ACTUALITATE
Guvernul reia discuţiile cu FMI pentru aplicarea TVA de 9% la alimentele de bază
Guvernul intenţionează aplicarea sistemului de TVA de 9% pentru alimentele de bază, iar în acest sens v relua negocierile cu FMI. Prin procedura explicată de premierul Victor Ponta, 15% se va întoarce la producătorul agricol, după încasarea facturii. Această măsură este considerată un sprijin în vederea dezvoltării agriculturii tradiţionale şi în special al sectorului bio.
„Cred că agricultura şi tot ce înseamnă acest domeniu reprezintă cu adevărat o şansă foarte mare pentru România. Nu întâmplător vreau să vorbesc, de fiecare dată când vorbesc de agricultură, despre produse tradiţionale, despre irigaţii – la care noi avem o sarcină foarte mare – şi despre produsele bio, acolo unde, la modul cel mai serios, România poate să fie numărul unu în Europa. Este un domeniu în care, dacă investim în continuare, o să avem foarte multe rezultate bune”, a declarat Victor Ponta.
Acesta a explicat că Fondul Monetar Internaţional a solicitat o analiză foarte clară asupra efectelor bugetare la aplicarea acestui sistem, în care TVA va rămâne 24%, dar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. „Practic, rămâne TVA 9%, ceilalţi 15% sunt pentru dezvoltarea plantaţiei sau a fermei respective. Problema principală – şi asta trebuie să discutăm la momentul construirii bugetului pe 2013 – este efectul pe încasările bugetare la TVA şi mai ales perioada de timp în care absorbim primele 2-3 luni de încasări mai mici. Ceea ce noi avem ca studii şi ceea ce vom discuta cu cei de la FMI este un rezultat destul de simplu şi anume acela care spune că, chiar dacă pe hârtie spune că ai 24% TVA la produsele agricole, în realitate, din cauza evaziunii fiscale încasezi mult mai puţin. Dacă aduci această schemă în care îl obligi, practic, pe producător să emită factură, pentru că altfel nu primeşte cei 15% înapoi, după 2-3 luni în care probabil încasările de TVA pentru aceste produse vor scădea, după aceea se absoarbe acest prim efect şi putem să avem încasări mai mari. Avem, de asemenea, practic, fiscalizarea, scoaterea la lumină a pieţei agricole care, acum, conform estimărilor, este undeva până la 80% piaţă neagră şi avem un sprijin pentru producătorii interni. Pentru că, la un TVA de 24%, practic nu rezişti în faţa produselor importate, mai ales că şi în ceea ce priveşte produsele importate apare, încă, foarte multă evaziune fiscală”.
Premierul a precizat că vor fi reluate discuţiile cu FMI pe acest subiect, după o analiză comună realizată de Ministerul Agriculturii şi cel al Finanţelor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.