Eveniment
Iarna ne bate la ușă. Cum se prezintă pârtiile de schi din județul Alba și când începe sezonul
Iarna este mai frumoasă la munte, iar dacă ești și adeptul vreunui sport pe zăpadă cu siguranță abia aștepți deschiderea sezonului de schi. Pentru cei care deja și-au scos schiurile, sania, placa și echipamentul de la „naftalină” avem vești bune. Iarna s-a instalat serios în stațiunile montane din județul Alba și din apropiere, și cel mai probabil din luna decembrie se vor deschide toate pârtiile.
Ninge încă din luna octombrie în zonele montane din județul Alba, iar meteorologii anunță că zăpada va continua să cadă și în perioada care urmează. În aceste condiții trebuie doar să așteptăm ca stratul de zăpată să fie suficient pentru ca administratorii pârtiilor să dea startul unui nou sezon.
La Arena Platoș de la Păltiniș, deși în prezent nu există zăpadă pe pârtie, sezonul va începe la 1 decembrie. Pârtia este dotată cu tunri de zăpadă, astfel că nu va fi o problemă din acest punt de vedere, important este ca temperaturile să se mențină scăzute. Meteorologii anunță pentru perioada următoare minime nocturne de -2, -6, iar începând cu luna decembrie se anunță ninsori.
La Arena Platoș, traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Starea drumului: este asfaltat și practicabil
La Domeniul Schimabil Șureanu nu s-a anunțat încă data la care se va deschide sezonul, însă la cum se prezintă pârtiile în momentul de față, este posibil ca în 2 săptămâni să înceapă și aici sezonul. Camerele live au pornit deja și puteți vedea cum arată stațiunea în fiecare moment. VEZI AICI.
Ninsorile vor continua și în aceste zile la Șureanu, anunță meteorologii.
La Șureanu, accesul se face pe drumul Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, dar prezintă porțiuni cu zăpadă înghețată. Se recomandă prudență, în special la coborâre.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): Pentru o călătorie cât mai sigură, se recomandă lanțuri, de la lacul Oașa, inclusiv pentru mașini dotate 4×4.
Pârtia Vârtop din Arieșeni este în totalitate acoperită de zăpadă după cum se observă pe carmele live. AICI.
Va continua să ningă marți și la sfârșitul acestei săptămâni, deci dechiderea sezonului de schi bate la ușă.
La Arieșeni, accesul se face pe drumul Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Cum să te pregătești pentru o zi pe pârtie:
Cine alege să se bucure de iarnă și să părăsească confortul și căldura patului călduț, trebuie să știe câteva lucruri care i-ar putea ajuta.
În primul rând atunci când decizi să-ți petreci ziua pe pârtie, echipamentul de schi este foarte important. Nu își dorește nimeni să stea zgribulit în timp ce ceilalți se bucură de zăpadă.
Bocancii, pantalonii, geaca, căciula și mănușile sunt patru lucruri indispensabile atunci cât pleci la munte.
(P) Mănuși. căciuli, fulare, de la peste 100 de branduri, pe FashionSport.ro. Peste 40000 de articole sport pentru schi, fotbal, alergare, fitness sau drumetii.
După ce ai rezolvat partea „vestimentară” trebuie să te asiguri că ai un echipament de schi sau snowboard corespunzător pentru măsurile și experiența ta.
Regula de baza este să alegi un ski cu o lungime cuprinsă între bărbie și frunte.
Un ski scurt apropiat de barbie este dedicat schiorilor începători și medii, care sunt bine proporționați adică greutatea să fie în raport cu lungimea. Dacă ești mai puțin pasionat de viteza și îți place să faci slalom, să iei viraje scurte, tot un ski scurt, cu forma predominant rocker ți se potrivește.
Skiul lung care depășește lungimea schiorului, sau este undeva în zona frunții, se potrivește celor care au un stil agresiv și preferă viteza dar și celor care au greutatea corporală un pic mai mare.
Nici alegerea snowboardului nu este mai complicată. Și aici trebuie să ții cont de câteva reguli. Tipul de pârție, înălțime, experiență.
Dacă ești începător, recomandarea ski-si-snowboard.ro este să nu alegi o placă pentru tot restul vieții. Oricât de entuziasmat ești, nu arunca banii pe o placă scumpă, pentru că se va zgâria și se va lovi foarte ușor. Cu siguranță va avea urme serioase la sfârșitul primului sezon, fie din cauză că ratezi virajele și ieși în decor (pietre, lemne, etc), fie că nu o să ai răbdare să cadă destulă zăpadă și vei exersa în zone nepotrivite.
Alegeți o placă cu lungimea egala cu 90% din înălțimea voastră, sau o placă care să vă ajungă între bărbie și nas. Pentru începători placa nu trebuie să depășească nivelul nasului.
Dacă nu aveți deja un echipament, cel mai sigur este să întrebați ce vi se potrivește, la centrele de închiriere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News