Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Holzindustrie şi Kronospan spun că nu au datorii la stat. Reacţia celor mai mari companii din Alba ce apar pe lista ANAF cu obligaţii fiscale restante

Publicat

holzindustrie Două companii mari cu activitate în judeţul Alba care apar pe „lista neagră” făcută publică de ANAF cu datorii înregistrate la bugetele de stat, oferă clarificări în ceea ce priveşte această situaţie. Holzindustrie Schweighofer şi Kronospan Romania SRL transmit că apar în mod eronat pe listă, că nu au datorii, ci beneficiază de dreptul de rambursare TVA din partea statului român.

Astfel, cele două companii confirmă faptul că au de primit sume considerabile de la stat, sub forma rambursării de TVA.

Vezi şi Holzindustrie, Kronospan şi Pehart Tec, pe LISTA NEAGRĂ a companiilor cu DATORII MARI la bugetul de stat, publicată de ANAF

Vă prezentăm integral comunicatele de presă transmise de cele două companii, în urma publicării detaliilor din lista ANAF.

Comunicatul Holzindustrie Schweighofer

holtzindustrie sebes “Conform prevederilor din art. 294 lit. a) și b) din Codul fiscal, companiile care fac exporturi sunt scutite de TVA. Holzindustrie Schweighofer se încadrează în această reglementare, pe baza căreia compania are dreptul la rambursare de TVA din partea statului român. Până în august 2015, Holzindustrie Schweighofer compensa taxele pe care le avea de plătit, precum şi contribuţiile la bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale, bugetul asigurărilor pentru șomaj şi, respectiv, CAS, cu TVA-ul pe care îl avea de recuperat de la stat.

Începând din septembrie 2015 şi până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a depus la ANAF 7 deconturi de TVA prin care se solicita rambursarea sumelor datorate de către stat. În ianuarie 2016 Holzindustrie Schweighofer a primit de la ANAF o notificare prin care se precizează că suma solicitată prin decontul TVA de la luna 12 poate fi rambursată doar în urma controlului TVA exercitat de către autoritatea fiscală, precum şi că, în conformitate cu Legea 207/2015, art. 77 alin (5), termenul de soluţionare a solicitării de rambursare este de 90 de zile.

În fiecare lună Holzindustrie Schweighofer a obţinut de la ANAF certificate de atestare fiscală. Conform ultimului certificat, obţinut în 7.04.2016, se precizează suma datorată, de către companie, respectiv  25.501.570 RON, precum şi suma 27.486.223 RON, reprezentând TVA-ul pe care statul român trebuie să îl ramburseze companiei. Conform articolului 157, alin (3) din Legea nr 207/2015, în situaţia în care sumele de plată sunt mai mici sau egale cu sumele de rambursat se consideră că nu există datorii ale contribuabilului către stat.

Prin urmare, în ceea ce priveşte Holzindustrie Schweighofer, situaţia prezentată în lista cu debitori ai ANAF nu reprezintă situaţia reală, deoarece nu ia în considerare şi sumele care reprezintă TVA-ul pe care statul urmează să îl ramburseze.

Termenul legal de soluţionare a solicitării de rambursare a TVA-ului de către stat, menţionat în notificarea ANAF – respectiv 90 de zile de la depunerea solicitării, este deja depăşit, în cazul deconturilor pentru lunile septembrie – decembrie 2015”.

Comunicatul Kronospan Romania SRL

kronospan Kronospan Romania S.R.L. nu înregistrează în prezent datorii restante şi nu a înregistrat niciodată datorii la bugetul general consolidat, compania respectând cu bună-credință îndatoririle fiscale care îi revin în calitate de operator economic care desfășoară activitate pe teritoriul României.

Kronospan Romania SRL beneficiază de prevederile legale privind decontul de TVA cu opțiune de rambursare, depunând în acest sens cererile de compensare aferente.

Kronospan Romania SRL nu a înregistrat datoriile menționate în Lista anterior datei de 04.05.2016, luând în considerare deconturile de TVA cu opțiune de rambursare, cererile de compensare depuse de Kronospan Romania SRL și admise de către autoritățile competente, urmate de operațiunile de compensare care au operat în temeiul prevederilor legale.

Din acest considerent, toate și oricare sume de plată înregistrate față de bugetele de stat s-au stins în virtutea legii, prin compensările cu sumele pe care Kronospan Romania SRL trebuia sa le recupereze de la autoritățile fiscale prin operațiunile de rambursare a cotei de TVA.

Facem de asemenea precizarea ca Kronospan Romania SRL nu a primit nici o notificare prealabila referitoare la orice restante fiscale din partea ANAF pentru ca Kronospan Romania SRL nu inregistreaza si nu a inregistrat nici o restanţă fiscală.

Din păcate, în urma publicării Listei, instituţiile de media au preluat şi difuzat această informaţie publicată eronat de autorităţile fiscale, prezentând compania Kronospan Romania SRL într-un context şi cu o conotaţie negativă, drept unul din cei mai mari datornici la bugetul general consolidat.

Compania Kronospan Romania SRL a solicitat în mod oficial ANAF rectificarea imediată a tuturor și oricăror înregistrări privind posibilele datorii ale companiei la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul de șomaj și bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax