Actualitate
Guvern: Reprezentanţii statului în AGA nu vor mai fi plătiţi suplimentar. Mandatele vor fi cu titlu gratuit
Operatorii economici la care statul și unitățile administrativ-teritoriale dețin direct sau indirect o participație unică sau majoritară nu mai pot acorda remunerații reprezentanților în adunările generale ale acționarilor.
Guvernul a aprobat în acest sens o ordonanță de urgență care modifică și completează Ordonanța Guvernului 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct sau indirect o participație majoritară.
În OUG adoptată se mai precizează că statul și unitățile administrativ-teritoriale, în exercitarea calității de acționar la societățile la care dețin direct sau indirect o participație unică sau majoritară, acordă mandate cu titlu gratuit reprezentanților săi în adunările generale ale acționarilor acestor societăți.
Guvernul a ținut cont de obligativitatea asigurării unui tratament egal între acționarii unei societăți, precum și necesitatea luării unor măsuri care să conducă la optimizarea cheltuielilor societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară.
De asemenea, Executivul a avut în vedere necesitatea implementării în regim de urgență a unor măsuri care să asigure funcționalitatea, solvabilitatea și lichiditatea societăților la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari, astfel încât acestea să aibă o influență pozitivă asupra economiei naționale și implicit să reprezinte un vector de redresare economică și echilibrare a bugetului de stat.
Statul român are calitatea de acționar majoritar în aproape 1.400 de societăți, din care 253 de întreprinderi aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administrației publice central și 1.090 de întreprinderi aflate în subordinea, coordonarea, sub autoritatea administrației locale. Aceste întreprinderi publice reprezintă un segment important al economiei naționale și prin activitatea și rezultatele lor financiare au influență asupra stabilității și dezvoltării economice a țării.
Pe baza datelor comunicate de ministerele de resort, Ministerul Finanțelor Publice, care are rol de monitorizare a implementării OUG nr. 109/2011, a analizat, anul acesta, stadiul implementării prevederilor ordonanţei, precum și îndeplinirea indicatorilor de performanță din contractele de mandat ale administratorilor/directorilor selectați la întreprinderile publice în baza OUG nr. 109/2011. Concluzia analizei este că până în prezent prevederile ordonanţei au fost implementate într-un număr redus de întreprinderi publice, iar îndeplinirea indicatorilor de performanță este fluctuantă. În acest context, se impune afirmarea statului ca acționar prin adoptarea unei politici clare pe care acesta să o urmeze în această calitate.
Obiectivele care se doresc a fi atinse simultan la nivelul întreprinderilor publice se referă la implementarea principiilor de guvernanță corporativă, creșterea nivelului de profesionalism și performanță a conducerii, asigurarea unei performanțe financiare și operaționale sustenabile.
Potrivit legislației în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acționarilor remunerații mai mari de 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe ședință, și pentru mai mult de o ședință într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate (OUG nr. 26/2013, art.14 alin (1)).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News