Actualitate
În weekend: Zilele memoriale Benő Karácsony, la Alba Iulia. Expoziţie, film documentar, prelegeri şi program artistic
Parohia Reformată Alba Iulia organizează în acest weekend Zilele Memoriale Benő Karácsony, ce includ expoziţii, film documentar, prelegeri şi program artistic.
Scriitorul Benő Karácsony, cu numele original Bernát Klärmann s-a născut la 7 septembrie 1888 în Alba Iulia, tatăl său fiind croitor. A absolvit şcoala primară israelită din Alba Iulia, Gimnaziul Piarist din Cluj-Napoca şi Academia de Drept din Oradea.
În 1908 şi 1909, ziarul Gyulafehérvári Hírlap a publicat cinci nuvele sub numele Benő Klärmann, respectiv Béni Kóró.
În 1914 a fost trimis pe front şi participă în luptele din Galiţia. Este rănit, primeşte îngrijiri medicale la spitalul din Timişoara (aici o cunoaşte pe viitoarea sa soţie), apoi este retrimis pe câmpul de luptă. După război se mută în Cluj-Napoca, îşi termină studiile de drept. În 1922 deschide cabinet de avocatură în Cluj-Napoca.
Se căsătoreşte cu Teréz Klärmann (care poartă acelaşi nume de familie), originară din Dej. La 15 aprilie 1919 se naşte fiul lor, Ferenc Klärmann.
În octombrie 1920 revista clujeană Napkelet publică nuvela intitulată Dinnyebefőtt.
În 1923 şi 1924 teatrul din Târgu-Mureş, şi apoi teatrul din Cluj-Napoca prezintă piesa Válás után. În 1925 apare volumul de nuvele Tavaszi ballada. În 1927 la Erdélyi Szépmíves Céh apare primul său roman intitulat Pjotruska. În cursul vieţii aici vor apărea romanele: Új élet kapujában (1932), Napos oldal (1936), Utazás a szürke folyón (1940).
Începând cu 1934 participă la întrunirile scriitorilor din Cercul Helikon organizate la Brâncoveneşti. În 1937 este prezentată piesa de teatru Rút kiskacsa. În acelaşi an apare şi în volum.
Începând cu 1941, pe baza prevederilor juridice referitoare la evrei este nevoit să înceteze activitatea de avocat.
În mai 1944 este mutat în ghetou. De aici este transportat în Auschwitz, unde a încetat din viaţă. Soţia sa a decedat la neurologia din Cluj-Napoca, iar fiul lor a fost executat de Cruciile cu Săgeţi în Budapesta.
În 1946 apare postum continuarea romanului Napos oldal intitulată A megnyugvás ösvényein.
Zilele memoriale Benő Karácsony (1888 Alba Iulia – 1944 Auschwitz)
PROGRAM:
Vineri, 17 aprilie
Orele 16.00 – 18.00 – Benő Karácsony şi Colegiul Romano-Caolic Gróf Majláth Gusztáv Károly. Vizitarea expoziţiei din Şcoală şi a sinagogii
Orele 17.00-17.40 Dr. Daniel Dumitran (UAB) – Patrimoniul evreiesc din Alba Iulia
Orele 18.00 – 20.00 – Prezentarea unui film documentar despre scriitor „Cetăţeanul care a sosit prea devreme”- în Casa Comunitară de pe str. Regina Maria 7 – dezbatere moderată de regizorul filmului: Gabriela Medgyesi
Sâmbătă, 18 aprilie
Orele 10.00 – 13.30 – Prelegeri şi program artistic:
Lajos Kántor – scriitor, critic literar (revista Korunk): biografia Benő Karácsony
Selecţii din opera lui Benő Karácsony prezentate de elevii Colegiul Romano-Caolic Gróf Majláth Gusztáv Károly sub îndrumarea profesoarei Erika Dimén
Moment festiv: concert clasic, psalmi. Recită Boglárka Oláh (pian) şi Mátyás Oláh (violoncel). Vocal: Erzsébet Boros
Aşezarea evreilor în Alba Iulia sub principele Gabriel Bethlen – o scurtă incursiune istorică: Dr. Botond Gudor
Orele 13.30 – 14.00 – Inaugurarea plăcii comemorative Benő Karácsony de pe latura Parohiei – str. Bărnuţiu
Alocuţiuni oaspeţi.
Depunere de coroane la placa comemorativă
Duminică, 19 aprilie
11.00 Slujbă ecumenică- biserica reformată de pe strada Regina Maria 7
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News