Actualitate
Hărțuirea și amenințările online, considerate fapte de violență cibernetică. Proiect adoptat de Parlament
Proiectul de lege ce prevede incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale sau în alt mediu online a fost adoptat de Camera Deputaților, ca for decizional.
Proiectul se referă la modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Prin acest act normativ, violența cibernetică intră în categoria celei domestice și este definită ca manifestarea antisocială ce presupune hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.
”Acestea sunt forme ale violenței prin mijloace digitale, în spațiul virtual, iar posibilitatea agresorilor de a-și păstra anonimitatea în spațiul virtual agravează riscurile cu care se confruntă victimele. Totodată, în spațiul virtual, agresorii au acces la victimă în permanență, fără restricții, ceea ce potențează efectele negative ale violenței. Propagarea rapidă a mesajelor prin rețelele de socializare, dublată de audiența extinsă la care agresorii pot dobândi acces în mediul online, adesea fac imposibilă intervenția rapidă a autorităților în prevenirea conținutului cu potențial negativ asupra victimei. Amenințările la adresa victimei/victimelor pot fi private sau publice, pe forumuri și/sau grupuri de discuție, publicații online etc”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Potrivit sursei citate, în cazurile de violență domestică, agresorii folosesc din ce în ce mai mult imaginile sexuale ca instrument de amenințare, hărțuire și/sau control atât a partenerilor actuali, cât și a foștilor parteneri.
Prin noua legislație adoptată, agresorii vor risca pedepse penale, iar victimele vor putea beneficia de adăpost și de ordin de protecție.
surse: digi24.ro, cdep.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News