Eveniment
Horațiu Potra se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia cu CEC. Banca i-a închis conturile în care avea jumătate de milion de euro
Horațiu Potra se judecă cu CEC Bank după ce entitatea bancară i-a închis toate conturile. După un proces la Sibiu, în care a pierdut, Horațiu Potra, șeful mercenarilor care i-au asigurat paza lui Călin Georgescu, a făcut apel.
În urma apelului, dosarul a ajuns la instanța superioară, Curtea de Apel Alba Iulia. O viitoare ședintă va avea loc la jumătatea lunii ianuarie a anului 2025.
În total, în conturile pe care CEC Bank i le-a blocat lui Potra se află cumulat 500.000 de euro. Banca a trimis către Potra, dar și către patru firme pe care acesta le administrează (GPH Legion Africa Role SRL, Ralflore SRL, AO Futuro SRL și PFA Horațiu Potra) înștințări prin care se anunța că cele 15 conturi vor fi închise.
CITEȘTE ȘI: Horațiu Potra se judecă la Curtea de Apel Alba cu IPJ Sibiu. Motivul: Este catalogat pericol public și nu își poate cumpăra o armă
Horațiu Potra a spus în timpul procesului de fond că nu a primit nici o notificare din partea CEC Bank. În linii mari, potrivit motivării instanței acesta spune că nu înțelege de ce i-au fost închise conturile.
Banca a motivat pe baza unor articole care fac parte din ”Politica internă de risc a băncii”, motivele care au stat la baza deciziei de închidere a conturilor.
Riscuri legale de fraudă, spălare a banilor sau de finanțare a terorismului
Un articol important din politica internă a băncii în relația cu clienții este cel redat mai jos și în notivarea instanței.
”Banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul Clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientele sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusa ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu Clientul, precum riscuri legale, de frauda, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operationale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizatia Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie.
În același sens, în cazul identificării unor riscuri semnificative privind desfășurarea relației de afaceri cu Clientul, Banca poate închide conturile fără a fi necesara notificarea prealabila, cu înștiințarea ulterioara imediata a clientului, fără a fi necesara respectarea vreunui termen sau îndeplinirea vreunei formalități prealabile și fără intervenția unei instanțe judecătorești”, au notat magistrații în motivarea instanței.
Decizie la Tribunalul Sibiu
La Tribunalul Sibiu, magistrații au decis să respingă cererea de redeschidere a conturilor lui Potra. Acesta a intentat acțiunea printr-o cerere de ordonanță prezidențială, prin care dacă magistrații ar fi admis-o banca ar deschis conturile până la o decizie a instanței de fond.
Mai exact Potra a deschis în paralel și o acțiune tot în civil, pe lângă cererea de ordonanță prezidențială.
Curtea de Apel Alba Iulia
La Curtea de Apel Alba Iulia, apelul lui Potra se va judeca în data de 14 ianuarie 2025.
Pe lângă acest dosar Potra mai are un apel la instanța superioară din Alba Iulia. Potra se judecă cu IPJ Sibiu după ce polițiștii au refuzat să îi elibereze o adeverință acestuia pentru achiziționarea unei arme neletale. Potra se judecă de mai bine de un an cu polițiștii din Sibiu. Prima dată acesta a dat în judecată instituția, la Tribunalul Sibiu, unde a pierdut procesul. Drept urmare acesta a făcut apel, la Curtea de Apel Alba Iulia.
sursă foto: Captura ecran, YouTube, video TVR1.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News