Connect with us
Advertisement

Actualitate

Hotărârea privind încetarea contractului de concesiune cu „Prego” SA nu a trecut de votul consilierilor din Ocna Mureş

Publicat

În şedinţa de joi, proiectul de hotărâre pin care se lua act de încetarea contractului de concesiune încheiat în 2002 cu „Prego” SA, aflată în insolvenţă, nu a trecut de votul consilierilor locali din Ocna Mureş. Au fost înregistrate nouă voturi „pentru” şi şapte abţineri, în condiţiile în care erau necesare două treimi dintre opţiunile aleşilor locali. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, având în vedere că în contract nu se specifică modalitatea de rezolvare a situaţiei în cazul în care nu se decide prin HCL privind expirarea contractului, iar societatea nu a depus vreo solicitare în acest sens, obiectivele administrate de firmă rămân în responsabilitatea lichidatorului, pentru moment.

Potrivit Contractului de concesiune nr. 12466/12.12.2002, încheiat între Consiliul Local Ocna Mureş şi „Prego” SA, societatea exploatează bunuri proprietate publică, mijloace fixe în valoare de 1.959.122.426 lei, în vederea desfăşurării obiectului de activitate: distribuţie apă potabilă, canalizare, gunoi menajer, cimitir. Firma avea în responsabilitate menţinerea în stare de funcţionare a bunurilor, reparaţii curente, capitale, modernizări, dotări pe o perioadă de 10 ani.

La articolul 2, se arată că acest contract poate fi prelungit cu cel mult jumătate din durata iniţială a acestuia, respectiv 5 ani.

De asemenea, „la încetarea contractului de concesiune prin ajungere la termen, concesionarul este obligat să restituie concedentului, în deplină proprietate bunurile de retur în mod gratuit şi libere de sarcini.”

Societatea comercială „Prego” SA, la care Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş este acţionar unic, a intrat în procedură de insolvenţă din 24.07.2012, prin hotărâre a Tribunalului Alba, cu lichidator „Lichidare Patrimoniu IPURL” Alba Iulia. AVAS, DGFP Alba, E.On Energie, Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice Alba şi Primăria Ocna Mureş s-au constituit drept creditori.

Primăria a solicitat înscrierea cu creanţe în valoare de 1.334.649 lei (impozite), însă administratorul judiciar, Societatea Profesională „Lichidare Patrimoniu IPURL” Alba Iulia a acceptat înscrierea sumei de 20.483 lei.

Problema încetării contractului de cesiune a fost ridicată şi la şedinţa de îndată a CL din 12.12.2012, când expira acest act. Atunci, s-a convenit formarea unei comisii formată din membri CL care să inventarieze bunurile date în concesiune, în vederea preluării acestora de către unitatea administrativ-teritorială Ocna Mureş.

Până la rezolvarea situaţiei, în şedinţa de joi, consilierii au aprobat hotărârea de majorare a taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, justificată, potrivit legislaţiei în vigoare, de faptul că firma amintită are arierate de 5 miliarde lei vechi la 31 decembrie 2012. Având în vedere că CL Ocna Mureş este unic acţionar, datoriile pot fi considerate ca intrând în competenţa forului local, astfel că nu se poate aplica OG1/2013, prin care taxele pot fi menţinute la nivelul celor de anul trecut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement