Connect with us
Advertisement

Administrație

În câte localități din Alba este risc de alunecări de teren. Zonele cu probleme recente de pe teritoriul județului

Publicat

Consiliul Județean Alba pregătește actualizarea hărților cu zone de risc natural pentru alunecări de teren și cutremure. Demersurile sunt necesare, potrivit legislației în vigoare.

Este vizată perioada 2024-2026. În acest sens, va cere finanțare de la stat, în valoare de 780.000 de lei. De la bugetul județean se va suporta suma de 1.560.000 lei.

În zonele cu risc natural se instituie măsuri specifice privind prevenire și protecție. De asemenea, sunt impuse reguli pentru realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor. Acestea se cuprind în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului.

Localitățile din Alba cu risc de alunecări de teren

În ceea ce privește riscul de alunecări de teren, acesta a fost descoperit cu grad ridicat în 14 zone, respectiv:

  • Berghin, Cenade, Cergău, Ciugud, Daia Română, Doştat, Fărău, Hopârta, Lopadea Nouă, Noşlac, Ohaba, Roşia Montană, Şpring şi Unirea

Risc mediu și mediu ridicat de alunecări de teren este în 36 de localități:

  • Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Cugir, Zlatna, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium,
  • Ceru-Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Gârbova, Gârda de Sus, Horea, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Miraslău, Mogoş, Ocoliş, Ponor, Poşaga
  • Râmeţ, Rimetea, Roşia de Secaş, Sălciua, Săsciori, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Şugag şi Vidra

În alte 24 de localități, riscul de alunecări de teren este de grad scăzut sau scăzut mediu

  • Alba Iulia, Aiud , Blaj, Ocna Mureş, Sebeş, Teiuş
  • Blandiana, Câlnic, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Jidvei, Lunca Mureşului, Mihalţ
  • Pianu, Rădeşti, Săliştea, Sâncel, Sântimbru, Şibot, Şona, Valea Lungă şi Vinţu de Jos

Acestora li se adaugă comunele Cut şi Vadu Moţilor, ce sunt indicate în evidenţele ISU ca fiind afectate de alunecări de teren în anul 2006.

Pe listă va fi cuprinsă și comuna Bucerdea Grânoasă (înființată prin Legea nr.109/2006 prin reorganizarea comunei Crăciunelu de Jos).

Zone în care au fost alunecări de teren în Alba

Datele privind zonele cu risc de alunecări de teren au fost actualizate periodic. Acestea sunt menționate și în studiul de Actualizare a în format GIS a Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Alba din 2023.

Alunecările de teren sunt fenomene ce afectează în special versanții dealurilor și munților, unde există frecvent straturi de roci cu plasticitate ridicată, potrivit sursei citate. Precipitațiile abundente, pantele mai mari de 10 grade, defrișările sau practicarea unei agriculturi neadecvate precum și alte activități pot conduce la alunecări de teren.

Sunt date ca exemple alunecări de teren din perioada 2012-2021 la:

  • Pețelca (Teiuș) în martie-aprilie 2018; afectată clădirea bisericii ortodoxe din sat
  • Borlești (Câmpeni) – martie 2018 – afectat (blocat) drumul comunal DC 96 / Lupșa (martie-aprilie 2018) – DN 75 a cedat pe o suptrafață de 10 metri
  • Meteș – martie 2018 – drumul comunal Poiana Ampoiului – Răcătău, avariat grav (fenomen agravat de prezența unor izvoare de suprafață); drumul comunal Meteș – Isca a cedat pe o porțiune de 13 m
  • Certege (Câmpeni) – iulie 2018 – DC 96, blocat de aluviuni prin colmatarea parțială a pârâului Valea Caselor.
  • Săliștea – iulie 2018 – drumuri și terenuri afectate în urma precipitațiilor abundente (Tărtăria)
  • Vinerea (Cugir) – martie 2021 – strada Deal, surpată pe 100 m; după precipitații și infiltrații de apă în terasament
  • Lunca și Lodroman (comuna Valea Lungă) – martie 2021; afectat drumul comunal DC 33 pe o lungime de 150 m (satul Lunca) și strada „Pe Vale” pe o lungime de 45 m (satul Lodroman).
  • Biia (Șona) – martie 2021 – deplasare a terenului perpendicular pe albia râului
  • Lunca Mureșului – 2020-2021 – afectat DJ 107F (300 mp).

Fenomene de alunecări de teren au fost în ultimii ani și pe autostrada A10 Alba Iulia – Turda (vezi și AICI), pe drumuri din Apuseni sau la Cugir.

În iulie 2023, în zona Câmpeni au fost afectate mai multe drumuri de acces spre satele aparţinătoare.

Zone cu risc de cutremur în Alba

În județul Alba sunt trei unităţi administrativ-teritoriale supuse riscului de cutremur, potrivit documentației CJ Alba.

Acestea sunt municipiul Blaj şi oraşele Ocna Mureş şi Teiuş.

Sunt încadrate la activitate seismică de minimum VII (exprimată în grade MSK).

Populația expusă acestui risc în 2021 era de 41.606 locuitori. Pe teritoriul județului Alba nu au fost înregistrate activităţi seismice care să afecteze construcțiile (PAAR Alba, 2016)

Riscurile generate de cutremure, pe teritoriul județului pot fi cauzate, în principal de:

  • focarele seismice
  • terenul construit sau amenajat
  • vulnerabilitatea construcțiilor, instalațiilor şi amenajărilor, rezultată prin evaluarea rezistenței mecanice şi stabilității structurilor şi infrastructurilor, în funcţie de reglementările antiseismice aplicabile în perioada de executare (PAAR Alba, 2016)

Context

Planul de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a V-a Zone de risc natural a fost aprobat prin Legea nr.575/2001. Metodologia privind finanţarea de la bugetul de stat a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.932/2007.

Însă până la acest moment (luna mai 2024) nu au fost contractate servicii pentru elaborarea hărţilor în judeţul Alba, potrivit CJ.

După adoptarea HG nr.6/2024 privind modificarea anexei la HG nr. 932/2007, Consiliul Judeţean Alba a elaborat cererea de finanţare a serviciilor pentru elaborarea şi/sau actualizarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren.

Ce sunt zonele de risc natural

Zonele de risc natural sunt arealele delimitate geografic, în interiorul cărora există un potenţial de producere a unor fenomene naturale distructive, care pot afecta populaţia, activităţile umane, mediul natural şi cel construit şi pot produce pagube şi victime umane.

Delimitarea geografică a zonelor de risc natural se bazează pe studii şi cercetări specific elaborate de instituţii specializate, materializate prin hărţi de risc natural avizate de organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale, competente potrivit legii.

În zonele de risc natural, delimitate geografic şi declarate astfel conform legii, se instituie măsuri specifice privind prevenirea şi atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor, care se cuprind în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului. Constituie totodată şi baza întocmirii planurilor de protecţie şi intervenţie împotriva dezastrelor.

Consiliile judeţene vor identifica în detaliu, vor delimita geografic și vor declara zonele de risc natural de pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale. Vor constitui bănci de date informatizate privind aceste zone.

Finanţarea studiilor şi cercetărilor necesare elaborării hărţilor de risc natural (cutremure de pământ, alunecări de teren) și constituirea băncilor de date aferente, precum şi a lucrărilor de prevenire şi atenuare a riscurilor naturale, se face de la bugetul de stat, din bugetele locale, precum şi din alte surse legal constituite.

Autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul judeţelor au obligaţia să prevadă în bugetele proprii fonduri necesare finanţării elaborării hărţilor de risc natural.

Alte riscuri naturale în județul Alba

Mai multe zone din județul Alba au fost afectate în ultimii 10 ani, de inundații puternice, dar și de efecte ale furtunilor (construcții afectate de vijelii; în unele cazuri, au izbucnit și incendii, din cauza fulgerelor).

Alte tipuri de risc natural identificate prin studii anterioare sunt seceta, căderile masive de zăpadă și viscole, înghețul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement