggiare informati);

118 – Salvarea (Pronto Soccorso).

Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini, pot apărea în zone aglomerate, în general în zonele cu aflux mare de turişti (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În situaţia în care nu mai sunteţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare a Ambasadei României în Italia sau Oficiilor Consulare române din această ţară, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România.

În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie să declaraţi mai întâi furtul la poliţia locală, iar apoi să solicitaţi un titlu de călătorie.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

– 200 bucăţi ţigarete

– 1 litru băuturi alcoolice

– parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă

Sumele cu valori mai mari de 10.000 de euro se declară obligatoriu la autorităţile de frontieră italiene – sancţiunea la contravenţie este confiscarea şi plata unei amenzi procentuale din suma respectivă.

Regimul medicamentelor

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente De asemenea, recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

UNGARIA

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Ungaria. Intrarea în Ungaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.

Cu autoturismul

Vinietă: accesul pe autostradă se face în baza unei viniete care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinării Mol din România sau on-line.

Pentru transportatori există reglementări speciale (taxare lanumarul de kilometri parcurşi).

Vinieta pentru autoturisme costă:

2975 HUF (cca. 10 euro ) pentru o săptămână;

4780 HUF (cca.16 euro ) pentru o lună;

42.980 HUF (145 euro ) pentru un an.

Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii.

Aparate anti-radar: folosirea aparatelor anti-radar este interzisă în Ungaria. Folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, a staţiilor de emisie/recepţie constituie contravenţie, iar sancţiunea prevăzută constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului

Limite de viteză:

– 50 km/h în localităţi

– 90 km/h în afara localităţilor

– 110 km/h pe şoselele rapide

– 130 km/h pe autostrăzi

Există şi porţiuni de drum cu restricţii speciale, marcate corespunzător.

Depăşirea limitelor de viteză se pedepseşte cu amendă.

În general, plata amenzilor se efectuează în numerar. Poliţia emite un CEC care poate fi achitat la cel mai apropiat oficiu poştal din Ungaria de locul perceperii amenzii sau prin transfer bancar din străinătate. Poliţia poate adopta şi măsura reţinerii mijlocului de transport, până la achitarea amenzii.

În situaţia producerii unui accident uşor, se completează, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul-tip privind producerea accidentului, pus la dispoziţie de societăţile de asigurări. Se vor reţine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii sale de asigurare.

Atragem atenţia că deţinerea unei asigurări medicale europene tip Card European sau asigurare medicală privată reprezintă o necesitate!

Numerele de urgenţă la care pot fi apelate autorităţile locale (poliţie, spital, pompieri):

112 – numărul general de urgenţă

107 – serviciul de urgenţe poliţie

104 – serviciul de urgenţe salvare

105 – Pompieri

188 – Magyar Autoklub (Autoclub Ungaria) serviciul tehnic de urgenţă (pentru depanare şi accidente auto)

În condiţiile în care nu mai sunteţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Ambasadei sau al oficiilor consulare ale României din Ungaria, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România. (Furtul documentului de călătorie trebuie declarat la poliţia locală).

În cazul în care nu mai deţineţi un document de călătorie şi sunteţi nevoit să vă continuaţi călătoria în străinătate, Ambasada României la Budapesta/oficiile consulare Szeged şi Gyula vă pot elibera un paşaport temporar, în condiţiile prevăzute de lege.

Numere de urgenţă/permanenţă la care pot suna cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite precum accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar:

0036305356912 – Ambasada României la Budapesta;

0036306777980 – Consulatul General al României la Szeged. Este competent pentru judeţele: Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Somogy şi Baranya;

0036306357181 – Consulatul General al României la Gyula. Este competent pentru judeţele: Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Borsod-Abaúj-Zemplén.

Reglementări vamale

Regimul produselor din tutun şi al băuturilor alcoolice în Ungaria este permisă introducerea ţigărilor timbrate şi a băuturilor alcoolice în limita următoarelor cantităţi:

– ţigarete – 800 bucăţi

– trabucuri – 200 bucăţi

– ţigări de foi – 400 bucăţi

– tutun pentru consum – 1000g

– bere – 110 litri

– băuturi slab alcoolizate – 20 litri

– băuturi spirtoase – 10 litri

– vin şi şampanie – 90 de litri (din care şampanie maximum 60 litri)

Cantităţile care depăşesc această limită trebuie declarate la intrarea pe teritoriul Ungariei, fiind obligatorie achitarea unor accize, după care pe ţigările respective se aplică timbre speciale.

În cazul ţigărilor de provenienţă extra-comunitară (prevăzute cu timbre fiscale ale unor state terţe faţă de Uniunea Europeană), precum şi al ţigărilor netimbrate achiziţionate în regim de duty-free (numai dacă sunt însoţite de chitanţa doveditoare în acest sens), limita maximă admisibilă este de doar 40 bucăţi/ persoană ( cu vârsta de peste 17 ani). În aceste două cazuri, nu este permisă introducerea de cantităţi suplimentare cu plata unor accize.

Încălcarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional în Ungaria şi se confiscă mărfurile cărora nu li s-a aplicat acciza în mod corespunzător.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

MESAJE de CRĂCIUN 2015. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteniȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Alocațiile copiilor cresc cu 20% de la 1 februarie. Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu a doua majorare

Publicat

Alocațiile copiilor cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută, a anunțat, miercuri seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan. Despre a doua creștere, Turcan a spus că va discuta când va exista bugetul aprobat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri seara, la TVR, că alocațiile pentru copii cresc, de la 1 februarie, cu 20 la sută.

„Alocațiile vor intra de la 1 februarie, adică de săptămâna viitoare, majorate cu 20%. Pentru calendarul de majorare a alocațiilor avem o lege în Parlament și vom vedea dacă se menține și a doua tranșă”, a spus ministrul Turcan.

A doua tranșă de majorare a alocațiilor ar trebui să aibă loc în vara anului 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate