Connect with us
Advertisement

Educație

HALLOWEEN: Fascinanta poveste a celei mai înspăimântătoare sărbători, din ultima noapte a lunii octombrie

halloween foto

Publicat

Deși este o sărbătoare importată de la americani, Halloween-ul a fost îmbrățișat repede și de români. În fiecare an, pe data de 31 octombrie, oamenii se costumează în diferite creaturi mai mult sau mai puţin de poveste, însă nu toţi cunosc originea și fascinanta istorie a acestei sărbători. Noaptea de la sfârşitul lunii octombrie este considerată a reprezenta momentul în care spiritele morţilor vin spre lumea celor vii.

halloween

Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri – purtau măşti, făceau zgomot, aprindeau focuri -, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuţi la cele veşnice. Și în ziua de astăzi, aceste obiceiuri s-au păstrat în diferite forme. Unii se costumează în cele mai înspăimântătoare creaturi, alții creează din dovleci diferite fețe pe care le luminează, au loc petreceri cu tematică sau diferite ritualuri.

Citește și FOTO VIDEO: Cum să îi faci copilului un dovleac de Halloween, pas cu pas. Ghid pentru artiști începători

Scurt Istoric

Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloween-ului, a observat că, în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhaia, scris inițial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.

Festivalul Samhaia sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este uneori considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhaia, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele, deghizându-se ei înșiși în spirit rău, pentru a le evita. În Scoția, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite. Samhaia era o vreme când se făceau provizii de iarnă și se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă. Focurile de tabără jucau și ele un rol în festivități. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor tăiate erau și ele aruncate în foc. Uneori se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele, ca ritual de purificare.

Următoarea influență a apărut odată cu răspândirea noii religii creștine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, pe care o celebrează toți sfinții. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Hallowmas sau All Hallows.

halloween

Rădăcinile Halloween-ului

Nu mulți sunt cei care știu că Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică. Aceasta s-a răspândit în secolul XIX, prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii și a fost preluată astăzi de multe popoare.

Deși majoritatea țărilor sărbătoresc reînvierea spiritelor, în data de 31 octombrie, există anumite țări, cum ar fi Suedia, în care acestă sărbătoare este celebrată în prima săptămână a lunii noiembrie.

Pentru americani, Halloween-ul este probabil ce mai importantă sărbătoare din an. Copiii se îmbracă în costume și merg “la colindat”, din casă în casă. Importanța pe care americanii o acordă sărbătorii se reflectă în suma de 2,5 miliarde de dolari pe care aceștia o cheltuiesc anual pentru a sărbători Halloween-ul.

Proveniența numelui

Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză fiind atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”.

Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. În anumite țări Halloween-ul este asociat cu ziua de 1 noiembrie, când se sărbătorește Luminația sau Ziua morților, cum este cunoscută în popor.

Simboluri

Imaginile de Halloween provin din multiple surse, inclusiv din obiceiurile naționale, operele literare de ficțiune gotică și horror (cum ar fi romanele Frankenstein și Dracula) și din filmele horror clasice (ca Frankenstein și Mumia). Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente, iar casele sunt și ele decorate cu aceste simboluri.

Printre alte imagini de Halloween se numără temele morții, răului și ocultului sau monștrii legendari. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.

Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloween-ului s-a dezvoltat în timp. Deşi cei mai mulţi dintre noi cunoaştem majoritatea simbolurilor ce însoţesc Halloween-ul, puţini dintre noi conştientizăm semnificaţiile lor ascunse şi originea lor păgână.

De exemplu, cel mai cunoscut simbol al acestei sărbători, dovleacul, era transformat în lanternă pentru a lumina sufletele din purgatoriu. La început erau folosiți napii, dar pentru că erau mai greu de modelat, au fost preferaţi dovlecii.

Un alt simbol important este costumul. Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhetipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement