Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Gol de aer între sondele de exploatare – principala cauză a surpării de la Ocna Mureş

Publicat

Liniştea care s-a instalat în jurul dezastrului produs, miercuri, la Ocna Mureş stârneşte disperarea în rândul locuitorilor, care nu ştiu dacă vor mai prinde Crăciunul cu un acoperiş deasupra capului. Oamenii se tem că, în ciuda declaraţiilor ce îndeamnă la calm, venite din partea oficialilor pot, în orice moment, să se afle în faţa unui alt dezastru: „M-am întors la Ocna Mureş aseară. Am plecat cu toţii la Alba Iulia, imediat după ce pământul a început să se surpe, dar nu mai putem rămâne. Toate lucrurile ne sunt în apartamentul de aici şi este, totuşi, Crăciunul. Ne-au asigurat că nu mai avem de ce să ne facem probleme şi că situaţia este sub control. Vor monitoriza permanent evoluţia, iar nouă nu ne rămâne decât să sperăm că nu ne vom pierde locuinţa”, a declarat o doamnă din Ocna Mureş.

Părerea specialiştilor de la Bucureşti şi Cluj Napoca

În urma discuţiilor cu experţii geologi, printre care şi prof. univ. dr. Florian Zamfirescu, primarul din Ocna Mureş, Augustin Iosif Drăguţ, ne-a explicat, vineri dimineaţă, care sunt motivele aparente ce au dus la surparea pământului: „Concluzia profesorului Zamfirescu este că a avut loc o prăbuşire a unui gol care a existat în sol, ceea ce determinat ca apa sărată să iasă la suprafaţă, cu presiune. S-a creat un crater cu un diametru de 16 metri adâncime, în epicentru şi 13 metri adâncime, în medie pe crater. Întinderea de apă de la suprafaţă este de 60.000 de metri cubi şi 100 de metri  în diametru. Producerea acestui fenomen este determinată de faptul că s-a creat o legătură, un gol de aer între cele două sonde de exploatare aflate în zonă, ceea ce a dus la prăbuşirea tavanului de mină”, a explicat Augustin Iosif Drăguţ, primarul Ocna Mureşului.
În ciuda zvonurilor care se vehiculează în rândul locuitorilor şi care susţin că greutatea magazinului „Plus” ar fi contribuit la surparea pământului, primarul susţine că studiile făcute atât la vremea respectivă, cât şi acum arată că acest fenomen s-ar fi produs oricum.

Planuri de viitor

Expertii geologi susţin că singura modalitate prin care această calamitate ar fi putut fi prevenită ar fi fost amplasarea unor martori de către Institutul de Mină de la Cluj-Napoca, prin care să se monitorizeze periodic activitatea pământului. Primarul oraşului Ocna Mureş este de părere că aceştia ar fi trebuit plătiţi de către salină. Conform declaraţiilor primarului, vineri dimineaţă se va recurge şi la această măsură şi se vor amplasa martori în zona predispusă surpării.
Principalele măsuri care se vor lua în perioada următoare sunt asigurarea pazei obiectivelor de către Poliţia Municipală si Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba şi degajarea din apă a obiectelor care sunt căzute. Primarul Augustin Iosif Drăguţ ne-a spus că un mare pericol îl reprezintă oamenii care sunt dispuşi să treacă de limita de siguranţă impusă de forţele de ordine, pentru a aduna produsele rămase în urma prăbuşirii magazinului „Plus”.
După finalizarea acestor operaţiuni, primarul a declarat că se va mai aştepta câteva luni, pentru ca apa să se retragă şi să se consolideze malurile. Doar atunci se va putea trece la următorul pas şi anume umplerea cu peste 1.000 de metri cubi de material tare a golului rămas după retragerea apei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate