Actualitate
Guvernul va lansa programul „Prima chirie”. Statul va plăti lunar până la 900 de lei pentru chiria celor care îşi găsesc un loc de muncă în alt oraș
Guvernul va plăti chiria celor care își găsesc job în alt oraș. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care spune că executivul va da o Ordonanță privind ajutorul de chirie pentru persoanele care îşi găsesc un loc de muncă în altă localitate, situată la o distanță mai mare de 50 kilometri față de cea în care își au domiciliul. Prin programul denumit „Prima chirie”, statul va asigura plata a 75% din cheltuielile aferente chiriei și plății utilităților, dar nu mai mult de 900 lei/lună.
Lia Olguța Vasilescu a răspuns pe Facebook unei persoane care a întrebat când se va acorda ajutorul de chirie pentru cei care își schimbă locul de muncă. „Săptămâna viitoare (n.r. – săptămâna aceasta) o aprobăm în ședința de Guvern”, a spus ministrul Muncii.
Potrivit Programului de guvernare al PSD-ALDE, Executivul ar urma să îi ajute pe cei care își găsesc un loc de muncă în altă localitate, prin plata de la stat a 75% din cheltuielile aferente chiriei și plății utilităților, dar nu mai mult de 900 lei/lună. De această măsură ar urma să beneficieze salariații care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km față de domiciliul lor.
„Ne propunem nu doar să ocupăm locurile de muncă disponibile în prezent, dar și să reducem dependența populației de anumite zone geografice. Salariații care vor beneficia de această reducere vor fi cei ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici de 5.000 lei”, se precizează în programul de guvernare al premierului Grindeanu.
Prima se va acorda pe o perioadă de 36 de luni. De asemenea, de facilitatea oferită de stat se vor putea bucura persoanele care se angajează pentru o perioadă de cel puțin 12 luni (un an).
Pe de altă parte, nu vor beneficia de această primă:
– persoanele care au mai beneficiat de o primă de relocare în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de relocare;
– persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
– persoanele pentru care plata indemnizației de șomaj a fost suspendată, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează;
– absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau pe posturi
– absolvenții instituțiilor de învățământ față de care angajatorii au obligația de a-i încadra în muncă, scrie Profit.ro.
Dacă măsura va fi aprobată, aceasta le completează pe cele din legea dată anul trecut de Guvernul Cioloş, ce a intrat în vigoare din 5 decembrie, facilităţile fiind acordate şomerilor care se angajează şi firmelor care îi încadrează în muncă. Printre altele, se acordă mai multe tipuri de subvenţii (prime de mobilitate) şi mai consistente angajaţilor.
Astfel, şomerii înregistraţi primesc o primă de instalare dacă se angajează într-o localitate aflată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul şi îşi vor schimba astfel domiciliul în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate. Prima este de 12.500 lei pentru o singură persoană, la care se va adăuga suma de 3.000 lei în cazul şomerilor însoţiţi de membrii familiei, ajungându-se la o primă de 15.500 lei. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.
Dacă persoanelor respective li se asigură, de către angajator sau autorităţi, locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice (adică exact măsura pe care vrea s-o adopte Guvernul Grindeanu) soţii beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei pentru situaţiile prevăzute anterior.
Ar mai fi şi o primă pentru naveta, calculată la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa.
Greu de găsit proprietari care să vrea contract
Ajutorul anunţat de ministrul Muncii este destul de greu de pus în practică. Trecând peste faptul că, cel puţin în cazul şomerilor, aceştia pierd mare parte din prima de mobilitate – 9.000 de lei, rămâne problema aplicării măsurii. Care de câţiva ani este valabilă pentru angajaţii MAI şi MApN. Pentru a putea beneficia, ei trebuie să ducă angajatorului contractul încheiat cu proprietarul locuinţei şi înregistrat la ANAF. Interesul chiriaşului subvenţionat este să treacă suma reală, ceea ce rareori se întâmplă. Asta, în cazul în care găseşte un proprietar dispus să plătească, în baza acelui contract, atât impozitul pe venit de 16%, cât şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de 5,5%.
Citește și Guvernul a majorat suma alocată de stat pentru elevi şi preşcolari. Modificări adoptate în ședința de miercuri
sursa: realitatea.net, profit.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Terpezan Gheorghe
duminică, 28.01.2018 at 09:40
Sunt Georghe Terpexan cu domiciliul satul Tarnava com Botoroaga judetul Teleorman lucrez cu contract de munca la o socitate an Buvuresti.As dori sa stiu unde se depun contractul de anchiroere cu adeveri ta de munca pt.a beneficia de pri.a chirie.