Actualitate
În țara noastră se produc 80% dintre piesele auto necesare asamblării unei mașini. Judeţul Alba are mai multe fabrici din domeniu
În țara noastră se produc 80 la sută din piesele auto necesare asamblării unei mașini. România a fos în ultimii ani un magnet pentru investitori din zona componentelor auto, iar în județul Alba s-au dezvoltat câteva dintre numeroasele fabrici destinate producerii de piese auto.
În județul Alba sunt mai multe fabrici de piese și componente auto, printre care Bosch Rexroth Blaj, STC Star Transmission Sebeș și Cugir, VCST Alba Iulia și SEWS Alba Iulia.
Dacia și Ford, cei doi producători de automobile prezenți în țara noastră, profită din plin de componentele auto produse local, deoarece prețurile sunt mult mai bune. Potrivit președintelui Dacia, Nicolas Maure, o Dacie conține 80 la sută componente făcute în România, restul de piese auto necesare unui automobil fiind importate de pe piața asiatică, unde prețurile sunt foarte mici.
Din cele 600 de companii de piese auto prezente în țara noastră, 158 de firme reprezintă furnizori pentru Dacia. O mașină fabricată la Mioveni are anvelope Pirelli sau Continental made in România, cablaje și interioase de la Draxlmaier, ștergătoare de parbriz de la Federal Mogul și module electronice de la Bosch. Printre furnizori se mai numără și Faureci, Rombat, Caranda și Ronera.
România se bazează pe producătorii de piese și componente pentru autovehicule, aproximativ 200.000 de români lucrând pentru companii din acest domeniu. Însă și pentru investitori este un mediu bun. Deși sunt doar doi producători de automobile, ei sunt clienti importanți pentru producătorii locali, iar o mare parte din producție merge la export, industria auto germană fiind un alt client important.
Cifra de afaceri realizată de firmele producătoare de piese auto din România este de peste 12 miliarde de euro. Muncitorii români sunt calificați și plătiți cu un salariu sub media europeană.
Un impediment însă îl reprezintă infrastructura, un factor ce îi face pe investitori să fie reticenți din cauza modalităților anevoioase de a-și transporta produsele peste hotare. Un alt punct slab este și climatul fiscal impredictibil, care îi descurajează pe investitori. Industria pieselor auto reprezintă 1% din PIB-ul țarii noastre și 2,9% din exporturi. De altfel, muncitorii români din uzinele de la noi fac componente care ajung pe mașini de lux, de sute de mii de euro.
surse: business24.ro, alba24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News