Connect with us
Publicitate

AIUD

PROBLEME pe Autostrada A10, între Aiud și Turda. După doar șase luni de la inaugurare, pământul a luat-o la vale

alunecare taluz a10

Publicat

La doar șase luni de la inaugurare, o porțiune din Autostrada A10, între Aiud și Turda, riscă să fie înghițită de pământ. Din cauza topirii rapide a zăpezilor, un versant din apropierea șoselei de mare viteză a fost îmbibat cu apă iar pământul a luat-o la vale.

Utilajele și muncitorii au reapărut la începutul acestui an pe tronsonul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Decea și Turda, unde se încearcă stabilizarea taluzului după ce un versant îmbibat cu apă din topirea rapidă a zăpezilor a început să o ia la vale.

Cei aproape 29 de kilometri de autostradă, respectiv Loturile 3 și 4, între Aiud și Turda, au fost inaugurați, cu întârziere, la sfârșitul lunii iulie 2018.

Vezi și UPDATE FOTO-VIDEO: S-A DESCHIS circulația între Aiud și Turda pe 29 kilometri din Autostrada A10 ( Sebeș- Turda)

Pe Lotul 4, între Decea și Turda au mai fost semnalate probleme asemănătoare în luna septembrie 2017, când „a apărut o alunecare urâtă care a angrenat nu doar taluzul unui debleu, ci și aliniamentul autostrăzii”. De această dată a dat semne de alunecare un taluz aflat la doar câțiva kilometri de locul unde au fost probleme și în trecut.

Citește și FOTO-VIDEO AUTOSTRADA Sebeş-Turda: Constructorul lotului IV Decea-Turda îşi asumă finalizarea lucrărilor în acest an. Cum arată alunecarea de teren

Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) spun că problema nu este gravă, dar dacă nu s-ar fi intervenit acum exista riscul ca o parte din versantul respectiv să se scurgă spre șosea.

„Nu ține de o pierdere a stabilității, ține doar de o alunecare de taluz. E vorba de modul în care a fost executat taluzul, care combinat cu zăpezile din ultima perioadă și cu umiditatea a dus la această curgere de taluz. E o curgere de suprafață, nu este vorba de o alunecare de adâncime”, a explicat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Lotul 3 al autostrăzii Sebeș – Turda, km 41+250 – km 53+700, între localitățile Aiud – Mirăslău are o lungime de 12,45 km și a fost construit de Antreprenorul Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA. Valoarea contractului aferentă lotului 3 este de 420.511.921,44 lei fără TVA.

Lotul 4 al autostrăzii Sebeș – Turda, km 53+700 –  km 70+000, între localitățile Mirăslău – Turda are o lungime de 16,30 km și a fost construit de Antreprenorul Asocierea S.C. PORR Construct S.R.L. – PORR Bau GmbH. Valoarea contractului pentru lotul 4 este de 470.004.894,83 lei fără TVA.

sursa, foto: antena3.ro, dejeanul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ghib Andrei

    joi, 14.02.2019 at 10:23

    In 2-3 ani, tronsonul Decea-Turda va fi muzeu. In zona sunt domuri gazeifere afectare de alunecari vechi de teren. Solutia este construirea tronsonului Decea-Gura Ariesului si conectarea cu Autostrada Transilvania.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate