Eveniment
HARTĂ: O nouă ȘOSEA DE CENTURĂ, la Alba Iulia. Pe unde va face legătura între DN 1 și DN 74. Licitație pentru elaborare PUZ
Alba Iulia ar putea avea în curând o nouă șosea de centură, în zona de nord a municipiului. Este vorba despre un drum cu două benzi de circulație, în lungime de 6 km, care va lega DN 1 – din sensul giratorul aflat la ieșirea din oraș spre Cluj, de DN 74 – în zona localității Șard.
Primăria Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație privind elaborarea PUZ „Construire centură ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia”. Valoarea totală estimată a contractului este de 126.100 de lei.
Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.
Lungimea traseului propus pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia este de 4,6 km, continuând cu aproximativ 1,4 km pe teritoriul administrativ al localității Ighiu.
Șoseaua va intra pe teritoriul comunei Ighiu, după care va traversa prin intermediul unui pod rutier Ampoiul şi va face conexiunea cu DN 74, în zona localității Şard, înainte de podul rutier peste râul Ampoi aflat la intrarea în localitate dinspre Alba Iulia.
Terenul pe care se dorește realizarea obiectivului de investiții aparține celor două unități administrativ teritoriale, municipiul Alba Iulia și comuna Ighiu. Din punct de vedere juridic, terenurile aparțin:
- statului român, pentru obiectivele de interes național existente în zonă (drumuri naționale, infrastructură de îmbunătățiri funciare, gaze naturale cu presiune înaltă, linii electrice cu tensiune medie, albia majoră a râului Ampoi)
- unităților administrativ teritoriale – pentru domeniul public sau privat al acestora
- persoanelor fizice și/sau juridice care au proprietăți în zonă
Din punct de vedere economic terenurile aparțin atât extravilanului celor două unități administrativ teritoriale cu folosință preponderentă de agricole, cât și intravilanului pe suprafețe mici.
Potrivit documentului citat, terenurile private vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică, pe coridorul de expropriere stabilit prin documentația de urbanism.
La drumul județean propus vor avea acces și drumuri de exploatație agricolă existente sau propuse.
Caracteristici tehnice:
- parte carosabilă: 2 x 3,5 metri
- acostamente: 0,75 metri
- viteza de proiectare: 80 km/h
- razele minime ale curbelor în plan: 240 metri
- distanța de vizibilitate: 230 metri
Noul drum va asigura fluxul de circulație din sudul județului în zona nordică și vestică. Obiectivele generale propuse sunt:
- asigurarea continuității transporturilor
- fluidizarea circulației pentru toate categoriile de vehicule
- accesibilitatea județului Alba la un sistem de căi de comunicație complet în raport cu traficul național
- dezvoltarea economiei județene pentru toate sectoarele
- reducerea poluării în mediul urban
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Radu
marți, 14.04.2020 at 10:47
Asta da proiect! Sa vedem cat e realitate si cat e campanie/exercitiu.