Connect with us
Advertisement

Eveniment

Iazurile de decantare şi haldele de steril din Muntii Apuseni sunt izolate şi închise

Publicat

foto:panoramio.com

Programul de închidere a iazurilor de decantare şi al haldelor de steril începe să se vadă concret în teritoriu. De cum urcăm în Apuseni, putem observa prima dată la intrare în Zlatna o mică schimbare de culoare. În locul unde până anul trecut trona măreţ un deal de steril care polua împrejurimile cu praf toxic, conferind zonei acel aspect de pământ otrăvit şi sterp, astăzi putem vedea cum iarba a ieşit timid din stratul de sol fertil care acoperă sterilul, promiţând că în câţiva ani zona va fi de nerecunoscut şi plină de viaţă.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, demersul pentru închiderea iazurilor de decantare a început în forţă anul trecut, iar ecologizarea haldelor de steril constituie etapa a II-a de închidere a obiectivelor miniere, o parte din lucrări fiind finalizate în 2010, iar o altă parte sunt în curs de lucru sau în stadiu de finalizare.

La Zlatna, spre exemplu, au fost finalizate lucrările de închidere la iazurile 1 şi 2, recepţia lucrărilor făcându-se în  2010, iar iazul numărul trei este în proces de finalizare. Totodată, haldele de steril au fost acoperite cu o folie împotriva infiltraţiilor apei, peste care s-a pus sol fertil cu sămânţă de iarbă.

La Roşia Montana, iazul Gura Roşie este în proces de închidere. La iazul Valea Săliştei a fost încheiat contractul de execuţie a lucrărilor, iar în toamnă va fi demarat procesul de închidere.

Iazurile Brăzeşti, Cuţii şi Sartaş rezultate în urma exploatării miniere la Baia de Arieş, au fost închise. Pentru iazurile închise urmează să înceapă acţiunile de monitorizare post-închidere.

În acest an au fost alocate prin program naţional 10.164.557 lei pentru iazurile aflate în curs de închidere.

Demersuri de izolare a reziduurilor produse de SC Cuprumin Abrud

Funcţionarea iazurilor de decantare Valea Şesei şi Valea Ştefancei, rezultate în urma exploatării miniere de SC Cuprumin Abrud, este reglementată prin autorizaţie integrată de mediu, cu plan de acţiuni de ecologizare. Aşadar, până la finele acestui an, societatea este obligată să aplice mai multe măsuri de protecţie a mediului.

Pentru neutralizarea apelor acide în amonte de iazul Valea Şesei a fost închiriată şi montată o staţie pilot de neutralizare, care a intrat în funcţiune la sfârşitul anului 2010. Pe baza rezultatelor experimentale obţinute va fi aleasă soluţia optimă pentru condiţiile concrete de la Roşia Poieni, urmând ca pe parcursul anului 2011 să fie realizată atât proiectarea şi realizarea propriu-zisa staţiei de neutralizare.

Referitor la măsura privind haldele de steril din amonte de iazul Valea Şesei – Cuibarul, Geamăna şi  halda Obârşia Muntări – în  anul 2010 a fost comandat un studiu privind stabilitatea haldelor de steril în amonte de iazul Valea Şesei, în cadrul căruia într-o primă etapă a fost elaborat studiul geotehnic şi evaluarea stabilităţii, urmând sa fie elaborat si studiul privind soluţiile tehnice de stabilizare şi ecologizare, pe baza căruia să fie identificate sursele de finanţare necesare şi să demareze lucrările.

În cadrul marelui proiect de protejare a mediului mai trebuie realizat un sistem de măsurare şi contorizare a debitelor de apă descărcate din iazul Valea Şesei pe canalul de evacuare, însă până în prezent nu au fost alocate fonduri.

Pentru funcţionarea în siguranţă a iazurilor de decantare Valea Ştefancei 1 şi Valea Ştefancei 2, în 2010 au fost finalizate lucrările de remediere a canalului deversor lateral şi  ale canalului deversor.

Reamintim că începând cu anul 2010, statul a acordat o atenţie specială şi a alocat fonduri pentru închiderea iazurilor de decantare şi haldelor de steril rezultate în urma activităţii miniere, după ce, în 2008 şi 2009, aceste probleme ecologice au fost total neglijate. Ignoranţa autorităţilor responsabile cu protecţia mediului a dus judeţul Alba, în 2009, la un pas de un dezastru ecologic din cauza apelor acide.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Englezii au instalat o staţie pilot de extragere a cuprului din iazul de decantare Valea Săliştei | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement