Aiud
Ilie Carabulea rămâne după gratii. Judecătoria Aiud i-a respins cererea de liberare condiționată
Cererea de liberare condiționată depusă de Ilie Carabulea a fost respinsă marți de către Judecătoria Aiud. Omul de afaceri este condamnat în iunie la cinci ani de închisoare în dosarul ASF-Carpatica, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanți ai instanței.
Ilie Carabulea nu este la prima cerere de eliberare. După ce Judecătoria Aiud i-a admis respectiva cerere, Tribunalul Alba a desființat, în 25 septembrie, sentința atacată de procurori și a respins propunerea Comisiei de liberări condiționate din cadrul Penitenciarului Aiud privind liberarea condiționată. Totodată, Tribunalul Alba a decis atunci că o nouă propunere de liberare condiționată va putea fi făcută doar în primăvara anului viitor, după data de 25 martie.
VEZI: Tribunalul Alba a respins eliberarea condiţionată din închisoare a lui Ilie Carabulea. Mai poate face altă cerere, după şase luni
„Respinge ca inadmisibilă cererea de liberare condiționată a deținutului Carabulea Ilie, aflat în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei de cinci ani închisoare’, se arată în decizia Judecătoriei Aiud pronunțată marți.
eamintim că, în iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, în Dosarul ASF-Carpatica.
Potrivit procurorilor, la sfârşitul anului, conducerea Carpatica Asig a modificat raportările financiare, având în vedere că rezerva necesară pentru acoperirea daunelor era cu peste 23,6 milioane de euro mai mică decât în realitate, iar firma nu a pus deoparte nici cele aproape trei milioane de euro pentru acoperirea pierderilor, aşa cum cerea legea.
Falsurile s-ar fi făcut pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig. Procurorii spun că totul s-ar fi făcut la iniţiativa lui Ilie Carabulea.
În acest dosar, fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a fost acuzat că a favorizat compania de asigurări fondată de Ilie Carabulea, Carpatica Asig.
Carabulea a solicitat liberarea condiţionată pe motive de sănătate (a precizat că are nevoie de operaţie de hernie de disc) şi că a executat 613 zile de detenţie, condiţia minimă prevăzută de lege. Judecătoria Aiud i-a aprobat solicitarea, în 22 august, iar acum Tribunalul Alba a admis contestaţia DNA şi a respins totodată propunerea Comisiei de liberări condiţionate.
Conţinutul minutei hotărârii pronunţate în acest caz:
“În baza art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cpp admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale nr. 837/2017, pronunţate de Judecătoria Aiud, în dosar nr. 2952/175/2017; Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, soluţionând cauza: În baza art. 587 Cpp rap. la art. 60 alin. 2 Cp din 1969, respinge propunerea Comisiei de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Aiud, privind liberarea condiţionată a condamnatului C.I., …, deţinut în Penitenciarul Aiud. În baza art. 587 alin. 2 Cpp stabileşte că o nouă propunere sau cerere pentru liberare condiţionată se va putea face după data de 25.03.2018. În baza art. 275 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 25 sept. 2017.”
Procurorii au considerat că omul de afaceri nu îndeplineşte toate condiţiile pentru eliberare din Penitenciar şi că va trebui să dea dovezi de îndreptare şi disciplină.
Mai are o ocazie să ceară eliberarea condiţionată, după data de 25 martie 2018.
Reamintim că Ilie Carabulea a mai stat o jumătate de an în închisoare, în 2012, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Atunci a fost eliberat condiţionat, înainte de expirarea duratei pedepsei de un an şi 6 luni de închisoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News