Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Publicat

Calitatea aerului în zona Sebeș este duminică, 24 ianuarie, foarte rea. Potrivit raportărilor de pe site-ul calitateaer.ro, stația de monitorizare AB-2 din Sebeș indica, până la ora 13:00, un indice specific 5 – „foarte rău” – corespunzător particulelor în suspensie (PM10), respectiv o valoare de 113.58 µg/mc.  

Din cele peste 100 de stații de monitorizare în timp real, care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), doar într-o singură locație valorile erau apropiate de cele de la Sebeș. Este vorba despre stația DJ-6 din județul Dolj, o stație care măsoare emisiile generate de trafic, la Calafat. Până la ora 13:00, aceasta indica o valoare PM10 de 106.06 µg/mc corespunzătoare de asemenea indicelui 5 – „foarte rău”. 

La Sebeș, cea mai mare valoare a PM10 înregistrată în ultimele ore a fost de 203.63 µg/mc (în noaptea de sâmbătă spre duminică), ceea ce reprezintă de peste 4 ori valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane.

Reamintim faptul că indicele specific corespunzător particulelor în suspensie < 10 µm se stabilește prin încadrarea mediei aritmetice a valorilor orare, înregistrate în ultimele 24 de ore.

După cum se poate vedea pe hartă, cele două stații de monitorizare din municipiile Sebeș și Calafat sunt singurele cu indicele 5 – „foarte rău”, în timp ce în mai multe zone din țară stațiile de la nivel local indicau valori ceva mai scăzute, spre exemplu 4 – „rău” la Alba Iulia, Zlatna, Hunedoara sau în unele zone din Cluj-Napoca.

Potrivit legii nr. 104 din 15 iunie 2011 privind calitatea aerului înconjurător, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane în cazul particulelor în suspensie PM10 este de 50 µg/mc.

Particule în suspensie PM10 și PM2.5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei:

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

sursa: calitateaer.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Maria

    duminică, 24.01.2021 at 15:28

    Oare pe cine interesează? Dar cine ne poate ajuta? 😭😭😭

  2. Nicoleta Butuza

    duminică, 24.01.2021 at 16:24

    Oare cine e ministrul la mediu???? 🤔

  3. Anonim

    luni, 25.01.2021 at 14:21

    Ii doare in freza pe mai marii nostri alesi….ce conteaza populatia atata timp cat iasa banutul pt ei.
    Unde sunteti acum domnule primar…..oare Kronospanul nu are nici o legatura cu ceea ce s a intamplat? Sincer nu cred ca valori atat de mari sunt de la pneurile masinilor sau incalzirea populatiei….
    S au facut atatea proteste anti Kronospan….de ce nu poate fi inchis, cand se stie prea bine cate amenzi ia din cauza ca nu respescta legea si polueaza la greu?
    Dar cui ii pasa? Putem urla noi cat de tare putem, ca tot nu ne aude nimeni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax