Connect with us
Advertisement

Actualitate

Guvernul a majorat costul standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev, în plin scandal al legilor educației

Publicat

Costul standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev pentru anul în curs creşte de la 6.386 de lei la 6.834 de lei în baza unei hotărâri aprobate miercuri de Guvern.

„Guvernul a decis fonduri mai consistente alocate educaţiei. Prin hotărârea aprobată astăzi, costul standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev pentru anul în curs creşte de la 6.386 lei la 6.834 de lei.

Costul se aplică pentru toate cheltuielile cu salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani, care sunt stabilite prin lege alături de contribuţiile aferente acestora.

Majorarea este de 7% în raport cu anul trecut şi are loc în condiţiile creşterii salariilor în sistemul de învăţământ, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în plus, prin hotărârea adoptată, valoarea costului standard pentru fiecare antepreşcolar, preşcolar sau elev pentru anul 2023 privind cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor şi cheltuielile prevăzute la articolul bugetar bunuri şi servicii creşte de la 485 la 570 de lei, a precizat acesta.

Proiectele de legi ale educației, ținute la secret. Măsură fără precedent

Creșterea alocărilor pentru copii vine în contextul în care sistemul este zguduit de nemulțumiri cauzate de secretizarea proiectelor de legi ale edicației.

Concret, poiectele de legi ale educaţiei în varianta ministrului Ligia Deca nu au fost încă făcute publice.

Experţii din partidele din coaliţia de guvernământ lucrează cu ministerul educaţiei la elaborarea lor, iar în februarie ar urma să ajungă la Guvern, iar mai apoi să fie aprobate de Parlament.

Reprezentanţii elevilor şi-au manifestat deja nemulţumirea faţă de proiectul ministrului, publicat pe surse cu câteva zile în urmă.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că proiectele legilor educaţiei vor fi făcute publice după ce intră în procesul de avizare interministerială şi după aprobarea acestora de către Guvern.

Poziţia este diferită faţă de ceea ce aceasta a declarat pe 13 decembrie 2022: „Legile educaţiei vor fi repuse în transparenţă după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp după sărbătorile de iarnă”.

Nici o dezbatere publică pe ele

Mai mult, proiectele legilor în varianta Ligiei Deca nu au fost făcute publice, nu a existat nicio dezbatere publică, iar draftul proiectului legii învăţământului preuniversitar în varianta acesteia nu conţine nicio referire la competenţele referitoare la modulele educaţie pentru viaţă.

Acestea erau propuse de fostul ministru Sorin Cîmpeanu şi erau prevăzute în proiectul legii scrise de acesta.

Mai multe asociaţii ale elevilor din Bucureşti şi din ţară critică noua variantă a legii învăţământului preuniversitar, publicată pe surse, pe 13 ianuarie, în acest an.

Liderii asociaţiilor elevilor cer Ministerului Educaţiei şi Guvernului României să nu transmită către Parlament proiectul în forma actuală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement