Actualitate
În septembrie, referendum pentru schimbarea Constituției. Noile Regiuni, cu structuri de conducere alese, funcționale din decembrie
În luna septembrie am putea fi invitați din nou la urne pentru a ne exprima părerea despre schimbarea Constituției. Liderii USL au decis să susțină varianta în care referendumul să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale, potrivit Mediafax.
Dacă planul USL devine realitate, liderul PNL Crin Antonescu ar urma să ocupe poziţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, iar în paralel să fie iniţiat un for constituţional din care să facă parte organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi reprezentanţi ai mediului academic. Poziţia lui Antonescu în fruntea comisiei de revizuire ar presupune o „autoritate politică şi instituţională”, dar şi o modalitate de a-şi consolida poziţia de candidat la alegerile prezidenţiale.
Ce atribuții le vor reveni președintelui și Guvernului
Proiectul de modificare a Constituţiei susține ca în noua Lege Fundamentală să fie prevăzute clar care sunt atribuţiile ce revin preşedintelui şi cele care revin Guvernului.
La unul dintre puncte își propune să limiteze influenţa preşedintelui la un rol „mai mult ceremonial”: numirea şefilor DNA şi ai Parchetului General, lăsând responsabilitatea la CSM.
Crin Antonescu şi Victor Ponta au convenit, de principiu, ca premierul să provină din rândul partidului câştigător.
În relaţia preşedinte – premier, Victor Ponta a declarat că va insista ca în viitoarea Constituţie să se prevadă că primul-ministru participă la reuniunile Consiliului European. Cu toate acestea, preşedintele îşi va menţine atribuţiile pe linie de politică externă.
Regionalizarea depinde de modificarea Constituției
Revizuirea Constituției va include o serie de prevederi în vederea regionalizării României. Cel târziu în decembrie, trebuie să fie funcţionale Regiunile cu structurile de conducere deja alese, consiliile regionale şi preşedinţi sau guvernatori, a anunțat ministrul pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie Locală, Liviu Dragnea. Acesta a făcut o serie de declaraţii, luni seara, la Realitatea TV, privind reorganizarea administrativ-teritorială:
„M-am întâlnit cu mai mulţi ambasadori – din Ungaria, Franţa, Belgia… I-am rugat să fie de acord să lucrăm la reorganizare administrativă şi teritorială. Nicio ţară nu poate suporta două procese de asemenea magnitudine. Prin natura funcţiei din Guvern, probabil voi coordona. La aceast concept vor lucra mulţi oameni: Hellvig, Constantin, Ioan Rus… Sunt foarte mulţi oameni care vor să se implice. Ca să aibă succes maxim, conceptul trebuie să fie foarte dezbătut. Regionalizarea nu e o decizie politică, o face România”, a declarat Liviu Dragnea.
Dragnea: „Regionalizarea nu înseamnă federalizare”
„Sper ca toate forţele politice din Parlament să dorească să fie implicate. Nu numai USL o face. Sunt trei tipuri de regiuni: ca spaţiu comun, de omogenitate, regiunea funcţională – nodală, şi cea care le combină pe cele două – regiunea administrativ-teritorială. Ce nu se va întâmpla: nu înseamnă federalizare. În România, regiunile vor avea un consiliu regional care adoptă hotărâri de dezvoltare pentru regiune, nu legi. Oamenii să fie liniştiţi, judeţele nu se vor desfiinţa”.
Regionalizarea înseamnă bani și civilizație
„Regionalizarea înseamnă bani şi civilizaţie. În primul rând, bani europeni. În acest moment, fondurile europene sunt absorbite cu o foarte mare întârziere. E important ca, până în decembrie, regiunile administrativ-teritoriale din România să fie funcţionale. Nu susţin ca în această perioadă să facem comasări. Noi înfiinţăm o structură foarte importantă: regiunea. După aceşti ani, vom analiza dacă e bine ca comune mai mici să fie unite în una mai mare. E ceva foarte delicat”, a adăugat Dragnea.
Sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News