Connect with us
Advertisement

Eveniment

Doi candidaţi pentru Arhiepiscopia din Alba Iulia: Andrei Făgărăşanul şi Irineu Bistriţeanul

Publicat

Sinodul Mitropolitan s-a întrunit, luni, iar Adunarea Eparhială a fost convocată marţi, la Cluj-Napoca, pentru a propune candidaţii în vederea alegerilor pentru rangul de arhiepiscop pentru Eparhia de Alba şi Mureş. Doi candidaţi au fost desemnaţi, luni, pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei: P.S. Andrei Făgărăşanul – Episcopul-vicar în mitropolia Ardealului, ales cu două voturi şi P.S. Irineu Bistriţeanul – episcop vicar al Clujului, ales cu patru voturi. Adunarea Eparhială nu a mai dorit să propună candidaţi.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei Crişanei şi Maramureşului s-a reunit în şedinţă, pentru a desemna doi candidaţi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei. Marţi, în şedinţa specială de consultare a Sinodului Mitropolitan cu membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei nu s-a mai dorit completarea listei cu alţi candidaţi pe lângă cei doi deja propuşi: P.S. Andrei Făgărăşanul şi P.S. Irineu Bistriţeanul. Propunerile finale urmează să fie înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În data de 19 mai, la Bucureşti se va întruni Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, care, dacă doreşte, mai poate completa lista cu încă un candidat. Tot atunci va fi ales noul arhiepiscop prin vot secret.

Trei dintre potenţialii candidaţi eligibili din Ardeal au fost PS Irineu Bistriţeanul – Episcop Vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Vasile Someşanul – Episcop vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului şi PS Ioan Selejan – Episcopul Covasnei şi Harghitei. Alegerea lui P.S. Andrei Făgărăşanul a fost o surpriză pentru teologii din Alba şi Mureş.

Irineu Bistriţeanul ar avea şansele cele mai mari să fie ales, după cum se discută în continuare în mediul bisericesc, deoarece  ocupă funcţia de episcop vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului de 21 de ani şi a fost, totodată, un candidat important pentru Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, chiar dacă PS Andrei Andreicuţ a fost considerat de către Sinodul Mare mai potrivit pentru a prelua frâiele Mitropoliei.

Criteriile impuse de BOR pentru eligibilitate la funcţia de arhiepiscop prevăd ca ierarhii să nu aibă peste 69 de ani, să aibă minim 7 ani de episcopat, o viaţă culturală şi religioasă, zel misionar şi simţ gospodăresc, să fi petrecut cel puţin 7 ani în Ardeal.

Prea Sfinţitul Episcopul-vicar Andrei Făgărăşanul s-a născut, la data de 22.11.1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş. A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986. În anul 1989, a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Topliţa, judeţul Harghita. La 19 iulie 1990, este tuns în monahism cu numele de Andrei, de către Î.P.S. Andrei al Alba Iuliei. La 20 iulie 1990, este hirotonit ierodiacon la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Antonie Plămădeală al Ardealului.

La 21 noiembrie 1990 este hirotonit ieromonah la Mânăstirea Topliţa de Î.P.S. Andrei al Alba Iuliei. La 10 august 1995, este numit stareţ la Mânăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către P.S. Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, P.Cuv. Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, post rămas liber odată cu alegerea Prea Sfinţitului Părinte Dr. Visarion Bălţat în demnitatea de episcop al nou-înfiinţatei Episcopii a Tulcii.

La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit arhiereu la Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. S-a dedicat, de-a lungul timpului, proiectelor sociale.

Prea Sfințitul  Episcop-vicar Irineu Pop-Bistrițeanul s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băsești, județul Maramureș, primind la Botez numele de Ionel. Răspunzând vocației pentru Preoție, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, unde timp de cinci ani (1968-1973) s-a dovedit un elev eminent, primind premiul întâi la sfârșitul fiecărei clase.

În toamna anului 1981, în urma unui examen riguros, a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București. A urmat aceste cursuri între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală , sub îndrumarea științifică a distinsului părinte profesor, teolog și filolog Dr. Dumitru Radu. La 10 iunie 1984, fericitul întru pomenire, patriarhul Iustin Moisescu i-a acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985- 1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale, având coordonator pe ilustrul profesor Dr. Charles West. În paralel cu munca de cercetare și documentare, și-a redactat o bună parte din teza de doctorat.

Din anul 1994, Prea Sfinția Sa a adus o contribuție deosebită la susținerea și dezvoltarea învățământului teologic universitar clujean și la formarea viitorilor slujitori ai Bisericii, prin predarea cursurilor de Morală creștină și Spiritualitate ortodoxă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, predă cursuri de Filozofia religiei la Facultatea de Drept din cadrul Universității creștine ,,Dimitrie Cantemir”.

Prea Sfințitul Irineu a activat în unele asociații și societăți, și anume ca membru de onoare în Asociația de prietenie România-Israel, ca președinte în Asociația Filantropică Christiana, ca secretar al Asociației Internaționale a Studenților din Princeton Seminary. În felul acesta, a promovat prietenia și fraternitatea, iubirea creștină și umanismul evanghelic, conștient că este bine și frumos ,,să locuiască frații împreună” (Ps. 132, 1). La 23 decembrie 1999, i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, „pentru contribuția deosebită la promovarea valorilor spirituale creștine în societatea românească și pentru prestigioasa activitate pe tărâm cultural”. Din anul 2000, este și președintele Comisiei locale de Bioetică.

La data de 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, după care a fost numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.

Reîntors în România, a slujit puţin timp la catedrala patriarhală. În data de 4 octombrie 1990, a susţinut teza de doctorat cu subiectul Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului fiind declarat ,,Doctor în teologie”, cu calificativul “excepţional”. La scurt timp, în 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de ,,Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie, 1990.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement