Connect with us
Publicitate

Actualitate

În jur de 15.000 de deținuți printre care tâlhari, pedofili și violatori ar putea beneficia de grațierea PSD-ALDE

Penitenciarul Aiud

Publicat

Odată cu adoptarea ordonanței de urgență pentru amnistie și grațiere, ar putea să iasă din penitenciare nu mai puțin de 15.000 de deținuți printre care care tâlhari, pedofili și violatori.

Cel puţin aşa susţin specialiştii în Drept care au făcut aceste calcule în baza singurei informaţii care „a scăpat” pe surse până acum din PSD şi anume că de graţiere vor beneficia cei care au fost condamnaţi pentru infracţiuni care se pedepsesc cu până la 10 ani de închisoare.

„Instituţia graţierii vizează persoanele închise, iar amnistia presupune ştergerea infracţiunilor săvârşite, deci vorbim despre un număr extrem de mare de persoane afectate. Există vreun studiu de impact? Ştim în realitate câte persoane sunt vizate? Sunt zeci de mii de persoane care au cazier, ce facem, punem lacăt pe instanţe şi plecăm acasă?

Dacă vor fi vizate infracţiunile cu pedepse de până la zece ani, aşa cum se zvoneşte, să nu uităm că aici intră şi tâlhăria sau violul. Spre exemplu, în cazul de viol de la Vaslui, peste 10 ani a luat doar liderul grupului, restul au luat mai puţin. Îi lăsăm în libertate pe aceştia?”, a declarat magistratul.

Mai mult, susţine acesta, avem de-a face cu o politică iraţională ce pune în pericol chiar siguranţa cetăţenilor. „Statul român nu are o politică de reintegrare, gradul de recidivă fiind de peste 60%, iar acum vrem să punem în libertate condamnaţi fără nicio condiţie (să fie acoperită paguba, să nu mai recidiveze), dar şi fără a oferi oportunităţi acestor oameni (un loc de muncă)?

Ce va face o persoană pusă în libertate acum, în mijlocul iernii, fără un loc de muncă, fără sprijinul familiei?”, arată Danileţ.

Numărul deţinuţilor nu justifică o graţiere Potrivit Asociaţiei Naţionale a Penitenciarelor, aproximativ 15.000 de persoane, dintr-un total de 21.000 execută în prezent condamnări de până la 10 ani de închisoare.

Adică peste 70%. „În condiţiile în care ordonanţa va privi deţinuţii cu pedepse sub 10 ani, însă va exclude atât persoanele recidiviste, dar şi infracţiunile violente, vorbim de aproximativ circa 400 de deţinuţi beneficiari ai graţierii. Dacă ordonanţa va include şi faptele de corupţie, un element nou faţă de precedentele graţieri, atunci mai vorbim de încă o sută de persoane”, susţine Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

În opinia acestuia autorităţile nu ar trebui să repete eroarea de la promulgarea recursului compensatoriu, atunci când zeci de infractori violenţi au fost lăsaţi în libertate. „Sper să dea dovadă de mai multă competenţă”, a completat acesta.

Lipsesc argumentele pentru o astfel de ordonanţă Specialiştii au subliniat faptul că nu există nici argumente solide pentru o graţiere şi amnistie. În ceea ce priveşte numărul deţinuţilor, acesta este printre cele mai scăzute din ultimii ani.

„Avem în jur de 21 de mii de deţinuţi, un număr extrem de scăzut. În 2006, erau 38 de mii şi nu am dat graţiere. Ştiu că este Centenar, dar putem face o bibliotecă, sau o catedrală dacă nu ne place să citim. Hai să nu fie despre hoţi”, a subliniat Sorin Dumitraşcu.

Costurile unei astfel de legi în contextul în care lipsesc studiile de impact ale unei asemenea legi, în forma vehiculată, economiştii susţin că, după o analiză cost-beneficiu, un astfel de act normativ nu va întări coeziunea socială ci doar va slăbi încrederea în statul de drept.

„Beneficiile unei astfel de legi sunt foarte dubioase, în caz că ele există. Dacă, aşa cum susţin cei ce propun această măsură, vorbim de reparaţia unor măsuri judiciare incorecte, atunci vorbim de beneficii nesemnificative, din moment ce măsura nu e dorită de societate.

În aceste condiţii o eventuală amnistie va slăbi statul de drept, şi anume principiul fundamental că suntem cu toţii egali în faţa legii”, a declarat economistul Bogdan Glăvan.

Condamnaţii în funcţie de infracţiuni Potrivit datelor furnizate de ANP, în privinţa infracţiunilor, situaţia este următoarea:

– 5.064 persoane ispăşesc pedepse pentru crime. Cei mai mulţi deţinuţi au pedepse de peste 10 ani de închisoare.

– 3.825 persoane ispăşesc condamnări pentru furt. Cei mai mulţi deţinuţi au pedepse până în 5 ani de închisoare.

– 2.770 persoane ispăşesc condamnări pentru tâlhărie şi au primit pedepse până în 10 ani de închisoare.

– 1.969 persoane ispăşesc condamnări pentru infracţiuni sexuale fiind condamnaţi la sub 10 ani de închisoare.

– 964 persoane ispăşesc condamnări pentru infracţiuni legate de traficul de droguri. Din acestea, 127 de persoane au condamnări mai mari de 5 ani de închisoare.

– 232 de persoane sunt condamnate pentru infracţiuni de corupţie sau conexe infracţiunilor de corupţie.

sursă: Adevărul.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 19.12.2018 at 22:38

    Da, dar cine e in fata coloanei de talhari ? Dragnea. Niciodata la iesirea din puscarie nu a existat in capul coloanei un sef de partid. Caz unic, nu numai in istoria Romaniei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate