Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Noaptea Muzeelor”: Tezaurul dacic, expus în premieră naţională, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Publicat

Valorosul tezaur dacic recuperat de autorităţile române la începutul lunii mai din Germania, a fost expus în premieră naţională, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, sâmbătă, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Astfel, a 13-a brăţară dacică, alături de celelalte 12, perechea de scuturi din fier şi cele 229 monede antice din aur şi argint, au îmbogăţit, pentru o noapte, colecţiile expoziţionale ale muzeului albaiulian.

Este pentru prima dată când publicul a avut posibilitatea să admire atât ultima brăţară dacică întoarsă în patrimoniul naţional, cât şi piese unice din cultura dacică. În această categorie se înscriu mai ales cele două umbo-uri de scut, realizate din tablă de fier prin prelucrare în tehnica au repoussé, prin batere la cald, având o greutate de circa 1.5 kilograme fiecare. Spectaculoase sunt şi reprezentările de pe ele, pe una dintre acestea fiind înfăţişat un zimbru, iar pe cealaltă un grifon, rarităţi din repertoriul armamentului dacic.
La fel de valoros este şi tezaurul monetar, format din 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson “clasic” şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I.

Artefactele au fost sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic. Pentru recuperarea lor, statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933,4 grame. Pentru cele două scuturi au fost achitaţi 45.000 dolari, iar pentru tezaurul monetar 182.000 euro.

Prezentarea tezaurului dacic a fost făcută chiar de un „dac”, întruchipat de arheologul muzeului albaiulian George Bounegru, care a completat ineditul evenimentului intitulat sugestiv „Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă.”

Acesta s-a desfăşurat sâmbătă, între orele 21.00 şi 24.00, când 30 de personaje istorice au dat viaţă expoziţiilor muzeului albaiulian. Organizatori au fost Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax