Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Hărți de risc și marcarea caselor din zonele inundabile. Vezi planul de acțiune împotriva inundațiilor al ministrului Lucia Varga

Publicat

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga a vorbit la Alba Iulia despre planul de acțiune împotriva inundațiilor, care au făcut ravagii și în acest an în România. Aceasta propune ca tăierile ilegale de copaci să fie pedepsite mai dur, iar zonele cu risc ridicat de inundații să fie marcate în hărți de specialitate. În viitor, va dezvolta un cadru legislativ prin care proprietarii caselor din zone de risc să ia măsuri minime pentru limitarea dezastrelor.

„Principala cauză a producerii inundațiilor în România sunt defrișările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, în ultima perioadă acest fenomen a devenit din ce în ce mai puternic. Începând cu 1990 până în 2011 în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane mc de lemn, deci România a pierdut peste 5 miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale. Efectele le vedem, inundațiile sunt principalul efect. Inundațiile provocate de scurgeri de pe versanți, de torenți sunt din ce în ce mai prezente”, a declarat Lucia Varga.

Măsuri pentru limitarea dezastrelor produse de inundații

„Acționăm în două feluri. Pe de o parte întărim cadrul legislativ astfel încât să nu mai fie permisă tăierea necontrolată a pădurilor în România, iar pe de altă parte vom înteți controalele și vom lua măsurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal față de cei care devastează pădurile din România. Dacă ne referim la inundații, acționăm pe termen scurt și pe termen lung. Pe termen scurt acționăm pentru a limita efectele acestor inundații, pentru a-i ajuta pe oameni să treacă peste perioada aceasta grea. Pe termen mediu și lung, schimbăm strategia complet. Nu mai vrem să facem lucrări locale, mici cârpituri, ci vrem să luăm cursul de apă de la izvoare până la vărsare și să îl amenajăm așa cum se întâmplă în alte țări civilizate, de la izvor până la vărsare.

Trebuie să construim baraje, apoi să trecem la îndiguiri și să facem și zone umede în care râul să poată să se relaxeze. Ne interesează un lucru foarte important: banii publici care se cheltuie pentru aceste lucrări să fie cheltuiți eficient. Am lucrări în cadrul Ministerului, începute de pe vremea comunismului și pe care le-am prioritizat, mai ales pe cele cu grad de realizare de peste 80%”, a precizat Lucia Varga.

Pentru perioada 2014-2020, ministrul pregătește un portofoliu de proiecte, pentru a putea finanța din fonduri europene proiectele majore de amenajare a cursurilor de apă.

„Trebuie însă să înțelegem că nu există un grad maxim de asigurare, de aceea trebuie să facem și hărți de risc. Sunt case în zonele inundabile, cetățenii de acolo trebuie să știe că își asumă un risc. Vom trece apoi la marcarea în teritoriu a caselor din aceste zone. Avem un proiect și pentru a adapta acele case din zone inundabile, vom da un cadru legal pentru ca un cetățean care are o casă într-o zonă inundabilă să își ia măsurile minime de protecție pentru a limita inundațiile”, a adăugat ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax