Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul vrea să introducă o nouă penalitate pentru cei care nu-și declară sau își diminuează obligațiile fiscale

Publicat

Guvernul vrea să introducă o nouă penalitate care să sancţioneze nedeclararea sau subdeclararea obligaţiilor fiscale ca urmare a vinovăţiei contribuabilului. Astfel, contribuabilii care îşi diminuează obligaţiile fiscale şi depun declaraţii incorecte sau nu îşi declară obligaţiile fiscale ar putea fi sancţionaţi de Fisc cu noi penalităţi, se arată într-un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor (MFP). Prevederile au dată de aplicare 1 iulie 2014.

Citește și CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014. Declarații de mențiuni, situații, formulare și plăți

Potrivit proiectului de ordonanță care modifică Codul de procedură fiscală, urmează să fie introdusă o penalitate de nedeclarare ce reprezintă o creanță fiscală accesorie şi, de asemenea, constituie venit al bugetului de stat. Penalitatea se stabileşte prin decizie, iar aplicarea acesteia  nu va înlătura obligația de plată a dobânzilor și penalităților de întârziere prevăzute în Codul de procedură fiscală.

„Se va institui un tratament diferenţiat între contribuabilii care au un comportament corect, de bună credință, adică declară corect sumele datorate statului și contribuabilii care actionează cu rea credință, respectiv cei care își diminuează obligaţiile fiscale depunând declarații incorecte sau nu declară obligațiile fiscale, deși aveau această obligatie”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În funcţie de gradul de vinovăţie există trei situații în care se poate găsi contribuabilul:

– a fost de bună credință, dar din cauze externe obligaţia nu a fost declarată sau a fost subdeclarată: fapta NU se penalizează

– nedeclararea sau subdeclararea se datorează imprudenţei sau neglijenţei) contribuabilului: fapta se penalizează cu o cotă redusă

– nedeclararea sau subdeclararea reiese dintr-o faptă considerată drept evaziune fiscală: fapta se penalizează cu o cotă majorată.

Proiectul prevede că pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate contribuabilii ar putea datora o ”penalitate de nedeclarare” după cum urmează:

– 10% dacă suma stabilită nu depăşeşte 10% din suma corect datorată;

– 25% dacă suma stabilită depăşeşte 10% din suma corect datorată.

Dacă obligaţiile fiscale au rezultat în urma săvârșirii unor fapte de evaziune fiscală, penalitatea de nedeclararea urmează să fie majorată cu 100%.

Documentul aflat în dezbatere publică mai conține și situații în care penalitatea ar putea fi redusă.

În prezent, pentru obligaţiile fiscale neachitate la termenul de plată, reprezentând impozitul pe venit, se percep dobânzi 0,04% pentru fiecare zi de întârziere. Penalităţile de întârziere reprezintă sancţiunea pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă şi se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nivelul penalităţii de întârziere este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax