Connect with us
Advertisement

Actualitate

Guvern: ISU poate închide, pe loc, cu sigiliu, localurile ce nu respectă legea. Ponta: „Să oprim cluburile care au potențial de a deveni cimitire”

Publicat

PALATUL VICTORIAInspectoratul pentru Situații de Urgență va vea dreptul să închidă, pe loc, localurile care nu respectă legislația privind protecția la incendii, a anunțat premierul Victor Ponta, marți, la începutul ședinței Executivului. O hotărâre în acest sens a fost adoptată marţi, de Executiv.

Inspectorii ISU vor putea aplica amenzi, cuprinse între 50 de mii și 100 de mii de lei, și vor putea dispune închiderea localurilor care încalcă legislația în privința măsurilor de securitate la incendiu, a declarat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.

Guvernul a aprobat marţi un proiect de hotărâre privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi.

„Au fost adoptate două acte normative care ne vor permite să desfășurăm controalele care vor aplica modificările legislative ce au fost efectuate în cursul acestui an în luna iunie — iulie. (…) Au fost luate unele măsuri de către departament (Departamentul pentru Situații de Urgență — n.r.) și de către MAI, ca Legea 307 să fie modificată. (…) Modificările care au dus la înăsprirea amenzilor și la crearea condițiilor de a putea opri pe cineva dacă nu respectă regulamentele. Și, mai ales, de a nu permite să continue fără autorizație, transformând faptul că, dacă ai continuat fără autorizație sau după ce ți s-a retras autorizația de la Pompieri, atunci devine infracțiune”, a explicat Raed Arafat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI a arătat că hotărârea adoptată de Executiv vizează două situații în care se pot regăsi obiectivele ce urmează să fie supuse controlului.

„Avem două cazuri. Cazul unu: obiective care dețin autorizație de securitate la incendiu, dar la care se constată încălcări grave. Atunci se dispune sancțiunea complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor. Deci, în această situație, ei au autorizația de securitate, dar la control se constată că au făcut modificări sau s-a întâmplat ceva care se traduce în încălcare gravă. Atunci — amendă și sistarea activității până la remediere”, a afirmat Arafat.

El a explicat că un caz particular în aceste reglementări este cel referitor la „construcțiile din zona comerț, cultură sau turism, unde se prevede pentru prima oară în legislația noastră nedepășirea numărului de utilizatori pentru care a fost autorizată construcția”.

„Discoteci care trebuie să rămână în numărul de persoane pentru care au fost autorizate, cu depășire de maximum 10% care este prevăzută în lege. (…) Deci, la o autorizație se dă o cifră maximă, la care legea zice că în plus până la 10% este posibil. În cazul în care, în cadrul unui control, se descoperă peste cifra admisă, inclusiv cele 10% permise prin lege, atunci aceasta duce la retragerea autorizației, temporară, bineînțeles, pentru 60 de zile”, a arătat Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI a explicat că autorizația sau avizul de securitate la incendiu sunt aprobate în funcție de numărul de ieșiri de urgență.

„Se calculează câte persoane vor fi înăuntru și câte ieșiri de urgență. (…) În momentul în care această cifră se depășește, dacă se întâmplă o urgență, nu neapărat un incendiu, (…) riscăm să se calce în picioare unii pe ceilalți pentru că nu pot intra, ieși, prin aceste ieșiri de urgență, și atunci această prevedere a fost inclusă în hotărâre așa cum este inclusă și în alte țări”, a afirmat Raed Arafat.

El a precizat că HG prevede și un al doilea caz în care sunt luate în calcul trei variante posibile în care ISU poate aplica sancțiuni.

„Cazul doi: obiective care nu dețin autorizație de securitate la incendiu și atunci o să fie trei variante. Dacă nu are autorizație de securitate la incendiu, însă și-a obținut toate actele de autorizare necesare de la certificat de urbanism la aviz de securitate la incendiu, adică are totul, dar nu are hârtia care se numește autorizație, să o afișeze, în această situație se dă amendă între 50 de mii de lei și 100 de mii de lei și se dă o perioadă de intrare în legalitate fără închiderea amplasamentului. (…) Termenul poate fi stabilit la o lună, două luni de zile, este stabilit după ce se dă amenda. (…) Aceasta este amendă fără închidere”, a explicat Arafat.

O a doua variantă prevăzută de HG, a spus oficialul MAI, este cea în care agentul economic „nu are autorizație de securitate la incendiu, însă și-a obținut toate actele și avizele necesare, dar are încălcări grave descoperite în timpul controlului”.

„Atunci se aplică amendă și închiderea activității. (…) Ca exemplu, dacă ți s-ar fi spus că trebuie să ai două ieșiri de urgență și tu ai închis una și ai lăsat una, sau nu ai făcut decât una”, a completat Arafat.

Un al treilea scenariu luat în calcul în HG este cel în care entitatea vizată de control „nu are documentul de autorizație de securitate la incendiu, nu are niciun alt act obținut. „Atunci se aplică amendă și închidere”, a spus oficialul MAI.

Raed Arafat a precizat că noile prevederi vor fi aplicate imediat ce se vor publica în Monitorul Oficial, iar controalele ISU vor viza prioritar cluburile și localurile unde sunt organizate evenimente cu mulți participanți.

„Astăzi, din punct de vedere legislativ, vreau să modificăm prin ordonanță de urgență și să clarificăm competența legislativă. (…) Adoptăm ordonanța de urgență prin care dăm putere direct celor de la ISU, nu autorități locale, nu altcineva, să verifice aceste localuri în care au loc acțiuni care implică foarte multă lume, să le verifice din punctul de vedere al respectării condițiilor privind protecția împotriva incendiilor și a catastrofelor și să ia pe loc măsura închiderii acestora, sigilare, până la momentul la care își îndeplinesc condițiile”, a declarat prim-ministrul.

Ponta a precizat că actul normativ are un singur articol potrivit căruia ISU poate închide pe loc, cu sigiliu, un local sau club care nu respectă legislația în materie până la remedierea situației.

„O să punem la dispoziție și textul ordonanței. (…) Este un singur articol care dă dreptul legal celor de la ISU să închidă, cu sigiliu, cum știe să facă ANAF-ul când e cazul, acele localuri și cluburi care pun în pericol viața celor care participă (la diverse evenimente — n.r.), până la momentul la care își îndeplinesc condițiile. Și le îndeplinesc, foarte bine, se redeschid. Nu vrea nimeni să oprească cluburile și discotecile din România. Vrem să oprim cluburile și discotecile care au potențial de a deveni cimitire, cum s-a întâmplat vineri seara”, a arătat premierul.

El a subliniat că în cazuri speciale trebuie luate măsuri speciale.

„Pe de o parte, avem iresponsabilitate și lăcomie din partea celor care desfășoară activități comerciale în care sunt implicați foarte mulți oameni. Pe de altă parte, măsurile dure nu putem să le lăsăm doar la autoritățile locale, pentru că nu au capacitatea de a le implementa”, a susținut Ponta.

Comunicatul Guvernului:

Atribuțiile Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost extinse în sensul că inspectorii ISU pot sigila construcțiile și amenajările operatorului economic în punctul de lucru în care constată încălcarea reglementărilor privind siguranța la incendiu. Potrivit legislației în vigoare până la data prezentei reglementări, ISU putea dispune doar oprirea funcționării ori utilizării contrucțiilor sau amenajărilor, ceea ce nu era de natură să garanteze încetarea de fapt a funcționării.

Ordonanța de Urgență adoptată marţi de Guvern completează Legea 307/2006 și Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd și alte sancțiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

De asemenea, în scopul creșterii nivelului de securitate la incendiu, Guvernul a stabilit o serie de criterii cumulative pe baza cărora se poate dispune oprirea funcționării ori utilizării clădirilor și spațiilor amenajate în clădiri, cu aria de desfășurare mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism. Reglementările sunt incluse într-o Hotărâre adoptată marţi de Guvern. Actul normativ vizează atât clădirile și spațiile autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, cât și pe cele care nu sunt autorizate.

În cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării se face în oricare din următoarele situații:

– depășirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația de securitate la incendiu;

– depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistență la foc;

-desființarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

-reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

-desființarea instalațiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, precum și a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.

Valorile de referință pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în documentațiile tehnice aferente autorizațiilor de securitate la incendiu, emise de inspectoratele pentru situații de urgență, raportate la cerințele reglementărilor tehnice indicate în documentația care a stat la baza obținerii autorizației.

În cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, care nu au autorizație de securitate la incendiu, dispunerea măsurii complementare de oprire a funcționării se face în oricare din următoarele situații:

-depășirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci și restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referință;

-depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/ gradul de rezistență la foc;

– neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare față de valoarea de referință;

– reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/ lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

– neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, în concordanță cu valoarea de referință;

– neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

– categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune.

Valorile de referință pentru aceste criterii sunt cele cuprinse în reglementările tehnice specifice în vigoare la data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau la momentul punerii în funcțiune.

Constatarea situațiilor menționate se va face de către personalul inspectoratelor pentru situații de urgență, cu sprijinul, după caz, al personalului desemnat din cadrul Poliției Române sau Jandarmeriei Române.

Măsura de oprire a funcționării ori utilizării clădirilor ori spațiilor amenajate se realizează până la obținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru situația depășirii cu 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația, măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării clădirilor ori spațiilor amenajate se dispune pentru 60 de zile calendaristice începând cu data comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor.

Actul normativ instituie obligația autorităților competente în emiterea autorizațiilor de construire să pună la dispoziția reprezentanților inspectoratelor pentru situații de urgență documentele care au stat la baza obținerii acestora, precum și elementele de identificare ale construcției, data și numărul autorizației, denumirea lucrărilor executate, precum și data realizării documentației tehnice de autorizare a construcțiilor.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu cu modificarile și completările ulterioare, suprafața minimă a clădirilor sau spațiilor amenajate în clădiri cu destinația de comerț, cultură și turism supuse avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu este de 200 mp.”

Ședința săptămânală a Guvernului a fost devansată cu o zi pentru ca Executivul să acorde urgent ajutoare familiilor care și-au pierdut copiii în tragedia de la Clubul Colectiv, dar și pentru a face unele modificări legislative la cererea MAI și ISU.

Ajutorul, în cuantum de 5.000 de lei, va fi acordat familiei fiecărei persoane decedate.

„Identificarea beneficiarilor și plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor. Ajutorul va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate”, precizează Guvernul.

În plus, Executivul va acorda un ajutor în valoare de 10.000 de lei pentru familia femeii decedate în incendiu care își întreținea singură cei cinci copii cu vârste cuprinse între 11 ani și 23 de ani, precum și tatăl paralizat, după ce soțul acesteia a decedat în urmă cu 8 ani.

Titularul acestui ajutor de urgență va fi fiica cea mare, Camelia, singurul copil major al familiei, mai anunță Guvernul.

sursă: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement