Connect with us
Advertisement

Eveniment

În Alba va fi construită prima microhidrocentrală de pe râul Mureş. A primit avizul APM și va fi amenajată în zona comunei Noșlac

pompieri

Publicat

raul mures, pompieriÎn zona comunelor Noșlac și Lunca Mureșului, aproape de orașul Ocna Mureş urmează să fie construită prima microhidrocentrală din județul Alba, de pe râul Mureș. Amenajarea hidroenergetică va cuprinde o unitate de producere a energiei electrice, clasificată ca microhidrocentrală (MHC) cu rol de valorificare a debitelor râului Mureş, într-o treaptă de joasă cădere.
Investiţia va fi realizată de firma A.G. Hidro Energy SRL Târgovişte și a primit avizul APM Alba.
În Alba se va construi prima microhidrocentrală de pe râul Mureş. Potrivit documentului afişat pe site-ul APM Alba microhidrocentrala va funcţiona cu 8 turbine tip şurub arhimedic şi va fi amplasata în albia râului Mureş, pe un prag natural existent.

Construcția va cuprinde următoarele componente:

– prag din beton hidrotehnic armat turnat peste pragul natural existent cu o grosime de cca 70 cm, pentru reducerea vitezei apei în secţiunea de curgere care afectează atât patul albiei cât şi malurile. Prin consolidarea celui existent, zona este ferită de eroziunea rapidă a solului.
– baraj gonflabil: acesta ridică nivelul apei cu cel mult 1,65 m. În momentul apariţiei unei viituri, acesta se va coborî automat pentru a nu afecta secţiunea de curgere în niciun fel. Barajul gonflabil este realizat din materiale uşoare, demontabile.
– șurub tip Arhimede: reprezintă partea mobilă a instalaţiei MHC unde tranzitarea apei imprimă o anumită rotaţie şi viteză turbinei tip şurub arhimedic.
– generatoarele: energia mecanică a turbinei se transmite generatorului producând energie electrică; de asemenea, acest echipament este prevăzut pentru demontare rapidă, în scopul înlocuirii sau reparaţiilor în caz de defect.
– priză de apă: priza se va executa peste pragul natural existent. Datorită barajului gonflabil, nivelul apei este supraînălţat cu 1,65 m şi asigură o cădere brută de 3,74 m, necesară funcţionarii celor 8 turbine.
sursa: adevarul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. un anonim

    marți, 09.06.2015 at 22:22

    Bravos,
    am trait sa o vad si pe asta,macar va creste nivelul apei si va astupa gaurile produse haotic din exploatarea de pietris fara o autorizatie,si dupa bunul plac al primarilor si acolitilor acestora,cum se intampla intre Lunca Muresului si Gura Ariesului,poate cu aceasta ocazie cineva o sa vada ce „frumos arata malurile raului Mures,unde odinioara era loc de scaldat/camping/relaxare dupa o saptamana obositoare”
    Ramane de vazut si asta ca toate celelalte promisiuni din aceasta zona incepand cu Ocna Mures…..doar promisiuni desarte…

  2. gicu

    miercuri, 10.06.2015 at 09:00

    Se va construii….. singura se va construii? din banii cui? prin grija cui? ce stire e asta?

  3. Dora

    miercuri, 10.06.2015 at 11:02

    Si locuitorii judetului au de gand sa stea cu mainile-n san si sa se uite cum ciuma MHC-urilor, asa cum o numeste Dan Pavaloiu, coboara din munti si distruge si Muresul?! Interlopii care vaneaza certificate „verzi” vor sa macelareasca toate cursurile de apa, din creierii muntilor pana in campie. Si noi toti le cotizam bir cu fiecare factura de energie electrica, in loc sa iesim in strada si sa cerem abrogarea unui articol neconstitutional din legea 220/2008.

  4. gabi

    miercuri, 10.06.2015 at 18:11

    in legea ta nu trebuie sa se mai construiesca nimic in romania,eolienele omoara pasari,microhidrocentralele vor omora pestii,zacamintele naturale trebie sa ramana avolo unde sunt,stau si ma intreb oare tu si cei ca tine de ce nu ati ramas dracului acolo de unde ati iesit.

  5. un anonim

    joi, 11.06.2015 at 09:01

    gabi
    se pare ca nu ai habar ce inseamna constructia unei microcentrale „verzi” si ce impact poate avea asupra mediului,oare nu se pot gasi si alte metode(eoliene,panouri solare,etc)
    hai sa nimicim si mai mult aceasta tara,asta este o afacere si o sursa de imbogatire rapida bietul om de rand tot asa plateste produsul finit,singurul avantaj il au firmele care construiesc aceste microhidrocentrale „verzi”in schimb tu ca simplu cetatean al acestei tari tot asa platesti ,ba chiar mai mult scoti bani din buzunar pentru acele certificate verzi,asa ca stai in banca ta daca habar nu ai,doar daca nu ai si tu ceva de castigat de acolo.
    uite aici stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/duminica-18-00-romania-te-iubesc-goana-dupa-profituri-uriase-distruge-ecosistemul.html
    asa vrei sa avem energie verde??????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement