Connect with us
Advertisement

Eveniment

În cât timp trebuie construite secțiile de oncologie, radioterapie și cardiologie, la Spitalul din Alba Iulia. Ce spune managerul

Publicat

Recent, în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, a fost predat amplasamentul pentru ridicarea unei clădiri, de la zero. În interoriul clădirii vor funcționa trei noi secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională. Vorbim despre o investiție de 55 de milioane de euro care trebuie să fie gata într-un an și jumătate. 

O investiție majoră care se va ridica prin fonduri PNRR, dar care trebuie să fie gata într-un an și jumătate. Mai exact investiția trebuie să fie gata la 30 iunie 2026.

Valoarea totală a proiectului este de 277.024.344 de lei (din care 263.173.127 de lei finanțare europeană și 13.851.217 de lei cofinanțare din partea Consiliului Județean Alba).

YouTube video

Valoarea contractului de proiectare și execuție (semnat în 12 ianuarie) pentru construcția noului corp de spital, atribuit în urma licitației derulate pe SEAP, a fost de 119.870.250 de lei.

Firma care va ridica construcția este SC Concelex SRL. Diana Mârza, managerul spitalului din Alba Iulia spune că este încrezătoare că termenul poate fi atins.

Mai exact, întrebată de reporterii alba24.ro dacă termenul poate fi atins aceasta a spus că:

”Sperăm că se poate termina această lucrare până atunci, dacă nu vor exista probabil câteva luni de prelungire. Firma care a câștigat este o firmă serioasă care a mai construit spitale și ne bazăm pe ei, pe expertiza lor”, a declarat Diana Mârza.

Construcție de cinci etaje cu heliport

Investiția vizează construcția unui nou corp de spital, pentru spitalizare continuă, cu o capacitate de 90 de paturi.

Infrastructura medicală va fi desfășurată începând cu zona de subsol. Aici va fi înființat un departament de radioterapie dotat cu aparate specifice, vestiare, spații tehnice și un adăpost de protecție civilă. La parter, vor fi amenajate birouri de internare și internare de zi, precum și ambulatoriul.

Secții complet echipate

Etajele superioare vor fi destinate secțiilor de specialitate, astfel încât etajul 1 va găzdui compartimentul de hematologie cu 10 paturi și zona de chimioterapie (pentru spitalizarea de zi), etajul 2 va fi dedicat secției de radioterapie cu 25 de paturi, etajul 3 va găzdui secția de oncologie medicală cu 30 de paturi, iar etajul 4 va avea o secție de îngrijiri paliative cu 25 de paturi.

Etajul 5 va fi destinat cardiologiei intervenționale, iar în partea superioară a construcției va fi amenajat un heliport pentru transferul rapid al pacienților în situații de urgență.

Pe lângă acestea, proiectul prevede și construirea unui ambulatoriu cu 4 cabinete de consultații și 4 săli de tratament, precum și o registratură și spații aferente. Secția de cardiologie intervențională va fi dotată cu un angiograf și echipamente adiacente pentru funcționare. Pentru tratamentele de radioterapie, vor fi disponibile două acceleratoare liniare și un simulator C.T.

Acest proiect va aduce beneficii semnificative pacienților din Alba, asigurându-le accesul la servicii medicale de calitate și tratamente specializate.

De asemenea, va contribui la creșterea capacității de diagnostic și tratament a afecțiunilor oncologice și cardiovasculare, având un impact pozitiv asupra sănătății populației.

Care este suprafața ce va fi construită

Clădirea va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Suprafața desfășurată a noii construcții se va întinde pe 8.076 metri pătrați și va fi legată printr-un tunel de celelalte corpuri ale unității medicale.

Construcția va beneficia de surse regenerabile: panouri fotovoltaice, panouri solare, CTA cu recuperatoare de căldură, baterii de încălzire și răcire, BMS pentru eficientizarea consumurilor din clădire (HVAC, iluminat și curenți slabi).

Ce servicii medicale vor fi oferite în noua construcție

Radioterapia este o metodă esențială în tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Ea utilizează radiații pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a încetini creșterea acestora. Analiza datelor privind bolnavii cu patologie oncologică în evidența Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a relevat necesitatea de dezvoltare a serviciilor medicale în specialitatea oncologie, hematologie, precum și nevoia de dezvoltare a serviciului de radioterapie în cadrul unității medicale.

Cardiologia intervențională se referă la proceduri minim invazive care sunt utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare, precum intervenția de angioplastie coronariană cu sau fără implantarea de stenturi și arteriografia periferică.

Această secție le permite medicilor să diagnosticheze și să trateze rapid și eficient pacienții cu urgențe cardiace cum ar fi infarctul miocardic acut, unde timpul de intervenție constituie un factor important în evoluția favorabilă a acestuia.

Înființarea secției de cardiologie intervențională ar permite rezolvarea mai multor patologii în cadrul spitalului (precum patologia coronariană acută/cronică, patologia arterială periferică, tulburări de conducere intracardiacă), astfel încât numărul pacienților care trebuie transferați în alte centre să scadă semnificativ.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement